Wszystko o pomidorach cz. 8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
Pszczoły potrząsają kwiatami a to wystarczy. Te pomidory są tak gęsto... Ludzie lubią po tunelach pomagać zapylaniu. A jeśli jeszcze temperatury są wysokie to zapylanie bywa utrudnione. Od pewnego czasu mamy ochłodzenie, więc jest teraz lepiej.
U mnie w gruncie w zeszłym roku kwitły pomidory podczas upałów - mimo wiatru zapylanie było utrudnione.
U mnie w gruncie w zeszłym roku kwitły pomidory podczas upałów - mimo wiatru zapylanie było utrudnione.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, u mnie pomidory w gruncie rosną o wiele wolniej niż w donicy ,czy to normalne ?
Mam wysadzoną do gruntu Pokusę i Yellow Pearl, nawożone rzędowo obornikiem końskim, zasilone saletrzakiem na starcie
Do donicy wysadziłam rozsadę trzy tygodnie później, sadzonki niezbyt udane(ale i tak mi było szkoda wydać w obce ręce), mimo to Pokusa i Yellow, posadzone podwójnie są o wiele większe, mają więcej kwiatów, a nawet owocki
Czy to jest spowodowane ziemią (Hollas ) i nawożeniem (Florowit 3ml/litr)
A to moje Maskotki, które wylądowały na klombie przeznaczonym dla kwiatów jednorocznych i udają cynie
Mam wysadzoną do gruntu Pokusę i Yellow Pearl, nawożone rzędowo obornikiem końskim, zasilone saletrzakiem na starcie
Do donicy wysadziłam rozsadę trzy tygodnie później, sadzonki niezbyt udane(ale i tak mi było szkoda wydać w obce ręce), mimo to Pokusa i Yellow, posadzone podwójnie są o wiele większe, mają więcej kwiatów, a nawet owocki
Czy to jest spowodowane ziemią (Hollas ) i nawożeniem (Florowit 3ml/litr)
A to moje Maskotki, które wylądowały na klombie przeznaczonym dla kwiatów jednorocznych i udają cynie
W donicy jest wyższa temperatura niż w glebie. POmidory pod folią często wysadza się wcześniej w ppierścienie, żeby podbić temperaturę i zapewnić szybszy wzrost
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dziękuję za informację, mam nadzieję, że pomidory w gruncie też nabiorą wigoru
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Czy ktoś z was uprawia odmianę mortgage lifter ? Posiadam 4 krzaczki i niestety nic nie wiem o tej odmianie poza tym, że będzie miał ogromne owoce.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Templer skorzystaj z wyszukiwarki internetowej i znajdziesz sporo informacji zarówno na polskich jak i obcojęzycznych stronach .
Tak właśnie zrobiłem, myślałem jednak, że ktoś z forumowiczów podzieli się zdobytym doświadczeniem...
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
U mnie z pomidorami jakaś tragedia. W tunelu dopiero mają kwiaty, w gruncie jest dopiero kilkanaście pomidorków o średnicy 1- 4 cm Dziwne, że w gruncie szybciej doczekałam się małych pomidorków, niż w tunelu... Czy ja się doczekam pomidorów w tym roku? Co za pogoda straszna.
Mam na imię Ilona...
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Zimno u mnie również Mimo to w gruncie ładnie wiążą
U mnie we folii 6.5 stopnia nad ranem dzisiaj było. Mimo tego owocują wszystkie, chociaż były wysadzone do gruntu dopiero 5 czerwca z powodu budowy foliaka 7 x 3. Tak czy inaczej gnojówka robi swoje !
No nie wiem?. moje ,,ruskie" pod folią wiążą jak szalone. W gruncie San Marzano też daje sobie nieźle radę.anabelka23 pisze: Co za pogoda straszna.
Kasia
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 lis 2011, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Witam ponownie.
Moje pytanie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p4735961
( mod. jokaer)
Czy ktoś coś jeszcze podpowie, bo poza sugestiami jokaer, że mają za dużo azotu i może poprowadzić je na 2 pędy i uszczypliwą dyskusją, nic konkretnego.
Z góry dziękuję
Moje pytanie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p4735961
( mod. jokaer)
Czy ktoś coś jeszcze podpowie, bo poza sugestiami jokaer, że mają za dużo azotu i może poprowadzić je na 2 pędy i uszczypliwą dyskusją, nic konkretnego.
Z góry dziękuję
Zapoznam się z Regulaminem Forum.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Wg mnie to właśnie był konkret Mają za dużo azotu i muszą go spokojnie przejeść