Bananowiec - choroby i szkodniki
Posiadam dwa bananowce, mają już około 3 lata. Wczoraj jak im obcinałam zeschnięte ogonki po starych liściach, zauważyłam czarne plamy jak w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... bananowiec oraz biały osad, który jest bardzo łatwo zetrzeć. Na liściach nie ma żadnych szkodników. Mam złe przeczucie, że to oznaki gnicia a ja nie chcę stracić moich kochanych bananowców. Jak było gorąco podlewałam je 2 razy w tygodniu i zraszałam. Ostatni raz podlewałam je 8 dni temu, ziemia jest lekko wilgotna. Co robić?

Zostawić albo obciąć i wyrzucić.
Bananowiec często wypuszcza odnóżki, ale żeby je ocalić musiałby by mieć właśnie ok. 20 cm (wtedy mają już własne korzenie).
Nawet jak oddzielisz i przeżyje to jego wzrost będzie słaby (mało liści, mało korzeni).
Odrosty trochę pasożytują na "matce" więc można jej ulżyć i je odciąć
(ale po jakimś czasie i tak wyrosną kolejne
)
Bananowiec często wypuszcza odnóżki, ale żeby je ocalić musiałby by mieć właśnie ok. 20 cm (wtedy mają już własne korzenie).
Nawet jak oddzielisz i przeżyje to jego wzrost będzie słaby (mało liści, mało korzeni).
Odrosty trochę pasożytują na "matce" więc można jej ulżyć i je odciąć
(ale po jakimś czasie i tak wyrosną kolejne

Myśle, że moge się dołączyć do tematu. Oto moje bananowce, zauważyłem na nich prędziorki i od razu pryskałem, szkodników już nie ma, jednak dalej jest cos nie tak:
Liść małego banana:

Liść dużego banana:

dół liścia u dużego banana:

Te białe plamy to pozostałości po preparacie na przędziorki. Czy możecie mi pomóc? powiedzieć co robie źle, lub czym spowodowane są takie zmiany na liściach?
Liść małego banana:

Liść dużego banana:

dół liścia u dużego banana:

Te białe plamy to pozostałości po preparacie na przędziorki. Czy możecie mi pomóc? powiedzieć co robie źle, lub czym spowodowane są takie zmiany na liściach?
Bananowiec - choroby i szkodniki
Witam, mam kłopot z bananowcami, miały prędziorki, od razu jes spryskałem, jak na razie nie pojawiły się ponownie, jednak liście ciągle żółką:

(białe plamy to pozostałości po środku na szkodniki) Prosze o pomoc, z góry bardzo dziękuję.

(białe plamy to pozostałości po środku na szkodniki) Prosze o pomoc, z góry bardzo dziękuję.
- Iwcia&Patyrek
- 500p
- Od: 5 sie 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
połóż doniczke na tace wysypaną kermazytem i polej go wodą. Kermazyt będzie oddawał wodę i wilgotnośc wokół roślinki będzie ok 

do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Iwcia&Patyrek zapraszają