Wszystko o pomidorach cz. 8
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
jo-landa
Niektóre mają za dużo azotu, przez to mogą mieć z kolei niedobory innych składników.
Liście pozwijane do góry w rulonik, pomidory na ogół bronią się w ten sposób przed:
suszą, zalaniem, za wys. temp., mogą przekarmione, zagłodzone w mikropierwiastki.
No naprawdę możliwości jest tak dużo, że nikt Ci szczegółowej odpowiedzi nie da.
Najlepiej samemu szukać i czytać i analizować podobne przypadki.
A teraz to najlepiej im dać trochę spokoju i można oberwać po jednym, dwa dolnych liściach.
I patrzeć co się będzie działo z wierzchołkami. Dolne liście i tak się starzeją i są z biegiem czasu,
gdy już zawiążą się owoce do usunięcia.
Niektóre mają za dużo azotu, przez to mogą mieć z kolei niedobory innych składników.
Liście pozwijane do góry w rulonik, pomidory na ogół bronią się w ten sposób przed:
suszą, zalaniem, za wys. temp., mogą przekarmione, zagłodzone w mikropierwiastki.
No naprawdę możliwości jest tak dużo, że nikt Ci szczegółowej odpowiedzi nie da.
Najlepiej samemu szukać i czytać i analizować podobne przypadki.
A teraz to najlepiej im dać trochę spokoju i można oberwać po jednym, dwa dolnych liściach.
I patrzeć co się będzie działo z wierzchołkami. Dolne liście i tak się starzeją i są z biegiem czasu,
gdy już zawiążą się owoce do usunięcia.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 lis 2011, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dziękuję serdecznie za uspokojenie mnie.
Jokaer - dziękuję bardzo, hoduję wilka na drugi pęd odkąd mi poradziłaś, ale czekałam na wypowiedzi innych, że może ktoś już to "przećwiczył".
Nie wątpię w Twoje kompetencje broń Boże, tym bardziej, że pełnisz funkcje moderatora.
Liści dolnych już dużo oberwałam, prawie wszystkie do pierwszego grona; pomidory prezentują się całkiem elegancko, no może poza dwoma krzakami.
Spróbuję z nimi porozmawiać, może nawiążemy jakąś wzajemną nić porozumienia
Miłego dnia
Jokaer - dziękuję bardzo, hoduję wilka na drugi pęd odkąd mi poradziłaś, ale czekałam na wypowiedzi innych, że może ktoś już to "przećwiczył".
Nie wątpię w Twoje kompetencje broń Boże, tym bardziej, że pełnisz funkcje moderatora.
Liści dolnych już dużo oberwałam, prawie wszystkie do pierwszego grona; pomidory prezentują się całkiem elegancko, no może poza dwoma krzakami.
Spróbuję z nimi porozmawiać, może nawiążemy jakąś wzajemną nić porozumienia
Miłego dnia
Zapoznam się z Regulaminem Forum.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
jo-landa
Muszę Cię zmartwić, ale ja nie jestem specjalistką od uprawy pomidorów.
Uprawiam je czwarty rok i mam już pewne doświadczenia, ale sama ciągle się uczę.
W tym roku już wiem na pewno, że w przyszłym nie posadzę pomidorów w dużym tunelu,
w którym są tylko drzwi do wietrzenia.
Przestawię się na ogórki i melony i paprykę.
Pomidory pójdą do małego tunelu, który ma tylko górę i jest dzięki temu super przewiewny
i tam pomidorki mają się świetnie.
W dużym ciągle coś się dzieje, bo jest po prostu im za gorąco mimo cieniowania.
Uprawiam je czwarty rok i mam już pewne doświadczenia, ale sama ciągle się uczę.
W tym roku już wiem na pewno, że w przyszłym nie posadzę pomidorów w dużym tunelu,
w którym są tylko drzwi do wietrzenia.
Przestawię się na ogórki i melony i paprykę.
Pomidory pójdą do małego tunelu, który ma tylko górę i jest dzięki temu super przewiewny
i tam pomidorki mają się świetnie.
W dużym ciągle coś się dzieje, bo jest po prostu im za gorąco mimo cieniowania.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jeśli dobrze zrozumiałam to pod pierwszym gronem nie zostawiamy żadnego liścia? Czy źle myślę?
Pozdrawiam, Marta.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 lis 2011, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja oberwałam, bo były nieładne, do zawiązanego owocami pierwszego grona. Grono musi mieć pokarm co najmniej z 1 liścia, może to być nad gronem, jak owoce są duże to jeden liść do wykarmienia jednego grona wystarczy, reszta zacieniałaby niepotrzebnie dojrzewające owoce. Takie podpowiedzi mam od praktykujących uprawę. Ale ja jestem laikiem, szukaj potwierdzenia u innych, znawców uprawy pomidora.
jokaer
Absolutnie dobrze zrozumiałam, czytam forum od trzech lat, wiem, że nie wypowiedziałabyś się, gdybyś nie była pewna.
Pozdrawiam serdecznie
jokaer
Absolutnie dobrze zrozumiałam, czytam forum od trzech lat, wiem, że nie wypowiedziałabyś się, gdybyś nie była pewna.
Pozdrawiam serdecznie
Zapoznam się z Regulaminem Forum.
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
jo-landa
Pomidorki mają "za bogato". Mają ładne nowe przyrosty więc będzie dobrze. Ciekaw jestem po tygodniu od pokazania pomidorów jak teraz wyglądają owoce? tzn rosną? bo mi się wydaje że będą stały w miejscu.
Chcąc taka dawkę zaaplikować to pomidor musi być duży, na mój rozum takie zasilanie powinno się rozpocząć 4-5tygodni po posadzeniu, kiedy system korzeniowy będzie dostatecznie rozwinięty i krzaczek sam pokaże czego mu brakuje. Dobrze jest w uprawie mieć w odwodzie siarczan potasu, fosforu i magnezu ale z tymi bogactwami trzeba ostrożnie. "Miedzian i chemia" jak wspomniałaś, a na dodatek HT i OW to za przeproszeniem lekka przesada w uprawie pod foliowej. Daj im żyć, a prócz wody nie dawaj nic. Powiedz co z owocami.
Pomidorki mają "za bogato". Mają ładne nowe przyrosty więc będzie dobrze. Ciekaw jestem po tygodniu od pokazania pomidorów jak teraz wyglądają owoce? tzn rosną? bo mi się wydaje że będą stały w miejscu.
Po takiej dawce i florovicie uniwersalnym w fazie rozsady to nie dziwi mnie rezultat zwiniętych liści ale rozumiem były nawożone po posadzeniu na miejsce stałe...Nawożone były doglebowo 4 razy, Substralem do pomidorów i ostatni raz Florovitem uniwersalnym.
Chcąc taka dawkę zaaplikować to pomidor musi być duży, na mój rozum takie zasilanie powinno się rozpocząć 4-5tygodni po posadzeniu, kiedy system korzeniowy będzie dostatecznie rozwinięty i krzaczek sam pokaże czego mu brakuje. Dobrze jest w uprawie mieć w odwodzie siarczan potasu, fosforu i magnezu ale z tymi bogactwami trzeba ostrożnie. "Miedzian i chemia" jak wspomniałaś, a na dodatek HT i OW to za przeproszeniem lekka przesada w uprawie pod foliowej. Daj im żyć, a prócz wody nie dawaj nic. Powiedz co z owocami.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Tak, wszystkie liście pod warunkiem, że na danym gronie najmniejszy owoc ma wielkość orzecha włoskiego.Ika2008 pisze:jeśli dobrze zrozumiałam to pod pierwszym gronem nie zostawiamy żadnego liścia? Czy źle myślę?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
ekopom już nie raz wypowiadał się na temat usuwania liści. Tłumaczył kiedy je można usuwać a teraz delikatnie daje do zrozumienia że nie usuwać jeśli nie ma takiej konieczności . Przyjrzyjcie się zdjęciu pomidorom w jego folii. LIŚCIE SĄ POTRZEBNE POMIDOROM JEŚLI SA ZDROWE!
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ja usuwam liście, by lepiej móc podlać krzaki i zapewnić im większy przewiew (mam dość wilgotny teren). Na balkonie obrywam tylko stare liście, które widać już nie pełnią swojej roli. W tym roku w gruncie pewnie bardziej je "poszkubię", bo mam je dość gęsto, a i sporo liści poniszczonych przez grad (wyglądają jak sitko). Ale mam posadzone trochę pomidorów między innymi roślinami - tam też tylko te zniszczone będę obrywać. Dzisiaj na balkonie np. obrywałam liście, które zasłaniają już zawiązane grona na Cream Sausage (porosły mu gigantyczne liście i niewiele ich, a już zakończył wzrost "w górę" i puszcza wilki).
Tak sobie myślę, że na balkonie nie będę tak starannie obrywać wilków, niech sobie robią krzaki, w sierpniu je ogłowię i tyle. Tam mają lepsze warunki, a też w razie czego można je schować.
amma ja właśnie widzę i u siebie w okolicy dwie szkoły sadzenia pomidorów: obrywane liście do 1 grona, a później nawet wyżej oraz puszczone "na żywioł". U mnie rodzice już lata temu obrywali wilki oraz te od dołu, jak już się zestarzały.
Tak sobie myślę, że na balkonie nie będę tak starannie obrywać wilków, niech sobie robią krzaki, w sierpniu je ogłowię i tyle. Tam mają lepsze warunki, a też w razie czego można je schować.
amma ja właśnie widzę i u siebie w okolicy dwie szkoły sadzenia pomidorów: obrywane liście do 1 grona, a później nawet wyżej oraz puszczone "na żywioł". U mnie rodzice już lata temu obrywali wilki oraz te od dołu, jak już się zestarzały.
O przepraszam,
obrywanie wilków to regulacja ilości pędów owocujących , albo jeden albo dwa zależy na ile pędów prowadzimy pomidory. Liście obrywać bo zacieniają grona to jeszcze nie powód. Jak usuniesz liście bo ci się wydaje, że tak będzie lepiej, ładniej, jaśniej, to co będziesz usuwać jak ci się coś przyplącze lub zaistnieje faktycznie taka potrzeba. Myślę że raczej rozważnie z tym usuwaniem liści. Opracowania mówią, że liście usuwać jak zapali się pomidor, a pomiędzy gronami powinno zostawiać 2 liście.
obrywanie wilków to regulacja ilości pędów owocujących , albo jeden albo dwa zależy na ile pędów prowadzimy pomidory. Liście obrywać bo zacieniają grona to jeszcze nie powód. Jak usuniesz liście bo ci się wydaje, że tak będzie lepiej, ładniej, jaśniej, to co będziesz usuwać jak ci się coś przyplącze lub zaistnieje faktycznie taka potrzeba. Myślę że raczej rozważnie z tym usuwaniem liści. Opracowania mówią, że liście usuwać jak zapali się pomidor, a pomiędzy gronami powinno zostawiać 2 liście.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Liście są potrzebne pomidorom, ale w okresie ich wzrostu. W momencie, kiedy pomidory na gronie osiągną już odpowiednią dojrzałość, a ostatni pomidor jest wielkości orzecha to nie widzę przeszkód aby usunąć liście do każdego grona, a nawet tym samym ochroni się krzak od pleśni. Kiedyś w internecie znalazłam taki pokazowy schemat usuwania liści pomidorom:
Czyli zgodnie z tym schematem, pomidory po zabiegu powinny wyglądać tak:
Czyli zgodnie z tym schematem, pomidory po zabiegu powinny wyglądać tak:
Pozdrawiam
U mnie jest opracowana taktyka. Mają być dwa liście pod gronem ( chyba że chore/podejrzane ), bo muszą karmić i tego pilnuję. A jak się pomidory zapalają, to można oberwać.
W tym roku w trzech krzakach, no może czterech oberwałam pod pierwszym gronem wszystkie wyjątkowo.
W tym roku w trzech krzakach, no może czterech oberwałam pod pierwszym gronem wszystkie wyjątkowo.