Sukulenty Mataana

Zablokowany
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty Mataana

Post »

Mietku, u mnie sytuacja wygląda podobnie. Swoim rojnikom przygotowałem w tym roku nową miejscówkę, tylko z kotami sąsiadów mam problem, bo grzebią tam niemiłosiernie. :?
Mateusz
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Z kotami to również i ja mam problem, kopią i załatwiają swoje potrzeby w najbardziej nieodpowiednich miejscach na rabatach - wyrządzają sporo szkód.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p

Post »

Dokładnie o to mi chodziło - traktowanie rojnikowiska jako toalety. Kilkakrotnie musiałem sadzić rośliny i pozbywać się niespodzianek pozostawionych przez koty. Dopiero obłożenie wszystkiego kamieniami, nie do końca wprawdzie, pomogło. Podejrzewam, że spokój będziemy mieli (rośliny i ja), gdy rojniki się rozrosną i opanują przeznaczoną dlań powierzchnię.
Mateusz
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podejrzewam, że spokój będziemy mieli (rośliny i ja), gdy rojniki się rozrosną i opanują przeznaczoną dlań powierzchnię.
- w pewnym stopniu tak, tylko broń swoich rojników przed "pożytecznym" kretem. Już w tym roku, musiałem "chemicznie" interweniować odstraszaczem na krety, bo rujnował mi skalniak mimo, że rośliny rosną całkowicie w kamieniach, są "obsypane" kamieniami różnej wielkości. Skalniak pokryty jest całkowicie kamieniami, a mimo to od "spodu" bobrowały krety w poszukiwaniu pędraków i dżdżownic. Jedna interwencja chemicznym "odstraszaczem" w zasadzie wystarczy na cały sezon. W ubiegłym sezonie miałem spokój, a w tym wyjątkowo i skalniak i trawnik systematycznie były atakowane i upiększane "kopczykami". Czasowo wyeksmitowałem krety :wink: .
Mieczysław
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53

Post »

A co za odstraszacz stosujesz,że wystarczy jedna interwencja na cały sezon.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stosuję odstraszacz w płynie; "BROS płyn na kret", taki: - druga pozycja - w ofercie. Ma specyficzny zapach, moczę małe kawałki gąbki (lekko wyciskam) i wkładam w tunele, które kopią krety. Jedna butelka tego płynu wystarczy na "zaopatrzenie" kilkudziesięciu tuneli. Wg mnie płyn ten jest bardzo skuteczny, łatwo paruje, a jego opary szybko przenikają całą długość tuneli. W ubiegłym roku również przez jedno zastosowanie, miałem spokój na trawniku przez cały sezon. W tym, po "zaopatrzeniu" tuneli kretów na trawniku, a było ich sporo, na rabatach, skalniaku i w kwaterze z borówką amerykańską, na drugi dzień już nie miałem żadnych oznak buszowania - śladów po wędrówkach kretów. Po włożeniu namoczonej gąbki w "tunel", lekko zasypuję miejsce włożenia ziemią lub jeżeli ma pod ręką kawałek sztywnej folii, przykrywam otwór folią i na folię sypię ziemię, co umożliwia rozprzestrzenianie się oparów e różnych kierunkach. Nie niweluję widocznych tuż pod powierzchnią podłoża tuneli, żeby umożliwić przenikanie jak najgłębiej oparów preparatu.
Mieczysław
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p

Post »

Jak do tej pory problemów z kretami nie miałem i mam nadzieję, że mieć nie będę, a na koty chemii raczej nie zastosuję. :wink: Twój skalniak widziałem na jakiejś fotce - bardzo pomysłowy i estetyczny. :)
Mateusz
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak do tej pory problemów z kretami nie miałem i mam nadzieję, że mieć nie będę, / ... /
- trzymam kciuki, żeby spełniła się Twoja "nadzieja", bo jedna nieproszona "wizyta", może zakończyć się dużymi stratami. Nigdy nie wiadomo co takie miłe stworzonko pod ziemią planuje - gdzie i kiedy uda się na polowanie za posiłkiem.
/ ... / a na koty chemii raczej nie zastosuję. / ... /
- nawet nie wiem czy jest "chemia" odstraszająca koty i czy by zadziałała. U mnie problem z kotami jest "wywoływany" przez Sąsiadów działkowców, którzy dokarmiają koty, a te zamiast polować na myszy idą na łatwiznę i przyłażą na gotowy posiłek i "koło się zamyka". Nie pomaga zwracanie uwagi, że wyrządza się tym zwierzętom krzywdę, bo przyzwyczajone przychodzą zimą na działki, a tu papu nie ma i kociaki bardzo głodują.
Twój skalniak widziałem na jakiejś fotce - bardzo pomysłowy i estetyczny.
- jak kwitły rojniki u mnie w ubiegłych sezonach, możesz zobaczyć: tutaj, a cały skalniak, tutaj. Są to "stare" fotki, jak będę na działce porobię jak będą kwitły rojniki, to wstawię w moim wątku. Zanosi się na bardzo obfite, mam nadzieję, że ostatnie duże opady deszczu nie spowodują zbytniego zalania roślin, chociaż podłoże jest luźne i przepuszczalne.
Mieczysław
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p

Post »

Właśnie we wskazanych przez Ciebie zakątkach forum podziwiałem Twój skalniaczek. ;:108

Nareszcie nastąpiła poprawa pogody, więc udało się zrobić jakieś zdjęcia.

Stapelia hardyi (delikatnie "pachnie")
Obrazek

Obrazek

Na dworze nadal kwitną rojniki:
Obrazek

A największa L. martagon - wyprodukowała około 40 pąków:
Obrazek

Obrazek
Mateusz
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Mateusz! Stapelia zakwitła przepięknie!
Ja zrobiłam porządek ze swoimi, ale nie zauważyłam pąków przy przesadzaniu. Nie wiem, co będzie dalej - czy się będą rozwijać, czy staną w miejscu. Oby rosły!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A największa L. martagon - wyprodukowała około 40 pąków:
- piękna lilia. Ja mam odmianę o pomarańczowych kwiatach. Również u mnie kwitła obficie, ale nie aż tak dużą ilością kwiatów.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna ta latarnia!! ;:oj Dobry początek, gratuluję! ;:215
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p

Post »

piasek pustyni pisze:Ja zrobiłam porządek ze swoimi, ale nie zauważyłam pąków przy przesadzaniu. Nie wiem, co będzie dalej - czy się będą rozwijać, czy staną w miejscu. Oby rosły!
U Ciebie na pewno będą rosły. :) Moje się podzieliły: jedne się rozrastają, inne pączkują. Huernia schneideriana w tym roku kwiatki produkuje potęgę. Do pasji doprowadzają mnie Orbeopsis lutea i Orbeopsis melanantha - rosną tak wolno, że zwariować można. Nie wiem czy one tak mają, czy po prostu nieodpowiednio je uprawiam...
Akwelan_2009 pisze:piękna lilia. Ja mam odmianę o pomarańczowych kwiatach. Również u mnie kwitła obficie, ale nie aż tak dużą ilością kwiatów.
Z moich tylko jedna tak bujnie kwitnie. Pozostałe dają do 10ciu kwiatów, ale to dopiero drugi sezon po przesadzeniu, więc liczę na to, że w przyszłości się poprawią.
onectica pisze:Piękna ta latarnia!! ;:oj Dobry początek, gratuluję! ;:215
Byłem zaskoczony rozmiarem kwiatu. Wydawało mi się, że będzie mniejszy. :wink:
Mateusz
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”