Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Czym pryskales na plamistosc ??
Mam tez min. 2 Chandlery. Jeden bardzo dużo jagód przez co mniejsze, drugi dużo mniej ale duże.
Sprawa prosta trzeba kontrolować na przedwiośniu podczas ciecia ilość pąków kwiatowych, ewentualnie jakby krzak był nimi za mocno obsypany można poprzerywać. Ja sam przespałem ten okres ale teraz wiem już naocznie jaki ma to skutek. Do startu i zakwaszania borówek można też stosować siarczan amonu. Ostatnio z dobrym skutkiem rozpuściłem w wodzie YaraMila i podlałem borówki, wszystkie przebarwienia związane z nawożeniem znikły. Teraz po deszczach na niektórych liściach wyszły niedobory wiec trzeba będzie proces powtórzyć plus troszkę zakwasić glebę.
Sprawa prosta trzeba kontrolować na przedwiośniu podczas ciecia ilość pąków kwiatowych, ewentualnie jakby krzak był nimi za mocno obsypany można poprzerywać. Ja sam przespałem ten okres ale teraz wiem już naocznie jaki ma to skutek. Do startu i zakwaszania borówek można też stosować siarczan amonu. Ostatnio z dobrym skutkiem rozpuściłem w wodzie YaraMila i podlałem borówki, wszystkie przebarwienia związane z nawożeniem znikły. Teraz po deszczach na niektórych liściach wyszły niedobory wiec trzeba będzie proces powtórzyć plus troszkę zakwasić glebę.
Witam.mam kilkanaście krzaczków , które dość obficie obfitują ale zauważyłam , że w tym roku rosną im takie "dzikie pędy" nie owocują tylko stoja zielone badyle trochę ich powycinałam ale nie wiem co jest tego przyczyną??
Te zielone pędy szczególnie z szyjki korzeniowej są baaardzo wskazane bo to właśnie na nich w przyszłym roku będą owoce.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 cze 2014, o 13:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Zła kolejność myślenia i działania.Daga03 pisze:Witam.mam kilkanaście krzaczków , które dość obficie obfitują ale zauważyłam , że w tym roku rosną im takie "dzikie pędy" nie owocują tylko stoja zielone badyle trochę ich powycinałam ale nie wiem co jest tego przyczyną??
Najpierw trzeba postawić pytanie co to jest i czy wycinać.
Potem działanie jeśli ktoś potwierdzi.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poczytaj wcześniej ,próba słoika.
No wlasnie niczym, raz byly pryskane Topsinem na szara plesn. Z tym, ze byly pryskane zarowno blucropy jak i chandlery, wiec chyba to niema znaczenia. Nic no pozostanie mi dokupic kolejnych chandlerow i czekac na kolejny rok i wtedy sie przekonam czy zostalem oszukany czy byc moze cos zle robie.markis80 pisze:Czym pryskales na plamistosc ??
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 cze 2014, o 13:14
-
Włóż do słoika na wilgotny ręcznik papierowy,zakkręć i trzymaj w temp. pokojowej.Jak wyrośnie sierść ,to szara pleśń.jak pomarańczowe kropki to antrakoza.Poza tym mogą też być niedobory.Może być też ryjkowiec śliwkowy,zobacz czy w środku nie ma lokatorów.
-
Mam to samo na Spartanie,na razie nic nie robię ,bo wciąż pada.Jutro zmierzę pH podłoża.