Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Monika79 co rozumiesz przez "na pusto"? Często dyniowate mają najpierw męskie kwiatki - z nich nie ma owocu. U mnie teraz pojawiły się dopiero pierwsze pączki żeńskie - widać na nich mały owoc. Jeśli się zapylą męskimi kwiatkami to będą rosły, jeśli nie dojdzie do zapylenia to zwiędną i odpadną.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Monika79- Alyaa Już Tobie po części odpowiedziała Dynia ma kwiaty męskie i żeńskie. U męskich można zaobserwować w kwiecie tylko pręcik, a w żeńskim widać jakby koronę, a pod kwiatem kulke, czyli dynie Trzeba obserwować kiedy kwiat żeński się otworzy aby następnego dnia wcześnie rano go samemu zapylić, wtedy mamy największą pewność zapylenia Nie obrywaj żadnych kwiatów. Znam jednego co przeczytał żeby obrywać męskie i później nie miał czym zapylić żeńskiego Co do oprysku florovitem to na pewno on (zawarty w nim Azot) przyśpieszył dojście do siebie krzaka
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Na moich dyniach: Hokkaido i Table Gold powoli widać już kwiatki żeńskie
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Witam,
U mnie dziś otworzył się pierwszy kwiat żeński na Kakai i chciałem się dowiedzieć czy taki kwiat jest już gotowy do zapylania? Bo chcę parę dyniek zapylać w sposób
kontrolowany. Jeśli np. jednego dnia kwiat jest zamknięty i założę na niego osłonkę i otworzy się następnego dnia to można już zapylać czy lepiej poczekać jeszcze trochę, ale tu znowu też kiedy nie będzie za późno. Innymi słowy jak stwierdzić kiedy ona jest gotowa (chodzi rzecz jasna o kwiat żeński dyni)?
Drugie pytanie: czy do zapylenia kwiatu żeńskiego wystarczy jeden kwiat męski czy trzeba robić gangbang?
Czy na osłonki kwiatów nadają się podziurkowane foliowe woreczki?
Pozdrawiam
Orkidea
U mnie dziś otworzył się pierwszy kwiat żeński na Kakai i chciałem się dowiedzieć czy taki kwiat jest już gotowy do zapylania? Bo chcę parę dyniek zapylać w sposób
kontrolowany. Jeśli np. jednego dnia kwiat jest zamknięty i założę na niego osłonkę i otworzy się następnego dnia to można już zapylać czy lepiej poczekać jeszcze trochę, ale tu znowu też kiedy nie będzie za późno. Innymi słowy jak stwierdzić kiedy ona jest gotowa (chodzi rzecz jasna o kwiat żeński dyni)?
Drugie pytanie: czy do zapylenia kwiatu żeńskiego wystarczy jeden kwiat męski czy trzeba robić gangbang?
Czy na osłonki kwiatów nadają się podziurkowane foliowe woreczki?
Pozdrawiam
Orkidea
- BobejGS
- Kontakt:
Zapylasz odrazu gdy się otworzy wcześnie rano.
Gdy jest chłodno to może być i worek foliowy ale w ciepłe z obawy na ugotowanie już nie bardzo. Ja używam pończochy
Jak zapylasz wcześnie rano, to jeden męski wystarczy.
Aby było 100% pewności o czystość zapylenia, to zakrywamy i żeński i męski.
Gdy jest chłodno to może być i worek foliowy ale w ciepłe z obawy na ugotowanie już nie bardzo. Ja używam pończochy
Jak zapylasz wcześnie rano, to jeden męski wystarczy.
Aby było 100% pewności o czystość zapylenia, to zakrywamy i żeński i męski.
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie butternut jakoś się ciężko aklimatyzują w ziemi. Od ponad tygodnia nie obserwuję na nich żadnego wzrostu. Nadmienię, że maja od 20 - 30 cm. Czy tak zwykle jest czy zwyczajnie nie udały mi się te sadzonki?
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
- BobejGS
- Kontakt:
Za zimno Wojtku Im mniejsza roślinka tym ciężej ochłodzenie przeżywa. Zrobi się cieplej to ruszy.
Dzięki za informacje. Mam nadzieję, że uda mi się uzyskać nasionka czyste genetycznie.
- MarcinekSz
- 50p
- Od: 25 sty 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdecydowanie tak jak pisze Błażej. Nastaną cieplejsze noce to nadrobią straty (miałem tak w zeszłym roku). Butternuty są chyba bardziej wymagające co do ciepła w początkowym okresie wegetacji - taka ich "uroda". Dodam jeszcze ,że u mnie mają też co roku bardziej blade (matowe, wyglądające na niedożywione) liście w porównaniu z innymi dyńkami. Nie martw się nie powinno to wpłynąć na wielkość plonów.( zastosowanie odżywiania dolistnego nie zmieniło zasadniczo ich wyglądu w zeszłym roku - co przekonało mnie iż nie jest to kwestia braku składników pokarmowych).Marcin
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lut 2014, o 22:06
Sic gorgiamus allos subjectatos nunc.
- BobejGS
- Kontakt:
To jest zaznaczenie z której dyni brać nasiona przy dużej ilości dyni na krzaku lub dużej ilości krzaków jest to pomocne