Identyfikacja - jaki to rodzaj storczyka
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 lis 2012, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacja i pytanie
Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście podobny do Phal. Magical. Czy fiszka była nie pamiętam, bo jak kupiłam roślinkę interesowało mnie tylko, że to Phalaenopsis. A te plamki czy to coś niebezpiecznego? Inne falki tego nie mają.
Pozdrawiam, M.
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikacja i pytanie
Niestety nie umiem pomóc, bo nigdy nie miałam takiego przypadku. Może to niedobór jakichś składników mineralnych i kwiat nie wybarwił się poprawnie?
Miał takie plamki od początku, czy dopiero z czasem się pojawiły? Używasz jakiegoś nawozu w czasie kwitnienia?

Prośba o identyfikację storczyka
Witam,
chciałabym poprosić Was o identyfikację tego storczyka. Zakupiłam go ostatnio na targach w Krakowie, nie miał przy sobie żadnej karteczki informacyjnej. Wydaje mi się, że to może być jakaś odmiana dendrobium, ale zdjęcia znalezione na Internecie nie potwierdzają tego na 100%. Ma dosyć drobne, ciemnoróżowe kwiaty - mam nadzieję, że widać to na zdjęciach. Najważniejsza jest w sumie dla mnie informacja, co zrobić z pędem kwiatowym po kwitnieniu - wycinać? Zostawić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

chciałabym poprosić Was o identyfikację tego storczyka. Zakupiłam go ostatnio na targach w Krakowie, nie miał przy sobie żadnej karteczki informacyjnej. Wydaje mi się, że to może być jakaś odmiana dendrobium, ale zdjęcia znalezione na Internecie nie potwierdzają tego na 100%. Ma dosyć drobne, ciemnoróżowe kwiaty - mam nadzieję, że widać to na zdjęciach. Najważniejsza jest w sumie dla mnie informacja, co zrobić z pędem kwiatowym po kwitnieniu - wycinać? Zostawić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Prośba o identyfikację storczyka
Phalenopsis hybryda.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Zgadzam się z przedmówcą, phalaenopsis hybryda do tego z pędem kwiatowym ze stozka wzrostu 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 maja 2014, o 11:51
To ja też dorzucę swoje. Przy czym ten jasny żółty ma bardzo ciemnozielone liście z przebarwieniami ciemnymi tak jak zazwyczaj mają fioletowe fałki.
chyba phal. Whitney(pachnie)

multiflora

chyba phal. Whitney(pachnie)

multiflora

Na jednym się nie skończy.. <3
Jaki to rodzaj storczyka i czy ma szanse zakwitnąć?pomóżcie
Witam. Jestem tu nowa i chciałaym się doradzić odnośnie moich storczyków.Oto jeden z tych biedactw który dostałam ponad rok temu i do tej pory nie kwitnie.Pomóżcie mi sprawić aby zakwitł.Pytam jaki jest jego rodzaj ponieważ ma zupełnie inne liście niż mój phanaleopsis.

Ostatnio wyrósł mu nowy listek ale też jest jakiś dziwny,chropowaty

A czy to jest zaczątek korzonka czy może upragnionego pędu?

Ostatnio wyrósł mu nowy listek ale też jest jakiś dziwny,chropowaty

A czy to jest zaczątek korzonka czy może upragnionego pędu?
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Re: Jaki to rodzaj storczyka i czy ma szanse zakwitnąć?pomóżcie
To phalaenopsis, niestety ostatnie zdjęcie jest nie wyraźne, ale całkiem możliwe że to nowy pęd 

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Re: identyfikacja storczyków :)
Pierwsze to Phalaenospis
Drugie to albo Zygopetalum albo coś pokrewnego z Miltonidium
Skąd masz takie cuda?
Drugie to albo Zygopetalum albo coś pokrewnego z Miltonidium

Skąd masz takie cuda?

Re: identyfikacja storczyków :)
Pierwszy storczyk jest podobny do phalaenopsis brown sugar. Drugi to Miltonidium Bartley Schwarz (White). Obydwa pięknie i ten drugi fajnie pachnący. 

-
- 100p
- Od: 13 cze 2013, o 22:17
Co to za roślina?
Kilka dni temu dostałam storczyka, lecz nie mam pojęcia jaki to gatunek. Co zrobić z tymi bocznymi odrostami? Mam nadzieję, że ktoś będzie mógł pomóc mi w identyfikacji 

-
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Re: Co to za roślina?
Z tego co widzę to na pewno dendrobium. Najprawdopodobniej skrzyżowane z falenopsisem (sądząc po korzeniach). To co widzisz na głównym pędzie to odrosty/ keiki (jak zwał tak zwał). Zostaw te korzenie tak jak są. Jak zakwitnie to będzie naprawdę ciekawy widok 

- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Także obstawiam dendrobium phalaenopsis,ale na 100% pewna nie jestem
Jeśli będziesz chciała to keiki można odciąć od matki,na forum mnóstwo o tym napisane,możesz poczytać i zdecydować co zrobisz :)Pozdrawiam

Jeśli będziesz chciała to keiki można odciąć od matki,na forum mnóstwo o tym napisane,możesz poczytać i zdecydować co zrobisz :)Pozdrawiam

- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
A ja obstawiam dendrobium nobile ;) dend-phal ma grubsze mięsiste liście.