Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Moje już kwitną, ale pod włókniną dalej ,bo w nocy 8stopni i nie wiem kiedy odkrywać.
- Terri
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 cze 2010, o 08:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, a ja już moje kilka razy szamałam...
Wysadziłam dość wcześnie i na samym początku okrywałam włókniną..
Od kilku dni jemy małosolne, a zaprawiłam również już do 7 słoików konserwowe, nie mówiąc o mizerii..
A oto ostatnie zbiory, wczorajsze; zaraz będą następne i znów do słoika...
Przepraszam, jeżeli foty nie będą ok, po raz pierwszy wklejam je na forum...
Wysadziłam dość wcześnie i na samym początku okrywałam włókniną..
Od kilku dni jemy małosolne, a zaprawiłam również już do 7 słoików konserwowe, nie mówiąc o mizerii..
A oto ostatnie zbiory, wczorajsze; zaraz będą następne i znów do słoika...
Przepraszam, jeżeli foty nie będą ok, po raz pierwszy wklejam je na forum...
pozdrowienia z Zielonej Góry
Hania
Hania
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Terri piękne ogorki!!!
Moje mają po 4 liście...rosną wolno...a druga tura dopiero liście właściwe wypuszcza...
Nie wiem czy pojemy w tym roku ogorki?
Najbliższy miesiąc ma być u nas deszczowo...nie wiem czy ich jakieś choróbsko nie trafi zanim pierwszy ogóras urośnie...
Moje mają po 4 liście...rosną wolno...a druga tura dopiero liście właściwe wypuszcza...
Nie wiem czy pojemy w tym roku ogorki?
Najbliższy miesiąc ma być u nas deszczowo...nie wiem czy ich jakieś choróbsko nie trafi zanim pierwszy ogóras urośnie...
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Terri ale dorodne sztuki !!
Moje były pod włóknina, teraz liście są ładnie soczyście zielone i gęsto rosną, bo po 3 szt w dołku. Jeszcze nie kwitną, bo poobrywałam pierwsze zalążki kwiatów.
Powinnam je puścić na sznurki, ale jak to zrobić skoro mają już po kilka liści każda sadzonka i jest tam cały liściowy dywan???
Da radę podwiązać je na sznurki??
Jak myślicie??
Po południu zrobię zdjęcie, może podziałam na Waszą wyobraźnię
Moje były pod włóknina, teraz liście są ładnie soczyście zielone i gęsto rosną, bo po 3 szt w dołku. Jeszcze nie kwitną, bo poobrywałam pierwsze zalążki kwiatów.
Powinnam je puścić na sznurki, ale jak to zrobić skoro mają już po kilka liści każda sadzonka i jest tam cały liściowy dywan???
Da radę podwiązać je na sznurki??
Jak myślicie??
Po południu zrobię zdjęcie, może podziałam na Waszą wyobraźnię
- Terri
Dzięki dziewczyny za miłe słowa
Grażka, da radę...
Weź sobie sznurek i zawiąż na dole krzaczka a potem delikatnie okręć cały krzaczek i sznurek zawiąż, ale nie za bardzo go naciągaj... Potem wystarczy co dwa-trzy dni lekko okręcić i jest ok...
Zobacz na moich fotach, tam widać jak to zrobiłam...
Grażka, da radę...
Weź sobie sznurek i zawiąż na dole krzaczka a potem delikatnie okręć cały krzaczek i sznurek zawiąż, ale nie za bardzo go naciągaj... Potem wystarczy co dwa-trzy dni lekko okręcić i jest ok...
Zobacz na moich fotach, tam widać jak to zrobiłam...
Hania
Hania
-
- 50p
- Od: 1 mar 2014, o 22:11
Terri, ale Ci zazdroszczę! Ja też już chcę jeść swoje ogórki, a tam dopiero po dwa liście właściwe w porywach do trzech . Dzisiaj będę je musiała przykryć chyba na noc bo zimno u mnie .
Pozdrawiam
- Terri
Wow faktycznie masz busz...
Ja swoje sadziłam w rzędzie, i po jednej sadzonce w dołku, było łatwiej ze sznurkami..
Myślę, że u Ciebie sprawdzi się taka konstrukcja, jak czasem robi się do fasoli Jaś...
Pamiętasz może, kiedyś to było dość powszechne na wsi - 1 dość wysoki kołek, czy palik i sznurki, które odchodziły na bok w formie koła...
Nie umiem za bardzo to wyjaśnić, ale może jeszcze inne dziewczyny Tobie podpowiedzą...
Ogórasy już są super...
Ja swoje sadziłam w rzędzie, i po jednej sadzonce w dołku, było łatwiej ze sznurkami..
Myślę, że u Ciebie sprawdzi się taka konstrukcja, jak czasem robi się do fasoli Jaś...
Pamiętasz może, kiedyś to było dość powszechne na wsi - 1 dość wysoki kołek, czy palik i sznurki, które odchodziły na bok w formie koła...
Nie umiem za bardzo to wyjaśnić, ale może jeszcze inne dziewczyny Tobie podpowiedzą...
Ogórasy już są super...
Hania
Hania
- grazka100
- 500p
Terri Ja posadziłam równolegle po 3 dołki, ale miałam 7 doniczek i tą siódmą posadziłam na końcu między rzędami.
- Terri
aaaaa, rozumiem...
A popatrz na foto moich ogórków z poprzedniego roku, tam miałam większy gąszcz...
Dlatego w tym roku zrobiłam trochę inaczej, i dałam wyższą konstrukcję
A popatrz na foto moich ogórków z poprzedniego roku, tam miałam większy gąszcz...
Dlatego w tym roku zrobiłam trochę inaczej, i dałam wyższą konstrukcję
Hania
Hania
- grazka100
- 500p
Dzięki, coś wykombinujemy. Dobrze, że mogę popatrzeć na Twoje fotki
- jerrysia26
- 50p
- Od: 2 kwie 2014, o 18:03
Witam,
Mam pytanie do forumowiczow. To moj pierwszy sezon ogorkowy wiec nie wiem kompletnie nic na ten temat.
Moje ogorki ladnie rosna (tak jak na zdjeciach powyzej), wszystkie kwitna... moje pytanie: czy wszystkie kwiaty dadza owoce czy tylko te zapylone. Pytam dlatego ze czesc kwiatow ma juz owoce (malenkie ogoreczki) a czesc nie ma i po uschnieciu (badz nie) kwiata odpada zostawiajac pusta lodyzke. Sadzilam ogorki wg. porad forumowiczow tj. 3/4 nasiona co ok.30cm. Plis o porade.
Bardzo dziekuje za info.
Pozdrawiam
Magda
Mam pytanie do forumowiczow. To moj pierwszy sezon ogorkowy wiec nie wiem kompletnie nic na ten temat.
Moje ogorki ladnie rosna (tak jak na zdjeciach powyzej), wszystkie kwitna... moje pytanie: czy wszystkie kwiaty dadza owoce czy tylko te zapylone. Pytam dlatego ze czesc kwiatow ma juz owoce (malenkie ogoreczki) a czesc nie ma i po uschnieciu (badz nie) kwiata odpada zostawiajac pusta lodyzke. Sadzilam ogorki wg. porad forumowiczow tj. 3/4 nasiona co ok.30cm. Plis o porade.
Bardzo dziekuje za info.
Pozdrawiam
Magda
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tu coś z podstawy o ogórku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=57472