Pomidorki koktajlowe - 4 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidorki koktajlowe - 4 cz.
Larysa ,jeżeli to megagron ,pojawi się więcej kwiatków. Chyba ,że to jakiś rozczepieniec
Też mam takiego jednego?. ma dokładnie na każdym gronie po 9 owoców (wielkości piłeczki do tenisa stołowego) lub kwiatów. Reszta krzaków megagrona w normie, aczkolwiek nie są to giganty.Laryssa11 pisze:Moje megagrony mają w pierwszym gronie tylko kilka, góra 10 kwiatków, dlaczego?
Kasia
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też mam jednego megagrona z 9 owocami na pierwszym gronie i więcej już nie będzie. Drugie grono ma ok 20 kwiatków, ale widać, że jeszcze będzie rosło, trzecie jest jeszcze liczniejsze. Ponadto moim megagronom coś się porobiło z kształtem owoców - kilka ma pomidorki beczkowate (w tym ten z 9 owocami na 1 gronie), jakby bardziej grube niż klasyczne a jeden wręcz przeciwnie podłużne sopelkowate, niektóre maja już długość ok 5 cm przy średnicy ok 1 cm. Ten chudzielec cały jest jakiś wysmukły, nawet grona ma jakby wydłużone. Nie wiem czy to skutek pogody czy jakieś rozszczepienie. Nasionka miałam zebrane ze swoich 2 krzaków, które mi się najbardziej podobały jeden miał meeega grona o średnicy dobre pół metra (owoców nie byłam w stanie policzyć, bo jedne już zbierałam, a inne dopiero zaczynały kwitnąć), drugi był za to wyjątkowo zdrowy, bez śladu szarej pleśni. Oba miały owoce jak najbardziej typowe dla megagrona.
Dorota
Takie grona miałam w zeszłym roku. W tym o wiele mniejsze, ale i tak jest ich dużo. Jeden z ośmioma gronami już ogłowiony.
Kasia
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Ja też swoje ogłowiłem za 2 gronem i wypuściłem wilki na jeszcze 1 grono.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne krzaczyska. Kiedy je sadziłaś?
Ja mam megagrony w gruncie ale są zdecydowanie mniejsze i jeszcze nie kwitną.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje megagrony dopiero pierwsze grono robią, tzn.są małe początki pączków. Mam je pierwszy raz i już nie mogę się doczekać...
legina bardzo imponujące
legina bardzo imponujące
Kolejne pytanie debiutantki: czy bez folii się nie obejdzie? Czy to prawda, że kwitnących pomidorów nie powinno się narażać na deszcze? Jestem jak dziecko we mgle...
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Bez folii uprawia się w Polsce całą masę pomidorów, deszcz ich nie omija a więc da się. Zapraszam do wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=68591
Słyszałam, że z koktajlowymi należy się obchodzić ostrożniej niż ze zwykłymi pomidorami... To mój pierwszy sezon i nie chciałabym zawalić czegoś na tak zaawansowanym etapie Dziękuję!
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Pamiętaj, że pomidory w gruncie wymagają większej ochrony przed chorobami.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Sadziłem 19.04.,ale były słabe.Ryszyły po 2 tygodniach