Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Post »

Marysiu bardzo dziękuję za słowa uznania,sa budujące i motywujące. Pracuję i tworzę ten raj z myślą o dziewczynkach
(Warzywniak , domek, rabatki i myśl o dziewczynkach - nimfy biegające pomiędzy kwiatami, a kwiatów ma być tak dużo żeby mogły rwać dowoli bez uszczerbku na ogólny wizerunek ogrodu) - a tak po cichu to spełniam swoje dziecięce marzenia ;:306 .
Marysiu bardzo dziękuję za propozycję podzielenia się swoimi pięknymi roślinkami, jesteś ;:168 ;:196 - kobieto czego ja bym nie chciała od Ciebie to dopiero pytanie, myślę że kiedyś dotrę na stepy i poszaleję :;230 . Może Tobie się uda wcześniej mnie odwiedzić, masz po drodze - serdecznie zapraszam i rad posłucham.
Na razie koniec wydatków na rośliny, obserwuję to co do tej pory wsadziłam, czy rośnie, czy dobrze rośnie, zaczynam znowu przesadzać z miejsca na miejsce ;:224 widząc że roślina marnieje albo kompozycja ;:222 albo z braku roboty ;:224 i chyba tak już do końca sezonu. Ja i tak się cieszę z tych kilkunastu roślin,kwiatów- i cieszę się z każdego rozwiniętego pąka, kwiaty zupełnie zmieniają otoczenie , a marzy mi się otoczenie kwitnące cały sezon, to dopiero sztuka jedno przekwita drugie zakwita, bez przestojów - Tobie się to udało ;:180
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A może i u Ciebie znajdzie się miejsce na trawiasta rabatę ?
Nie wymaga podlewania a trawy kołyszące się na wietrze to cudny widok, zwłaszcza kiedy jesienią się przebarwiają.
A może ogródek podobny do tego jaki ma Irminka , taki z polnymi kwiatami ? ;:109
Działki to taka nasza trauma, powrót do kontaktu z naturą od której dawno już się odsunęliśmy a jesteśmy jej częścią czy tego chcemy czy też nie.
Tam spełniają się właśnie te nasze marzenia.
Punkt obserwacyjny....... ;:215 .......nimfy mają się dobrze. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Dorotko, to przyjeżdżaj jak najszybciej kochana, jeszcze można nieco przesadzić, jeżeli się dobrze podlewa, to roślinki dadzą radę !
Moje w większości preferują miejsca słoneczne, ale powinny dać radę i u Ciebie ;:173
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko mam zaczątki trawiaste- kupiłam kilka sztuk i mam taką jedną dużą już pod olchą, na razie bez składu i ładu- ale myślę i zobaczę co się przyjmie- będzie przesadzanko :tan - jak ja to lubię ;:306 .
Łąka jak u Irminki?- myślałam o takim zakątku polnym nie dużym w rogu działki, tam gdzie kończą się tuje, na skraju kawałka leśnego- przed tym w miejscu gdzie w tej chwili jest trawa ma być sad a na końcu sadu byłaby kolorowa łączka (tam jest sporo słońca)- tylko jest jeden problem - teren pod sad jest za niski- wysokie wody gruntowe- a jesienią podnosiliśmy ;:145 - myślałam że wystarczy ;:185 no i na łąkę kwiatową też byłoby za mokro- jakieś mokradła załażę :;230 .

piszę o tym miejscu-
Obrazek

więc tak:
wpierw oczko z mostkiem( pierwszy plan- to obrzeża oczka ;:306 ), przez mostek przechodzimy do sadu (z boku mostku rosły by trawy wielkie pompasowe- w sumie to już rosną i mają jakieś 10 cm wyznaczają teren pod mostek) , a za sadem tam na końcu gdzie są brzózki i sosny pod płotem(którego de facto nie ma) łączka( złocienie , maki, chabry, itd.)
Widzisz to samo co ja ;:306
Marysiu nie kuś nie kuś .
PW
otwórz baramę ;:306
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorota, coś ( roślinki) wiosenką znowu się prześle, jak oczywiście przypomnisz i będziesz chciała :D
Fajnie się ogląda fotki z miejsc, w których bywałam, mam lepszy wgląd w Twoje plany.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pomyśl ja wszystko przyjmuję.Właśnie Ty już wiesz - o czym mówię pisząc 'moje oczko' , mój sad, mój cypelek :;230 :;230 .
Teraz jak wiesz - będziesz mogła doradzić czy dobrze kombinuję
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Dorotko cudny masz ogród i tyle jeszcze miejsca, myślę że dobrze kombinujesz , oczko, sad, mostek . ;:138 ;:138
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jeszcze kilka kwitnących chyba nie pokazywałam
macierzanki
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i taka piękność już myślałam że nie zakwitnie - niedawno posadzona- uwielbiam a u Mufki Marysi widziałam że są też białe
Obrazek

lawenda Hidcote Blu Strain- Mufko- widzisz o czym pisałam
Obrazek
New Down
Obrazek
pomarszczona
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

może nazw nie będę przytaczać bo znowu coś namieszam
To ja przytoczę - arcydzięgiel litwor. Roślina ginie po zakwitnięciu więc pozwól jej się rozsiać, a będziesz ją miała na lata. Może nawet wykorzystasz w kuchni, bo mi jak na razie to się nie udało :oops:
Fotki drzew rzucających cienie, prześwietlonych promieniami - rewelacyjne :!: Zmiany, jakie się dokonują u Ciebie, też!
Łąka przy wysokim stanie wód - jak najbardziej! Tzw. łęgi uwielbia bardzo wiele kwiatów łąkowych, np. u mnie szaleje firletka poszarpana. Albo widok łanów rzeżuchy łąkowej - super!
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu zanaczy sie dobrze kombinuję :;230 ;:196

Jacku - wiedziałam że coś w tym stylu, powiem że ja próbowałam liść świeży mając na uwadze Twoje sugestie kulinarne i nie ma to żadnego smaku, trochę gorzkawe, nic nie robiłam - ale wielkie to ;:oj
podmokła łąka?- ;:131 myślałam o takiej z makami, chabrami, stokrotki, załocienie.
musiałam wesprzeć się netem o czym do mnie piszesz :?: rzeżuchy łąkowej - a tak tego mam pełno naokoło na łąkach , też mi się podobało i w maju nawet przyniosłam ale nie chciało się przyjąć. Firletka poszarpana- mam ją od Ciebie? chyba tak- ale u mnie rośnie na suchej górce :oops:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Też po cichutku odwiedzam Cię i podziwiam leśno-łąkowe zakątki. Dokonałaś już wielkich zmian ;:333 . A arcydzięgiel litwor służył dawniej w cukierniach do przyrządzania ozdób do tortów (takie zielone) - smażyło się kawałki łodyg w syropie aż były szkliste.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Dorotko, super te zdjęcia porównawcze, od razu widać ile przez tak krótki okres czasu się już zmieniło, i ile też nowych roślinek przybyło, masz niesamowite pole do popisu i ciekawe plany, trzymam kciuki za powodzenie w ich realizacji ;:108
BasiaEm
100p
100p
Od: 22 lip 2013, o 19:49

Post »

Ech, ciągle zachwycam się Waszym wiejskim klimatem ;:173 Postępy widoczne, ogród rośnie w oczach ;:oj
:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”