Sępolia - fiołek afrykański cz.3
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Nie cierpię małych parapetów!
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Illonka - czyli Ukorzeniasz podobnie, jak ja.
Od razu w podłożu.
KatkaR- a nieprawda.
Różne odmiany puszczają różną ilość sadzonek.
O ile pamietam, to mój rekordowiec, to był Rob's Slap Happy. Z pierwszego szczepienia, od razu wydał - aż 17 sadzonek
Od razu w podłożu.
KatkaR- a nieprawda.
Różne odmiany puszczają różną ilość sadzonek.
O ile pamietam, to mój rekordowiec, to był Rob's Slap Happy. Z pierwszego szczepienia, od razu wydał - aż 17 sadzonek
Ja ukorzeniam w wodzie w kieliszkach, a jak się pojawią korzonki to zamieniam im wodę na ziemię z perlitem i dalej siedzą sobie w kieliszkach plastikowych, a jak puszczą sadzonki to dopiero roadzielam do doniczek. Tylko tak mi się udaje:-)
Justus27 - cieszę się,że rośnie ich więcej! U mnie akurat pojawiło się po jednej na listkach odmianowych. Jest nadzieja, na powiększenie hodowli
Mycha_paulina -śliczna chimerka
Justus27 - cieszę się,że rośnie ich więcej! U mnie akurat pojawiło się po jednej na listkach odmianowych. Jest nadzieja, na powiększenie hodowli
Mycha_paulina -śliczna chimerka
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
KatkaR- A Widzisz, wszystko zależy od odmiany.
U mnie jedną z odmian, która puszcza przeważnie jedną sadzonkę jest... Silverglade Apples.
Każdy z nas ma wypracowaną metodę szczepienia liści.
Twój sposób u Ciebie się świetnie sprawdza, więc go Stosuj.
Ja, czasami, też podobnie ukorzeniam listki - najpierw woda, po puszczeniu korzonków, ziemia.
Listki ukorzeniam w pojemnikach - mnożarkach.
U mnie jedną z odmian, która puszcza przeważnie jedną sadzonkę jest... Silverglade Apples.
Każdy z nas ma wypracowaną metodę szczepienia liści.
Twój sposób u Ciebie się świetnie sprawdza, więc go Stosuj.
Ja, czasami, też podobnie ukorzeniam listki - najpierw woda, po puszczeniu korzonków, ziemia.
Listki ukorzeniam w pojemnikach - mnożarkach.
Kochani jakie dać oświetlenie dla fiołków, które zupełnie nie mają dziennego światła?
Planuję regał w bardzo ciemnym kącie, tylko nie mam pojęcia jakie dać oświetlenie.
Normalne świetlówki? Takie do roślin? Ile powinno być watów żeby fiołki kwitły, a rozetki się nie wyciągały ani nie zbijały?
Planuję regał w bardzo ciemnym kącie, tylko nie mam pojęcia jakie dać oświetlenie.
Normalne świetlówki? Takie do roślin? Ile powinno być watów żeby fiołki kwitły, a rozetki się nie wyciągały ani nie zbijały?
Ja mam doświetlane rośliny zwykłą świetlówką T8 21W, jedna świetlówka na jedną półkę szerokości 30cm, regał stoi koło okna, więc mają światło mieszane. Nie wiem jak u Ciebie wygląda ten "ciemny kąt" ale jeżeli rzeczywiście nie ma światła dziennego to myślę, że jedna świetlówka może nie wystarczyć.
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Piękne Wasze fiołeczki. Ilonka niezłą ilość maluchów wyhodowałaś
A u mnie taka pięknotka - Rosie Ruffles. Trudno uchwycić jej rzeczywistą barwę.
A u mnie taka pięknotka - Rosie Ruffles. Trudno uchwycić jej rzeczywistą barwę.
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
Światła dziennego nie ma tam prawie wcale. Głęboki cień, żadna roślina nie byłaby tam w stanie rosnąć.illonka pisze:Ja mam doświetlane rośliny zwykłą świetlówką T8 21W, jedna świetlówka na jedną półkę szerokości 30cm, regał stoi koło okna, więc mają światło mieszane. Nie wiem jak u Ciebie wygląda ten "ciemny kąt" ale jeżeli rzeczywiście nie ma światła dziennego to myślę, że jedna świetlówka może nie wystarczyć.
Czy jeśli dam mocniejszą świetlówkę to jedna wystarczy? Muszę jeszcze wymierzyć półki, ale są dość wąskie (chyba 25 cm).
Ach, i jak to się ma do odległości między półkami, czyli w praktyce do odległości żarówka - roślinka? Bo to chyba też ma znaczenie?
Rose Ruffles prześlicznie się prezentuje, Narine
Dziewczyny moje fiołki stoją na oknie, gdzie od 12 do wieczora świeci słońce i mi je praży :'( kwiatki dostają brązowych plam...myślicie,że jakbym nakleiła na szybę pasek takiej mlecznej tapety samoprzylepnej,co przepuszcza światło, to przestanie palić kwiaty?
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
Myślę, że niezbyt szeroki pasek takiej okleiny na szybę załatwi sprawę. Tylko nie zaklejaj całego okna bo przesadzisz w drugą stronę. Mam oklejone całe okno w łazience i niestety mam tam teraz ciemno
A teraz moje pytanie do miłośników fiołków:
Jak Wy rozpoznajecie odmiany fiołków? Skąd wiecie czy kwiat jest mieszańcem czy nie? Czy jest jakaś internetowa ściągawka?
Pozdrawiam
A teraz moje pytanie do miłośników fiołków:
Jak Wy rozpoznajecie odmiany fiołków? Skąd wiecie czy kwiat jest mieszańcem czy nie? Czy jest jakaś internetowa ściągawka?
Pozdrawiam
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To nie musi być tapeta. Możesz przewiesić kołek z zazdrostką i też będzie dobrze, a ładnie. Jak słońce faktycznie mocno operuje na tym oknie, to wybierz gęste zazdrostki (z dużymi wzorami, albo gęściej tkane), mogą być też płócienne (zdarzają się takie na przykład haftowane). Możesz też użyć bibuły (krepiny), albo takich naklejek, co udają firanki.katkaR pisze:Dziewczyny moje fiołki stoją na oknie, gdzie od 12 do wieczora świeci słońce i mi je praży :'( kwiatki dostają brązowych plam...myślicie,że jakbym nakleiła na szybę pasek takiej mlecznej tapety samoprzylepnej,co przepuszcza światło, to przestanie palić kwiaty?
Zazdrostki odpadają, bo to okna w pokoju i raczej tego nie widzę:-) chociaż byłoby najprościej. Chyba lepiej będzie wyglądał taki mleczny pasek naklejony na szybę myślę o wysokości 15 cm tak lekko nad doniczki.