Werbena patagońska ( Verbena bonariensis )
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Werbena patagońska
A ja próbowałam wysiewać 3 razy w tym roku, nic z tego nie wyszło, w końcu Twoją metodą przewróciłam doniczkę na grządkę. Wschodzi coś, ale jest tak malutkie, że nie wiem, czy to werbena czy zielsko.
Zmartwiłaś mnie, skoro twierdzisz, że Twoje takie duże nie zakwitną, to moje nie mają szans.
Ale przeczytałam, że posadzili ją na Polach Mokotowskich. Pójdę sobie pooglądać na żywo i może jesienią po nasiona?
Kiedy je najlepiej zbierać, macie może zdjęcia dojrzałych nasienników?
Zmartwiłaś mnie, skoro twierdzisz, że Twoje takie duże nie zakwitną, to moje nie mają szans.
Ale przeczytałam, że posadzili ją na Polach Mokotowskich. Pójdę sobie pooglądać na żywo i może jesienią po nasiona?
Kiedy je najlepiej zbierać, macie może zdjęcia dojrzałych nasienników?
Pozdrawiam
Magda
Magda
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Zbieram nasiona po pierwszych przymrozkach, żeby naturalnie przeszły proces stratyfikacji. Są bardzo drobne, więc zbieram z jedne roślinki, resztę można samemu rozsypać i wzejdą wiosną. Siewki wyglądają jak pokrzywa, łatwo je wiosną pomylić i wypielić. Można też przechować przez zimę, jak ma się warunki i zrobić sadzonki. Ja nie próbowałam.
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kupione nasiona przechowałam w lodówce w szczelnie zamkniętym woreczku. Tak przechowywane wschodziły nawet po dwóch latach, dość szybko. Wysiane na początku lutego ładnie się rozrosną i wcześniej kwitną.
pozdrawiam Joasia
A u mnie po kilku latach od posadzenia tej rośliny jakoś zdziczały.Wiosną co prawda pojawiają się siewki, ale rośliny wyrastają z tego mizerne i chude jakieś.Najładniejsze wyrosły rok, dwa po posadzeniu i wysianiu się matecznej.Były silne i ładnie rozkrzewione, a teraz coraz gorsze i niestety wyrywam je, bo w niczym nie przypominają tamtych.
Ja dostałam od Krysi - sonkas siewki, wiem że u niej przeszły stratyfikację na zewnątrz i dopiero w grudniu lub styczniu je zbierała. Pięknie rosną, mam nadzieję że zakwitną, choć połowę mój mąż przyciął, bo mu się z pokrzywą pomyliło
- cyma2704
Właśnie się doczekałam pąków u werbeny.
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj u mnie tak się wysiała , że muszę wyrywać jak chwast ( a jak sobie pomyślę , że dwa lata temu dałam piętnaście zł. za sadzonkę to mi żal ... ... ściska , że tyle tego muszę wyrzucić. )
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lut 2014, o 21:19
Ale piękne te wasze Patagonki Moje wysiane nie wzeszły w tym roku , ale za to 3 sztuki jakoś przezimowały , może się uda nasiona zebrać.
Pozdrawiam, Monika.
Festiwal werbeny powoli się zaczyna
Ale ładne, może moje jeszcze wyrosną. Przypomnij, twoje są z tegorocznego siewu, czy samosiejki po zeszłorocznych?
- cyma2704
Z tegorocznego marcowego siewu kwitnące. Obok dużo małych siewek, które skiełkowały jak już wyrzuciłam ziemię z doniczki po siewkach. Wykiełkowały na grządce po dwu miesiącach.
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje z lutowego, domowego siewu z nasion Legutki wyglądają jakby były na sterydach, masa liści i to ogromnych, jak na werbenę , zobaczymy kwiat, bo się zawiązał już. Wyglądają dziś tak:
ciekawe, czy to werbena patagońska , wygląda jakoś dziwnie , krótkie łodyżki i wielkie liście
ciekawe, czy to werbena patagońska , wygląda jakoś dziwnie , krótkie łodyżki i wielkie liście
Pozdrawiam, Iwona.