Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
PaulaPola napisała http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p4755306
Zagłodzone!!!Podlej nawozem wieloskładnikowym z azotem.
Zagłodzone!!!Podlej nawozem wieloskładnikowym z azotem.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Zastanawiam się czy to załodzenie nie jest przez niską temp w nocy. Od dziś już będzie cieplej. Może się wstrzymać 3 dni? Może się odblokuja i zaczną z gleby pobierać? Zrobiłam pokrzywówkę, ale jeszcze jej nie użyłam. Może na nią już czas?
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
PaulaPola wypłukane składniki pokarmowe,spadło stęzenie soli w ziemi i pomidor nie pobiera wody ani składników pokarmowych.Skreconymi liśćmi na sztorc broni się przed nadmierną transpiracją.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Dzięki za odpowiedz
zrobie oprysk florovitem. Najpierw próba na kilku krzakach. Tylko znowu u mnie pada?

-
- 50p
- Od: 1 wrz 2013, o 00:58
Wg zdjęć na forum podejrzewam, że moim pomidorom poza niedożywieniem brakuje magnezu.
Czy może ktoś mi potwierdzić czy dobrze zdiagnozowałam ?
Plamy występują na dolnych liściach, góra krzaka jest zielona. Dodatkowo kilka krzaczków mi żółknie (tak samo mam z paprykami), ale żółknięcie jest głównie przy bawolich sercach.
Przed zrobieniem zdjęć dostały dolistnie florovit do pelargonii .
Teraz nie wiem czy zasilać je od razu magnezem, czy ważniejszy jest teraz oprysk przeciw zz- mam już aktywny komunikat ?
Dodatowo oberwałam dolne liście, które dotykały podłoża ( jeszcze nie wszystkie)

Czy może ktoś mi potwierdzić czy dobrze zdiagnozowałam ?
Plamy występują na dolnych liściach, góra krzaka jest zielona. Dodatkowo kilka krzaczków mi żółknie (tak samo mam z paprykami), ale żółknięcie jest głównie przy bawolich sercach.
Przed zrobieniem zdjęć dostały dolistnie florovit do pelargonii .
Teraz nie wiem czy zasilać je od razu magnezem, czy ważniejszy jest teraz oprysk przeciw zz- mam już aktywny komunikat ?
Dodatowo oberwałam dolne liście, które dotykały podłoża ( jeszcze nie wszystkie)

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Do oprysku na ZZ możesz dodać siarczanu magnezu i będziesz miała rozwiązany problem 

-
- 50p
Pelasia chciałam dopiero zacząć pryskać OW + ewentualnie HT, ale od kilku dni łamie się, czy nie popryskać raz czymś "cięższym", a później już regularnie tymi wymienionymi.
Za dużo czytam i zamiast sobie pomóc, to zrobiłam bajzel w głowie
Za dużo czytam i zamiast sobie pomóc, to zrobiłam bajzel w głowie

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
kalisto1986, jeśli podlewasz pomidory pod krzak, to może być zatopienie korzeni i wówczas wystąpił niedobór magnezu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 50p
ekopom nie podlewam w ogóle
Mamy taką ziemię, że przez cały sezon podlewanie jest zbędne, chyba, że smaży słońce przez 2 tygodnie bez żadnych opadów. Ale jak ostatnio ciągle padało, to ziemia faktycznie była za mokra. Dodam jeśli to jest istotne, że ziemie mam 1 klasy

kalisto1986 nie łączy się OW z HT -stosuje się je naprzemiennie.Łączy się oprysk OW z HB. Ilona
Jeśli I klasa gleby, to tym bardziej Ludwik ma rację. Powinnaś regularnie zasilać dolistnie magnezem.
-
- 50p
Dzięki wielkie.
Jutro dostaną co trzeba. Czy powtórzyć im nawożenie florovitem, czy na razie wystarczy gnojówka z pokrzyw ?
Jutro dostaną co trzeba. Czy powtórzyć im nawożenie florovitem, czy na razie wystarczy gnojówka z pokrzyw ?
Witam, moją przygodę z pomidorkami zaczęłam rok temu. Zbierałam piękne plony, ominęły mnie choróbska i grzyby. A to wszystko dzięki temu forum i waszym radom
. Niestety, ale ten rok napawa mnie rozpaczą, gdyż moje pomidorki dopada powoli wszystko.
I tak, pomidorki pod folią otwartą non stop, ziemia nawieziona na wiosnę kurzym obornikiem, podlewane z dodatkiem Bioponu do pomidorów, pomidorki malinowe, niestety nazwy nie znam. Pryskane Miedzianem pod koniec maja, następny oprysk po zauważeniu pierwszych plam na liściach czyli 2 tygodnie temu Curzate, tydzień temu Rovral, jutro idzie Topsin a przynajmniej taki mam zamiar, może się mylę co do diagnozy, ale podejrzewam brunatną plamistość liści i szarą pleśń. Proszę potwierdźcie czy mam rację, może się mylę i co mogę jeszcze zrobić?
Bardzo chcielibyśmy z rodzinką rozkoszować się smakiem swoich pomidorków.
forumowicz w Tobie moja nadzieja.

Pozdrawiam Dorota

I tak, pomidorki pod folią otwartą non stop, ziemia nawieziona na wiosnę kurzym obornikiem, podlewane z dodatkiem Bioponu do pomidorów, pomidorki malinowe, niestety nazwy nie znam. Pryskane Miedzianem pod koniec maja, następny oprysk po zauważeniu pierwszych plam na liściach czyli 2 tygodnie temu Curzate, tydzień temu Rovral, jutro idzie Topsin a przynajmniej taki mam zamiar, może się mylę co do diagnozy, ale podejrzewam brunatną plamistość liści i szarą pleśń. Proszę potwierdźcie czy mam rację, może się mylę i co mogę jeszcze zrobić?

forumowicz w Tobie moja nadzieja.

Pozdrawiam Dorota
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
slowianka75D, to przykład staśmionego kwiatka. Wyrośnie z niego niekształtny pomidor -dziwoląg
. Takie kwiatki powinno się usuwać.