Petunia z nasion cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Petunia z nasion cz.3

Post »

No ja liczę że te pełne, choć będą pełne, już nie ważne kolory, mam nadzieje iż się nie przeliczę :)
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oby tak było bo też planuje wysiać pełne.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26

Post »

Podstawiłam pod mocne światło tą paczke z biało-fioletową petunią i jest sporo nasionek z 30-40 :) jest szansa że coś z tego będzie:) Kiedyś kupiłam w pierwszym roku moich poczynań wysiewowych jakąś białą strzępiastą, było chyba 11 nasionek ale wtedy petuń się nie dorobiłam i tak ;:306
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

baxiowa pisze:Ja już chyba nie będę siała z własnych nasion jest duża różnica w kolorach i wielkości kwiatów.
Aniu ja siałam pierwszy raz z zebranych nasion
i sa przepiękne.
Zobacz moje zdjęcie wcześniej.
Wszyscy podziwiają burzę kwiatów. :D
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Mariolu wiem ale jednak z kupnych nasion kwiaty są bardziej okazałe.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
x-A-k
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2013, o 09:37

Post »

baxiowa pisze:Mariolu wiem ale jednak z kupnych nasion kwiaty są bardziej okazałe.
Dokładnie kupne nasiona sprawdzone są znacznie lepsze od tych zbieranych.

Ale powiem jeszcze że moja sąsiadka siała z własnych nasion zbieranych w zeszłym roku z surfinii odmiany Conchita Grande White i jej rośliny siane w połowie lutego,teraz mają jakies 40cm,są gęste,ale kwiaty mają małe,a moje surfinie Conchita Grande White kupowana w Plantpolu ma w tej chwili 130cm jest bardzo gęsta a kwiaty ma wielkości dłoni.
Z własnego doświadczenia wiem (też siałem) że rośliny wysiewane z nasion,rosną słabiej,kwiaty mają mniejsze i szybciej usychają ,Często już we wrześniu kończą się i są brzydkie.A te kupowane z dobrych źródeł przynajmniej u mnie rosną do listopada i kwitną obficie.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Co do nasion kupnych to też nie są takie jak miały być ale różnica kwiatów jest spora.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chciałam zbierać nasiona,
ale jeżeli tak mówicie
to w poniedziałek biegnę do ogrodniczego,
bo widziałam wybór kolorów. :D
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

A ja się trochę z tym nie zgodzę. U mnie właśnie siane z własnych nasion w ubiegłym roku były ładne, dobrze rozkrzewione, miały kwiaty większe niż te kupne, z których zbierałam nasiona. A kwitły dużo dłużej niż te kupione. Może zakwitły trochę później w stosunku do tych, które były już w ofercie sklepowej, no i nie powtórzyły kolorów. Miałam niespodzianki kolorystyczne :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Ja też już rozglądam się za nasionami w ogrodniczych ale niestety wybór zerowy. :roll:
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Otrzymałem nasiona z akcji wymiany nasion jako "petunia mix" niestety nie pamiętam kto był darczyńcą. W każdym razie bardzo dziękuję ;:196 może nie wysiałem tego umiejętnie i nie wypikowałem wcześnie, ale są to moje własne petunie :D
Na pewno zbiorę z nich nasiona, nawet już pooznaczałem która roślina ma jaki kwiat i już będę siał konkretne kolory.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Oj oj lekcji nie odrobiłeś o sianiu petuni z własnych nasion. :wit
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Cóż za dużo do ogarnięcia :D
Domyślam się że powinienem posadzić je pojedynczo i wypikować wcześniej aby lepiej się rozrosły?.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”