Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców cz.1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 maja 2014, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Actinidia kiwi - zawiązywanie owoców
Dzięki wielkie za odpowiedz. A mozesz mi napisac, kiedy najlepiej jest ja sadzic?? i do jakiej wysokosci mniej wiecej wyrasta??
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja sadziłem wiosną, przy czym dość długo sadzonka czekała w doniczce na odpowiednie miejsce.
Piszą że aktinidia 'Issai' dorasta do 4 m, inne odmiany chyba więcej.
Piszą że aktinidia 'Issai' dorasta do 4 m, inne odmiany chyba więcej.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Mój zeszłoroczny 'Adam' zakwitł. Ciekawe, czy te kilka męskich kwiatków stanie na wysokości zadania...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 sty 2013, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Mam pytanie co właściwie znaczy " Odmiana żeńska z cechami obupłciowości" chodzi o dr Szymanowskiego? I tak chciałabym mieć i dr Szymanowskiego i Adama, więc czy szukać takiej roślinki, która jest po prostu żeńska, czy taka też może być. Bardzo zależy mi na owocach.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Kwiaty żeńskie mają słupki i pręciki niezdolne to wytworzenia pyłku, a szymanowski pyłek ponoć może wytworzyć. Taka para może być, na pewno od adama się odpyli
-
- 200p
Jak pstrolista (kolomikta) to się każda zapyli dobrze.Tylko nie pomyl z sientiabraskają ,bo to arguta i by się nie zapyliło. Polecam Szymanowskiego.
Jak chcesz dla dekoracji to kupuj pstrolistne ,jak dla owoców to ostrolistne.
Jak chcesz dla dekoracji to kupuj pstrolistne ,jak dla owoców to ostrolistne.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2014, o 11:52 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówki
Powód: Literówki
-
- 200p
U mnie Adam miał kilka kwiatów jak i Szymanowski i pszczółki zrezygnowały z tak małej ilości,wolały pigwowce i arcydzięgle,maliny.Zawiązki odpadły.Niedługo zakwitnie Issai,więc owoce będą chyba
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
U mnie niestety mimo dość ładnego kwitnięcia wszystkie zawiązki opadły.Okazało się ,że krzew który miał być męskim weiki jest odmianą żeńską i z zapylenia nici.3 lata niecierpliwego czekania poszły na marne,jestem bardzo rozczarowany.Wczoraj posadziłem zapylacza Male,ale znów będę musiał czekać kolejne 2-3 lata na kwiaty.Jedyna nadzieja w odmianie Issai,którą posadziłem w zeszłym roku,a która już w tym roku zakwitła kilkoma kwiatkami,niestety nieco później niż inne odmiany,do tego rośnie w odległości ponad 20 metrów od tych aktinidii które kwitły w tym roku.W przyszłym roku więc spróbuję ręcznego zapylenia,ale ten rok niestety stracony,Cóż tak czasem bywa.Ludzie mają większe problemy,więc nie będę już narzekał.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Jeśli dobrze widzę to masz tam samą glinę i to dość zbitą. Przydałoby się podsypać grubą warstwą kompostu albo nawet wykopać roślinę, przygotować stanowisko od początku i na nowo posadzić.
Dzięki , tylko z przesadzeniem muszę poczekać do jesieni , teraz skupię się na doraźnych zabiegach . Pozdrawiam.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja myślałem,że moje Issai w drugim roku zakwitnie ,a tu nic nie widać . Ciekawe ,czy to w ogóle Issai?maryann pisze:A 'Issai' dopiero kwitnie... Zaś 'Szymanowski':
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Nie, ja spodziewam się dopiero w trzecim.
Razem z 'Adamem' 'Szymanowskiemu', kupiłem dla towarzystwa 'Issai'owi' 'Weiki' i 'Jumbo' - i one też jeszcze nie kwitną.
Razem z 'Adamem' 'Szymanowskiemu', kupiłem dla towarzystwa 'Issai'owi' 'Weiki' i 'Jumbo' - i one też jeszcze nie kwitną.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.