Palma królewska (Phoenix canariensis) - sianie,pielęgnacja,problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Palma królewska (phoenix canariensis)
Spryskać zawsze przecież możesz w innym pomieszczeniu (palma nie jest w końcu duża) - klatka schodowa, albo w pokoju, w którym jest otwarte okno, a potem z powrotem, na swoje miejsce. Natomiast jeśli dotychczas inne metody do tej pory nie zdały rezultatu, myślę że z chemią nie ma co czekać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 cze 2014, o 23:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.Jakies dwa tygodnie temu zakupilismy palme Kanaryjska Phoenix.Mam pytanie odnosnie jej podlewania i pielegnacji.Mieszkamy na poludniu Francji wiec palma jest w ogrodzie.Jej wysokosc to 2.5 metra a wymiary doniczki to 65*65 i wysokosc doniczki to 50 cm.Nie przesadzalismy jej bo powiedzieli abysmy dopiero za dwa lata to zrobili.Czy ktos mi moze powiedziec jak czesto mam ja podlewac -ile razy w tygodniu i ile litrow ??? Oraz ile odzywki potrzebuje taka palma.Jak kupowalismy ja to powiedzieli nam ,ze musi dostawac 20 litrow dziennie wody i raz w miesiacu odzywke 200 gram.Jednak wole sie upewnic tutaj u was ))
-
- 0p - Nowonarodzony
Re: Palma kanaryjska Phoenix :)
Nikt mi nie pomoze ??? Prosze o odpowiedz ;/ i jeszcze mam drugie pytanie moze ktos wie dlaczego konce lisci usychaja? Nie cale tylke szpice ??? Dziekuje za odpowiedz
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3962 masz o warunkach uprawy phoenixa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziekuje za odpowiedz jednak chodzi mi o jakas konkretna odpowedz . Ile litrow wody dziennie potrzebuje i czy 20 litrow jak mnie poinformowali w sklepie podczas jej zakupu to czy to nie za duzo ??? Poniewaz schna jej koncowki lisci- szpice i czy moze po prostu jest przelana ?
-
- 0p - Nowonarodzony
Zrobilam pare zdjec palmy i doniczki jak wyglada.Bardzo prosze o odpowiedz.Dleczego usychaja jej szpice oraz liscie sie rozdwajaja.I co z ta woda ? Moze ma jednak za mokro i 20 litrow dziennie jak powiedzial Pan ze sklepu ogrodniczego to za duzo ?? Bardzo dziekuje za kazda odpowiedz bo zaczynam sie o nia martwic.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 sie 2012, o 05:25
Dlaczego na południu Francji trzymasz go w donicy?
Ja w Polsce mam feniksa w gruncie.
Jeśli chodzi o zadołowanie w donicy, czyli wkopana donica w gruncie, to jest to najtrudniejszy sposób uprawy. Musisz w tym dołku wysypać na dno grubą warstwę kamieni, aby nadmiar wody z donicy miał gdzie odpłynąć. Podlewaj tak, aby woda przelała donicę do dna. Wystarczy raz dziennie. Jak feniksowi brakuje wody to składa blaszki, czyli ogranicza dostęp światła przy braku wody. Schnące końcówki to nic niepokojącego u mnie znacznie więcej tego i jest ok. Obserwuj nowe liście, jeśli będą zdrowe to jest dobrze
Phoenix Canariensis w Poznaniu
Ja w Polsce mam feniksa w gruncie.
Jeśli chodzi o zadołowanie w donicy, czyli wkopana donica w gruncie, to jest to najtrudniejszy sposób uprawy. Musisz w tym dołku wysypać na dno grubą warstwę kamieni, aby nadmiar wody z donicy miał gdzie odpłynąć. Podlewaj tak, aby woda przelała donicę do dna. Wystarczy raz dziennie. Jak feniksowi brakuje wody to składa blaszki, czyli ogranicza dostęp światła przy braku wody. Schnące końcówki to nic niepokojącego u mnie znacznie więcej tego i jest ok. Obserwuj nowe liście, jeśli będą zdrowe to jest dobrze
Phoenix Canariensis w Poznaniu
-
- 0p - Nowonarodzony
Hej. trzymamy go w doniczce poniewaz jak bedziemy sie wyprowadzac chcemy zabrac go ze soba. O co chodzi z tymi liscmi co sie rozdwajaja? I ja nie widze kiedy woda z doniczki na dole sie wylewa poniewaz wykopalismy dolek i wstawilismy ja tam po czym zasypalismy ziemia i posialismy trawe.Ile mniej wiecej litrow wody potrzebuje dziennie palma? Tam gdzie ja kupowalismy powiedzieli, ze 20 litrow!!! Ale cos mi sie to wydaje za duzo??? I raz w miesiacu odzywki mam jej dawac. Dzięki za odpowiedz:))
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 sie 2012, o 05:25
Rozdwajanie jest całkiem naturalne i normalne.
Cechą wspólną osób zaczynających przygodę z palmami jest dążenie do utrzymania ich w zbyt idealnym stanie. Powiedziałbym nawet, że identycznym do wyglądu ich plastikowych odpowiedników
W środowisku naturalnym wyglądają najczęściej jeszcze "gorzej"
Podlewaj, obserwuj czy nie pojawiają się jakieś choroby grzybowe i ataki owadów, a naturalnie przyschnięte i rozdwojone końcówki są tylko dowodem, że masz prawdziwą palmę
Tak osadzona donica może być faktycznie problemem. Jeśli przelejesz może dojść do gnicia korzeni. Może zakup sobie miernik wilgotności, taki, który pozwoli wbić sondy dość głęboko. Znaczenie ma też grunt w jakim wykopany jest dołek. Jeśli gliniasty to nie odbierze nadmiaru wody z donicy.
Nikt nie poda Tobie tutaj gotowego przepisu, którego oczekujesz. Czy dwadzieścia litrów to jest w sam raz czy też nie. A jak będzie padał deszcz? Jak będzie chłodniej? Podlewanie zależy też od nasłonecznienia i wilgotności. Pozwoliłbym czasem trochę przeschnąć ziemi w doniczce.
Cechą wspólną osób zaczynających przygodę z palmami jest dążenie do utrzymania ich w zbyt idealnym stanie. Powiedziałbym nawet, że identycznym do wyglądu ich plastikowych odpowiedników
W środowisku naturalnym wyglądają najczęściej jeszcze "gorzej"
Podlewaj, obserwuj czy nie pojawiają się jakieś choroby grzybowe i ataki owadów, a naturalnie przyschnięte i rozdwojone końcówki są tylko dowodem, że masz prawdziwą palmę
Tak osadzona donica może być faktycznie problemem. Jeśli przelejesz może dojść do gnicia korzeni. Może zakup sobie miernik wilgotności, taki, który pozwoli wbić sondy dość głęboko. Znaczenie ma też grunt w jakim wykopany jest dołek. Jeśli gliniasty to nie odbierze nadmiaru wody z donicy.
Nikt nie poda Tobie tutaj gotowego przepisu, którego oczekujesz. Czy dwadzieścia litrów to jest w sam raz czy też nie. A jak będzie padał deszcz? Jak będzie chłodniej? Podlewanie zależy też od nasłonecznienia i wilgotności. Pozwoliłbym czasem trochę przeschnąć ziemi w doniczce.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziekuje bardzo za odpowiedz ! Tak kupie sobie ten miernik a jaka wilgotnosc bedzie najlepsza? Pokazywana na mierniku?
-
- 50p
- Od: 7 paź 2010, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: To jest jakaś palma ale nie wiem jaka...
Nie ma sensu cytować bezpośrednio napisanej wypowiedzi. Cytat usunąłem, norbert76
Zrób dokładniejsze fotki, z tych które są mało co widać, masz foto nasionka ??
Zrób dokładniejsze fotki, z tych które są mało co widać, masz foto nasionka ??