Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Colti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga

Post »

Witam wszystkich serdecznie jestem nowy na tym forum i chciałbym skorzystać z waszej pomocy chciałbym abyście mi pomogli wybrać nową kosiarkę do ogrodu
mam do koszenia trochę podwórka i ogrodu więc chciałbym co najmniej z 5.5KM Jeśli jest to zły dział to proszę o przeniesienie
mam na oku taką kosiarkę co o niej myślicie Kosiarka Husar, zmod pomid.
dodam że budżet to około 1000zł +/- 100zł
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Zamiast odpowiadać najpierw potrzebuję otrzymać od Ciebie więcej informacji. Jak duży teren będziesz kosił (w metrach, mniej więcej), czy dużo zakręcania (skalniaki, drzewa krzewy do omijania) czy może coś jak boisko (sama trawa). Do tego powiedz jeszcze czy trawę planujesz zbierać czy zostawiać skoszoną lub ją mielić.
Colti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To Tak kosił będę około 5-6 arów (troche jest) większość to jest sama trawa mam na ogrodzie pare świerków (około 5) i mały skalniak nawracanie to tylko kosiarki aby kosić w drugą strone (mam dość długie podwórko) trawę planuje zbierać do kosza i na kompostownik mysilałem nad kosiarką HUSAR z silnikiem Briggs & Stratton 675 series za cene około 1200 zł z napędem chociaż niepotrzebuje napędu ale już mógłby być a i co myślicie o tych silnikach B&S z góry dziękuje za odpowiedź
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kosiarkę z B&S mam 2-gi sezon i jest pierwszorzędna, oczywiście ww model. Trawa nawet wysoka poddaje się bez oporów, tnie gładko i równo, to mniemam zaleta większej mocy. Poprzednio posiadałem też kosiarkę z silnikiem B&S model 450 jednak to był znacząco za słaby model. . Na zdjęciu pokaz możliwości, trawa prawie do kolan i bez problemu posuwam się do przodu. Ten 675 szczerze polecam i pozdrawiam.Obrazek
Colti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok dzięki a może polecicie coś lepszego w podobnej cenie czy ta jest OK
Colti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wypowie się ktoś może jeszcze?
AmaPoland
200p
200p

Post »

Ten silnik możecie znaleźć w wielu innych maszynach, nie tylko Husarze. Między innymi też w mojej Amie. To jednak tylko połowa kosiarki. Kółka, przekładnia, mocowania, agregat itp. (jeśli chodzi o konstrukcję) oraz serwis i dostępność części zamiennych (jeśli chodzi o zaplecze) - to druga jej część. Silnik możesz wziąć chiński i jeździć na nim wiele lat. Taki Loncin jest naprawdę dobrej klasy a serwisy co raz częściej narzekają na Briggsa. Nie sugeruj się tylko silnikiem bo to Cię w żadnym wypadku nie ustrzeże przed awariami. Jak chcesz tanio kupić to sprawdź też Victusa albo Al-ko. Dopłać jeśli będziesz musiał bo lepiej teraz dołożyć 200 zł niż później spalać paliwo i tracić czas na dojazdy do serwisu, płacić za części albo męczyć się ze źle dobranym sprzętem.

Od siebie polecę Ci AMA LT52 z silnikiem B&S (190cm3) lub AMA LT52 z silnikiem DY1P70F (200cm3)

Jeśli nie masz wiele kręcenia po trawniku to pewnie przydałby Ci się napęd. Zaletą napędu jest to, że pracuje się dużo łatwiej bo nie musisz pchać maszyny natomiast wadą jest wyrabiająca się przekładnia. Poza maszynami z systemem disc-O-matic (kosiarki Ariens) zębatki w napędzie i przekładnia się wyrabiają. Jest to naturalna kolej rzeczy, szybciej lub później. Wymiana przekładni lub zębatek to pewien koszt, który raz na jakiś czas trzeba ponieść.
Colti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

OK dzięki za rady ale myśle że dla mnie wystarczyłaby taka kosiareczka myślicie opłaca się ją kupić jak za tą cenę odrazu dodam że chciałbym na pare lat
macin21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2014, o 18:07

Post »

Witam.A co powiecie o tej kosiarce :Ryobi. Do wykoszenia będę miał ok 9 arów.

Link usunięto, pomid.
macin21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2014, o 18:07

Post »

Dlaczego usunięto link i model kosiarki? Niestety, nie mogę edytować mojego wcześniejszego postu :/Co myślicie o takiej kosiarce?Ryobi RLM5317SME z silnikiem Subaru 175cm3 4,5KM

Proszę o zapoznanie się z regulaminem,pomid.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=1&t=29351
AmaPoland
200p
200p

Post »

No trzeba przyznać,że to forum jest naprawdę pilnowane. W sumie to dobrze, bo przynajmniej nie wygląda jak słup ogłoszeniowy albo śmietnik.

Co do Ryobi to nie powiem Ci dokładnie czy to jakaś dobra jakość. Nie pamiętam teraz czy widziałem ją kiedyś w jakimś punkcie sprzedaży, raczej jest to produkt marketowy. Pytanie czy są do tego łatwo dostępne części zamienne. Silnik jest ok :)
Rafal111
200p
200p
Od: 15 wrz 2008, o 19:10
Kontakt:

kosiarka na 2500m2 teraz czy na wiosnę

Post »

Stara została prawie zajechana :)
Czy kupić teraz czy czekać na nowe modele na wiosnę?
Może wiecie o jakiś wyprzedażach - myślę o czymś lepszym nie marketowym np Husqvarna czy Stihl, Honda
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Re: kosiarka na 2500m2 teraz czy na wiosnę

Post »

A jaki masz budżet? Bo na taki teren to traktorek by się przydał. Weź pod uwagę Oleo Mac i Victus. Teraz można trafic na promocję bo sezon się kończy.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”