Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne
Błażej Twoje kwitną tak jak moje. Aun't Molly ja mam (i tylko takiego rodzynka). Miechunka pomidorowa jest całkiem inna.
Czy rodzynki są dojrzałe jak spadną? Bo ja tak czekam na tego pierwszego owocka Rybko fajnie to w wiaderku wygląda. Za rok też tak posadzę
Czy rodzynki są dojrzałe jak spadną? Bo ja tak czekam na tego pierwszego owocka Rybko fajnie to w wiaderku wygląda. Za rok też tak posadzę
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Chodzi mi o to, że jeden ma kwiatki takie żółto-czarne, a drugi takie jaśniejsze, jako facet nie wiem jaki to kolor coś ala biały ala kremowy też z czarnym
-
U mnie też tak mają a mam jeden gatunek tylko Miechunka pomidorowa ma całkowicie je żółte (bez tych ciemnych). Myślę,że odcieniem nie ma się co przejmować.
- BobejGS
- Kontakt:
To fajnie Dziękuje A jakiej wielkości one, te kokony rosną?
-
Mniejsze niż u miechunki ozdobnej są u mnie. Mam je pierwszy raz, ale myślę, że już większe nie będą. Z 3-3.5 cm tak na oko największy, a już jakiś czas nie rośnie. Pozostałe rosną normalnie.
- BobejGS
- Kontakt:
Mniejsze niż i normalne, mi nic nie mówią Te cm to już lepiej
Tak wyglądają moje rodzynki z Vilmorinu, siane w lutym. Od 2 tygodni kwitną.
Ooo to masz ten sam rodzaj co ja.
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
Witam,
A mój rodzynek brazylijski w ogóle nie chce rosnąć . Tak jak go wysiałem (za późno bo w połowie kwietnia), najpierw nie chciał kiełkować (chyba było z zimno na parapecie), przeniosłem go do łazienki to wykiełkowały po ciemku. Przeniosłem na parapet trochę wyrosły mają tak po 3-4 listki nie duże i na tym się skończyło ..od miesiąca jest na dworze w doniczkach i właściwie nic nie rośnie ...co zrobiłem źle ? Za zimno na parapecie i na dworzu ?
Pozdrawiam
Darek
A mój rodzynek brazylijski w ogóle nie chce rosnąć . Tak jak go wysiałem (za późno bo w połowie kwietnia), najpierw nie chciał kiełkować (chyba było z zimno na parapecie), przeniosłem go do łazienki to wykiełkowały po ciemku. Przeniosłem na parapet trochę wyrosły mają tak po 3-4 listki nie duże i na tym się skończyło ..od miesiąca jest na dworze w doniczkach i właściwie nic nie rośnie ...co zrobiłem źle ? Za zimno na parapecie i na dworzu ?
Pozdrawiam
Darek
Darku moje rodzynki też straaaasznie wolno rosły. Siałam je w lutym, a zobacz, nie sięgają nawet do kolana.
Po wysadzeniu do gruntu dopiero po ok. miesiącu zaczęły rosnąć, ale nie w górę, tylko puszczają wilki, w górę rosną mało i kwitną jeszcze.
Dostały nawóz, ale po prostu długo się aklimatyzują. Zwłaszcza moje, były mocno przetrzymane, w trochę za małych doniczkach, to musiał być szok dla nich.
Po wysadzeniu do gruntu dopiero po ok. miesiącu zaczęły rosnąć, ale nie w górę, tylko puszczają wilki, w górę rosną mało i kwitną jeszcze.
Dostały nawóz, ale po prostu długo się aklimatyzują. Zwłaszcza moje, były mocno przetrzymane, w trochę za małych doniczkach, to musiał być szok dla nich.
Moje też długo w doniczkach nie chciały rosnąć więc zmieniłam im ziemię na lepszą, a że rodzynki lubią cz?ste przesadzanie i dużo nawozu to jak śmignęły! Tylko jeszcze nie kwitną ale może są opóźnione. Proponuję Twoje Darku przesadzić może coś im nie pasuje, bo jak im dobrze torosną bardzo szybko.
- BobejGS
- Kontakt:
Moje rosną bardziej krzaczaście Zresztą kto śledził wątek to zna moje problemy z rodzynkiem Aż cud że wkońcu udało mi się jakiegoś wysadzić do gruntu Aż nie mogę się doczekać czasu gdy sprawdze jak to faktycznie smakuje
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
Witam,
Dziękuję wszystkim za rady, wezmę je do serca w przyszłym roku. W tym to raczej nie mam szans na owoce rodzynka ...taki mam klimat że przymrozki przychodzą do mnie 2-3 tyg wcześniej. Ale za rok będzie lepiej ...nauczyłem się już tej ogrodniczej pokory ...że na poprawę błędów czeka się zwykle rok ;).
Pozdrawiam
Darek
Dziękuję wszystkim za rady, wezmę je do serca w przyszłym roku. W tym to raczej nie mam szans na owoce rodzynka ...taki mam klimat że przymrozki przychodzą do mnie 2-3 tyg wcześniej. Ale za rok będzie lepiej ...nauczyłem się już tej ogrodniczej pokory ...że na poprawę błędów czeka się zwykle rok ;).
Pozdrawiam
Darek