Pomidory uprawiane w donicach...
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory w donicach
Dziękuję Alyaa Za rok wypróbuję jakąś odmianę wysoką prowadzoną na 2 pędy.
-
- 50p
- Od: 8 maja 2014, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje karłowe mają dużo bardziej zwarte krzaki i są wysokie na aż... 15cm
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
[quote="Ika2008"]Moje Vilmy coś słabo kwitną.
Vilmy wg mojego doświadczenia są późnymi pomidorami. TrochE cierpliwości... jeszcze pokażą co potrafią
Zakładam, że je odżywiasz nawozem...
Vilmy wg mojego doświadczenia są późnymi pomidorami. TrochE cierpliwości... jeszcze pokażą co potrafią
Zakładam, że je odżywiasz nawozem...
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Oczywiście,że są nawożone. No cóż pozostaje czekać na kwiatki i owoce
Myślałam,że coś z nimi nie tak, bo gruntowe mają piękne kwitnące grona.
welkam dziękuję.
Myślałam,że coś z nimi nie tak, bo gruntowe mają piękne kwitnące grona.
welkam dziękuję.
Pozdrawiam, Marta.
Ukorzenilam sobie parę wilków i posadzilam do donic i do białych worków po ziemi( eksperyment czy się nie ugotują) i tak szybko rosną, że może nawet przegonią pomidory sadzone (o spalonych nawozem korzeniach) o normalnym czasie:). Na paczce z nasionkami pisało żółte koktajlowe i nic wiecej, od małego full wilków, liście ziemniaczane i ciężko zastanawiam się czy obrywać te wilki? Nie mam pojęcia czy to wysoka czy niska odmiana ale to akurat bez znaczenia, czy ktoś wie co z tymi wilkami?
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja na niektórych obrywam (np.Yellow Pearshaped), a na innych postanowiłam zostawić (np. P-20). Jak masz opakowanie to zobacz z tyłu na pieczątce co pisze, bo tam często jest odmiana, a opakowanie taniej im w zbiorczych dawać (jedno opakowanie a kilka różnych gatunków takie dostaje).
Ha nasiona kupiłam w Holandii i niestety zero konkretnych informacji, nawet nazwa "małe żółte ".... Ja też wlasnie chcę zrobić dwa różne krzaki, żeby zobaczyć co to da.
Pomidory koktailowe - CHOROBA? Potrzebna POMOC!
Cześć!
Nigdy nie prowadziłam ogrodu, tymbardziej na balkonie. W tym roku do zasadzenia pomidorów koktailowych (i nie tylko) w donicach namówiła mnie koleżanka. Niecały tydzień temu odkryłam że moje krzaczki zaczęły dawać owoce, małe zielone kuleczki. Przed chwilą podczas rutynowego obchodu balkonu (doglądam truskawek, poziomek, eliminuję mszyce...) zauważyłam że liście moich pomidorków zaczęły czernieć. Proszę o pomoc, jestem totalną amatorką, a zabawa w ogród sprawia mi tyle radości że nie chcę się rozstawać z moimi pomidorami przed spróbowaniem choć jednego z nich.
P.S. Specjalnie założyłam konto na tym forum i na Fotosiku, więc naprawdę mi zalezy! ;)
Nigdy nie prowadziłam ogrodu, tymbardziej na balkonie. W tym roku do zasadzenia pomidorów koktailowych (i nie tylko) w donicach namówiła mnie koleżanka. Niecały tydzień temu odkryłam że moje krzaczki zaczęły dawać owoce, małe zielone kuleczki. Przed chwilą podczas rutynowego obchodu balkonu (doglądam truskawek, poziomek, eliminuję mszyce...) zauważyłam że liście moich pomidorków zaczęły czernieć. Proszę o pomoc, jestem totalną amatorką, a zabawa w ogród sprawia mi tyle radości że nie chcę się rozstawać z moimi pomidorami przed spróbowaniem choć jednego z nich.
P.S. Specjalnie założyłam konto na tym forum i na Fotosiku, więc naprawdę mi zalezy! ;)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 cze 2014, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory koktailowe - CHOROBA? Potrzebna POMOC!
Najczęstszą przyczyną "fioletowych liści" jest niedobór fosforu, ale może być też z innych przyczyn. U mnie po rozsadzaniu pojawiło się takie coś, ale za jakiś tydzień pomidory zaczęły się normalnie rozwijać, i ten dziwny kolor zniknął, według mnie nie ma się czym martwić
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 cze 2008, o 17:22
Re: Pomidory koktailowe - CHOROBA? Potrzebna POMOC!
Za zimno i za mokre podłoże też może być przyczyną.
W jakiej ziemi rosną te pomidory i czym były nawożone ?
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Mam dwie donice z pomidorkami(miałam 5 ale ślimaki pożarły) Jeden pomidor taki "zdechlak" łodygi opadnięte w dół,liście takie sztywne suche w dotyku,ma lekkie zółte przebarwienia na liściach ,ale mimo to zawiązuje owoce....z drugim pomidorkiem wydaje się być wszystko ok i mam nadzieję że tak zostanie:) To mój pierwszy rok z pomidorkami,w przyszłym pewnie będzie lepiej