Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
-
- 50p
- Od: 23 cze 2009, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Zapraszam do mojego wątku: Borowiczek moje początki ...
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Drugi raz zaatakowała mnie brunatna plamistość,i drugi raz HT rozprawiło się w 100% z tym grzybkiem
Tydzień temu HT dzisiaj chciałem opryskać OW ,ale po zauważeniu niedoborów magnezu na dolnych liściach megagrona i innych krzakach,postanowiłem opryskać siarczanem magnezu.Czy mam zastosować oprysk z florowitem?
Dotyczy to też Perły Małopolski zdjęcie na61str.wątku choroby szkodniki.
Kozula zalecała powtórzyć oprysk siarczanem co 5-7dni, a co z opryskiem OW w takim przypadku?
Pozdrawiam ED.
Po oprysku siarczanem magnezu musisz odczekać 7 dni by móc opryskać OW.Można pryskać HT nawet w tym samym dniu ,bo Mg wchłania się po 5 h- są to informacje od forumowicz . Ilona
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stosuję opryski HT i OW+HB naprzemiennie na pomidorach w gruncie.Liście są piękne ,zielone i pomidorki zaczynają owocować.Jednak wczoraj zauważyłam pierwsze ogniska ZZ na liściach kilku krzaczków.Zrobiłam oprysk OW+HB, ale za pół godziny od oprysku spadł deszcz.Czy ten oprysk będzie skuteczny czy trzeba go jak najszybciej powtórzyć? A może to już za pózno i trzeba bardziej restrykcyjne opryski z chemii wykonać?
pozdrawiam Monika
Kanclerz
To b. dobra wiadomość
Twój post nasunął mi pewien pomysł jak wydłużyć czas działania HT a jednocześnie utrudnić jego zmywanie z liści. Muszę wykonać próby w gronie osób, które testowały ze mną fitotoksyczność tych ekopreparatów.
ED 99
Na czas stosowania siarczanu magnezu pryskaj HT. Spróbuj wręcz dawać HT do roztworu siarczanu magnezu i pryskać razem.
Cydynka
Powtórzyć. OW nie jest systemiczny więc mogą wystąpić plamy zz wskutek niedokładnego pokrycia preparatem liści
To b. dobra wiadomość
Twój post nasunął mi pewien pomysł jak wydłużyć czas działania HT a jednocześnie utrudnić jego zmywanie z liści. Muszę wykonać próby w gronie osób, które testowały ze mną fitotoksyczność tych ekopreparatów.
ED 99
Na czas stosowania siarczanu magnezu pryskaj HT. Spróbuj wręcz dawać HT do roztworu siarczanu magnezu i pryskać razem.
Cydynka
Powtórzyć. OW nie jest systemiczny więc mogą wystąpić plamy zz wskutek niedokładnego pokrycia preparatem liści
W wątku pomidory w pigułce przydałby się konkretne zalecenia dotyczące mieszania poszczególnych naturalnych fuingycydów z różnego typu nawozami, bo robi się lekkie zamieszanie.
Kilka stron wcześniej pytałem o możliwość mieszania HT z siarczanem magnezu i zrozumiałem, że mieszać nie można. Teraz czytam, że są sytuacje, że może to być wskazane.
Kilka stron wcześniej pytałem o możliwość mieszania HT z siarczanem magnezu i zrozumiałem, że mieszać nie można. Teraz czytam, że są sytuacje, że może to być wskazane.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Gdzie to napisane jest o HT i siarczanie magnezu ?.
Pięć dni temu pytałeś o siarczan magnezu, ale w połączeniu z OW
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p4750159
Pięć dni temu pytałeś o siarczan magnezu, ale w połączeniu z OW
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p4750159
Racja, myślałem o HT, a napisałem, chyba z pośpiechu, o octanie wapnia. Ale te zalecenia dotyczące mieszania zebrane w jednym miejscu przydałyby się.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Już tu nie raz była mowa o łączeniu OW z nawozami. Tymol i jemu podobne obecne w HT reagują jedynie z sodem i potasem albo ich wodorotlenkami, ale mimo takiej reakcji nie tracą swojej aktywności. Stają się jedynie rozpuszczalne w wodzie. Tymol np reaguje z ługiem sodowym ale już z węglanem sodu nie reaguje, a co dopiero mówić o siarczanie magnezu.
Jeśli bym napisał o niemieszaniu siarczanu magnezu z HT to oznaczałoby, że nie wszystek zacier przeznaczyłem na sporządzenie HT
Jeśli bym napisał o niemieszaniu siarczanu magnezu z HT to oznaczałoby, że nie wszystek zacier przeznaczyłem na sporządzenie HT
A czy sód i potas po reakcjach z tymolem i jemu podobnymi są później wartościowe dla roślin?
I mam jeszcze pytanie dotyczące zwalczania fusarium octanem wapnia. Tutaj konieczne jest chyba podlanie. Czy zalecane stężenie OW powinno być bez zmian?
I mam jeszcze pytanie dotyczące zwalczania fusarium octanem wapnia. Tutaj konieczne jest chyba podlanie. Czy zalecane stężenie OW powinno być bez zmian?
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moje pomidory mają się dobrze. Oczywiście piszę tu w odniesieniu do oprysków OW =HB i o oprysku HT.
Papryka kiepsko kiełkowała i nie chciała rosnąć , siałam uparcie kilka razy i porażka. Nasieona musiałam źle przechowywać . Na początku maja dostałam papryki z marketu NN długie czerwone słodkie, mięsiste, wydłubałam ziarnka wsiałam , za dwa dni wykiełkowały . teraz wyglądają tak.
Może nie zdąży urosnąć do jesieni, ale próbować warto.
Muszę jeszcze pokazać jak działają opryski na róże. Moje rabatowe rosną w gromadzie na jednej rabacie. \Od wiosny pryskałam tylko jedną stronę. I teraz wyraźnie widać różnicę gdzie pryskałam a gdzie nie pryskałam . Oczywiście od wczoraj pryskam już wszystko , bo szkoda mi się zrobiło róż.
Papryka kiepsko kiełkowała i nie chciała rosnąć , siałam uparcie kilka razy i porażka. Nasieona musiałam źle przechowywać . Na początku maja dostałam papryki z marketu NN długie czerwone słodkie, mięsiste, wydłubałam ziarnka wsiałam , za dwa dni wykiełkowały . teraz wyglądają tak.
Może nie zdąży urosnąć do jesieni, ale próbować warto.
Muszę jeszcze pokazać jak działają opryski na róże. Moje rabatowe rosną w gromadzie na jednej rabacie. \Od wiosny pryskałam tylko jedną stronę. I teraz wyraźnie widać różnicę gdzie pryskałam a gdzie nie pryskałam . Oczywiście od wczoraj pryskam już wszystko , bo szkoda mi się zrobiło róż.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tacca!
Dziękuję Ci w imieniu wszystkich,szczególnie niedowiarków za pokazanie efektów oprysków na różach.
Pozdrawiam Maria.
Dziękuję Ci w imieniu wszystkich,szczególnie niedowiarków za pokazanie efektów oprysków na różach.
Pozdrawiam Maria.