Kawon ( arbuz ) - część 5
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
Trzy są już większe i rosną co kilka dni, ale czwarty z dużej rośliny już z 12 dni stoi w miejscu, wątpię żeby wystartował, skoro jednego dnia wystartowały i tej samej odmiany, jeden wielkości prawie agrestu a drugi już brzoskwini.
Ja mam 1 arbuza wielkości jak u kolegi na zdjęciu. Arbuzy które myślałem że uschły wypuściły nowe małe listki, połowa łodygi uschła a połowa ok 5 cm normalnie wypuściła małe liście.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te porozcinane butelki służą temu by owoce nie leżały na mokrej ziemi? W wlkp ma być cały tydzień deszczowy i zimny. Mam małe krzaki i jeszcże bym mogła coś wykombinować. Całe poletko przykryłam cienką agrowłókniną.
Pozdrawiam Jola
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja swoje też przykryje agrowłókniną, zwłaszcza ,że w tym tygodniu ma być chłodno. Mam 5 szt krzaczków ,rosną marnie, ale nadzieja jest ,że coś z nich będzie
Asia

Asia
Elegancko, tyle że masz w plecy z dwa tygodnie zanim odbudują się pędy. Jest czasu będą jeszcze smaczne owoce. heheanubis pisze:Ja mam 1 arbuza wielkości jak u kolegi na zdjęciu. Arbuzy które myślałem że uschły wypuściły nowe małe listki, połowa łodygi uschła a połowa ok 5 cm normalnie wypuściła małe liście.

Tyle że zapowiadają tydzień deszczowy, mam nadzieję że to przetrzymają.
Są ciężkie warunki w kraju, u mnie jednak jest chyba najlepiej mało deszczu i trochę słońca czasem się miedzy chmurami przeciśnie w mazowieckim.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktoś uprawia arbuzy pod gołym niebem i może napisać, jak się trzymają w te zimne dni i zwłaszcza noce? Nie mogłem ostatnio na działke zajechać i okryć agrowłókniną, boję się że nie przetrwają...
U mnie (Mazowsze) arbuzy jako-tako to znoszą, ale są rejony z gorszymi warunkami.
Pozdrawiam
Adam
Adam
U mnie arbuzy i melony w gruncie na razie się trzymają ale przez tę pogodę straasznie wolno rosną. Jak w lipcu nie przyspieszą to w tym roku marnie to widzę. 6-8 stopni, max 11 w nocy to zdecydowanie za mało...
W zeszłym roku czerwiec również był chłodny, a później dwa miesiące upałów pod 40 stopni. U mnie arbuzy i melony przeżyły chłód a bardzo ucierpiały z powodu upałów.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Nic nie chcę mówić ale sprawdzaliście kawony czy są czyste od owadów? U mnie był jeden obłożony przędziorkiem a wczoraj przędziorek był już na wszystkich roślinach. Co ciekawe ale pozostałe rośliny poza tym ze miały pod liśćmi intruza wyglądają całkiem normalnie, w żaden sposó nie są zmienione. Może to kwestia tego że rosną pod agrowłókniną..choć ten pierwszy nie był nią nakryty. Miał karę 

Pozdrawiam Jola
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam arbuzy pod chmurką i radzą sobie dobrze. Niektóre kwitną już powoli

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To mnie trochę uspokoiliście
Rok temu czerwiec aż tak zimny nie był, pamiętam że noce schodziły do ok. 10-12 i to przez krótki okres. Stopniowo ma się teraz ocieplać, a od lipca ma być upał .Ciekawe na ile to sie spełni .

Chce podlać nawozem arbuzy zeby szybciej ruszyły.
co lepsze bedzie? Agromix N Ca Mg czy Florovit nawóz uniwersalny???
co lepsze bedzie? Agromix N Ca Mg czy Florovit nawóz uniwersalny???
Początkujący