Wszystko o pomidorach cz. 8
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
Jak w naturalny sposób dostarczyć potasu pomidorom. Np. jakiś wywar lub gnojówka.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli użyjesz saletry potasowej, to wyjdzie na zdrowie pomidorom i Tobie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Liście karmią owoce i nie wiem też,skąd ten pogląd ,że grona powinny być doświetlone,żeby dojrzały.Pomidor przecież dojrzewa i w ciemnej piwnicy po zerwaniu z krzaka.A zaczyna dojrzewać po osiągnięciu odpowiednich poziomów różnych substancji zgromadzonych w owocu.Jeżeli liście zostaną oberwane to proces gromadzenia tych związków zostanie wydłużony i dojrzewanie opóźnione.Obrywanie liści w uprawie wielkotowarowej ma na celu minimalizację kosztów zabiegów chemicznych,są pryskane grona ,i pewnie tylko o to chodzi.Jeżeli bardzo błądzę ,to proszę mnie nakierować na słuszną drogę.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trochę Cię sprostuję, owoce zielone też asymilują i od razu rosną, nie potrzebuje roślina przenoszenia z liści do owocu pokarmu przetworzonego, bo na to też potrzebuje energii.
pozdrawiam Ludwik
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dzięki,tego nie wziąłem pod uwagę,chociaż powierzchnia asymilacyjna pomidorka jest znikoma w porównaniu z powierzchnią liścia.Kaktusy w ogóle nie mają liści a żyją,z drugiej stony jednak nie rosną na nich kilogramy pomidorów
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanko: czy obrywamy pędy boczne z pomidora odmiany Megagron
Ja obrywam, ale dlatego, ze mam je gesto i muszę prowadzić na jeden pęd.
Ale mam inne pytanie: zauważyłam, że w tunelu wielu krzakom, niezależnie od odmiany, łodyga u góry rozszczepia się dziwnie na kilka pędów. Nie są to wilki, bo nie wyrastają z kątów liści, tylko od razu z boku łodygi. O co im chodzi?
Ale mam inne pytanie: zauważyłam, że w tunelu wielu krzakom, niezależnie od odmiany, łodyga u góry rozszczepia się dziwnie na kilka pędów. Nie są to wilki, bo nie wyrastają z kątów liści, tylko od razu z boku łodygi. O co im chodzi?
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Niedawno na forum pisano, że coś takiego dzieje się z pomidorem Ispolin - ta odmiana ponoć tak ma.
Najlepiej jakbyś wstawiła zdjęcie i napisała co za odmiana.
Najlepiej jakbyś wstawiła zdjęcie i napisała co za odmiana.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Witam
Już gdzieś to pisałem, ale ja mam tak z brutusami. W gruncie rozszczepiły mi się na trzy wierzchołki wszystkie krzaczki. Trochę nie dopilnowałem niektórych (miały już bardzo grubą łodygę) i zostawiłem takie rozgałęzienia. Poprowadzę na 3 pędy, ale to tylko 2 krzaki takie zostawiłem.
Te same pomidory w szklarni tylko się rozdwoiły
Już gdzieś to pisałem, ale ja mam tak z brutusami. W gruncie rozszczepiły mi się na trzy wierzchołki wszystkie krzaczki. Trochę nie dopilnowałem niektórych (miały już bardzo grubą łodygę) i zostawiłem takie rozgałęzienia. Poprowadzę na 3 pędy, ale to tylko 2 krzaki takie zostawiłem.
Te same pomidory w szklarni tylko się rozdwoiły
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
To samo mam na odmianie Reisetomate. Przy okazji pierwsze grona są dosyć wysoko, w porównaniu do innych uprawianych przeze mnie.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Też miałem/mam tak na kilku sztukach. Od dwóch do trzech roztrojeń. O tyle gdy miałem miejsce przy krzaku, to ten drugi główny zostawiałem jako prowadzenie na dwa pędy, ale gdy miejsca nie miałem to urywałem jak zwykłego wilka, zostawiając na krzaku albo najgrubszy albo ten rosnący w najbardziej korzystnym dla mnie miejscu Najdziwniej wygląda u mnie pomidor odmiany czekolada Ma jakby pęd główny zrośnięty z dwóch i tu obrywanie wilków jest podwójną robotą
U mnie właśnie wymienione Reisetomate i Ispolin tak mają, oraz kilka innych NN, a także malinowe.
Trudno to obrywać, tylko uciąć chyba. To wygląda, jakby łodyga była staśmiona...
Trudno to obrywać, tylko uciąć chyba. To wygląda, jakby łodyga była staśmiona...