Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.1
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10858
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
To i ja dołączę przepisy na nalewki.
46. Nalewka malinowa.
1 litr dojrzałych malin
1 litr czystej wódki
3/4 kg. cukru
pół szklanki miodu wielokwiatowego
1/4 litra spirytusu
Maliny zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc.
Następnego dnia dodajemy wódkę i rozpuszczony miód.
Po miesiącu filtrujemy płyn przez gazę, dodajemy spirytus i zlewamy do butelek z ciemnego szkła.
Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 - 3 miesiące.
47. Nalewka wiśniowa -jest bardzo dobra, wypróbowana.
2 kg. wiśni
1,5 l. czystej wódki
Syrop z pół l wody i 0,5 kg cukru
1/4 l miodu gryczanego - ja daję mniej
1/ l spirytusu
2 łyżki rumu - ja daję 3
Wiśnie płuczemy i drylujemy, owoce i 1/5 pestek wrzucamy do słoja, zalewamy wódką i szczelnie zakręcamy.
Odstawiamy na miesiąc, trzy razy w tygodniu potrząsając słojem.
Następnie ostrożnie zlewamy płyn, dodajemy syrop,spirytus i rum.
Odstawiamy na półtora miesiąca, po czym przefiltrowaną nalewkę przelewamy do butelek.
48. Morelówka - nalewka z moreli.
Słoik o pojemności 3 l.
1 kg. cukru
0,5 l spirytusu
0,5 l przegotowanej i ostudzonej wody
Morele w/g pojemności słoika
Morele umyć, usunąć pestki i wkładać warstwami do słoika.
Każdą warstwę przesypać cukrem.
Układać aż do napełnienia słoika - dodać 10 pestek.
Zmieszać spirytus z wodą i wlać do słoja.
Dokładnie potrząsnąć słojem, aż do rozpuszczenia cukru.
Odstawić na trzy miesiące, przefiltrować, rozlać do butelek i trzymać kolejne dwa miesiące.
49. Nalewka gruszkowa.
1 kg. dojrzałych gruszek
5 goździków, pół laski wanilii
2 cm. kory cynamonu
0,3 kg. cukru lub miodu
0,2 l wody
1,5 l. spirytusu
Do gąsiorka wrzucić gruszki bez szypułek i ogonków, pokrojone w kostkę ze skórką i pestkami, oraz przyprawy.
zalać spirytusem rozmieszanym z wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 6 miesięcy.
Po tym czasie zlać nalew spirytusowy.
Owoce zasypać cukrem i trzymać aż się rozpuści.
Powstały syrop zlać, a owoce wygnieść przez płótno.
Wyciśnięty sok dodać do syropu i połączyć go z nalewem spirytusowym.
Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać co najmniej pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.
50. Nalewka z czarnych porzeczek
3 kg. czarnej porzeczki
1,5 l spirytusu 95%
1,5 l czystej wódki
0,75 kg. cukru lub miodu
3 goździki
Wódkę połączyć ze spirytusem.
Owoce wsypać do gąsiora, zalać alkoholem, dodać goździki.
Odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni, a po tym czasie zlać nalewkę.
Owoce zasypać cukrem i zostawić na kolejne 6 tygodni.
Powstały sok zlać i wymieszać z nalewką.
Przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy.
51. Pigwówka
2 kg dojrzałych owoców pigwowca
10 goździków, pół laski wanilii, 2 cm kory cynamonu
30 dkg. cukru
20 dkg. miodu
2 szklanki spirytusu
1 l wódki
Owoce pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć w dużym słoju.
Dodać goździki, wanilię i cynamon.
Zalać spirytusem wymieszanym z wódką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące.
Po tym czasie zlać nalew spirytusowy.
Owoce zasypać cukrem, dodać miód i potrząsać słojem, aż się rozpuści.
Powstały syrop zlać i połączyć z nalewem spirytusowym.
Przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać co najmniej pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.
46. Nalewka malinowa.
1 litr dojrzałych malin
1 litr czystej wódki
3/4 kg. cukru
pół szklanki miodu wielokwiatowego
1/4 litra spirytusu
Maliny zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc.
Następnego dnia dodajemy wódkę i rozpuszczony miód.
Po miesiącu filtrujemy płyn przez gazę, dodajemy spirytus i zlewamy do butelek z ciemnego szkła.
Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 - 3 miesiące.
47. Nalewka wiśniowa -jest bardzo dobra, wypróbowana.
2 kg. wiśni
1,5 l. czystej wódki
Syrop z pół l wody i 0,5 kg cukru
1/4 l miodu gryczanego - ja daję mniej
1/ l spirytusu
2 łyżki rumu - ja daję 3
Wiśnie płuczemy i drylujemy, owoce i 1/5 pestek wrzucamy do słoja, zalewamy wódką i szczelnie zakręcamy.
Odstawiamy na miesiąc, trzy razy w tygodniu potrząsając słojem.
Następnie ostrożnie zlewamy płyn, dodajemy syrop,spirytus i rum.
Odstawiamy na półtora miesiąca, po czym przefiltrowaną nalewkę przelewamy do butelek.
48. Morelówka - nalewka z moreli.
Słoik o pojemności 3 l.
1 kg. cukru
0,5 l spirytusu
0,5 l przegotowanej i ostudzonej wody
Morele w/g pojemności słoika
Morele umyć, usunąć pestki i wkładać warstwami do słoika.
Każdą warstwę przesypać cukrem.
Układać aż do napełnienia słoika - dodać 10 pestek.
Zmieszać spirytus z wodą i wlać do słoja.
Dokładnie potrząsnąć słojem, aż do rozpuszczenia cukru.
Odstawić na trzy miesiące, przefiltrować, rozlać do butelek i trzymać kolejne dwa miesiące.
49. Nalewka gruszkowa.
1 kg. dojrzałych gruszek
5 goździków, pół laski wanilii
2 cm. kory cynamonu
0,3 kg. cukru lub miodu
0,2 l wody
1,5 l. spirytusu
Do gąsiorka wrzucić gruszki bez szypułek i ogonków, pokrojone w kostkę ze skórką i pestkami, oraz przyprawy.
zalać spirytusem rozmieszanym z wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 6 miesięcy.
Po tym czasie zlać nalew spirytusowy.
Owoce zasypać cukrem i trzymać aż się rozpuści.
Powstały syrop zlać, a owoce wygnieść przez płótno.
Wyciśnięty sok dodać do syropu i połączyć go z nalewem spirytusowym.
Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać co najmniej pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.
50. Nalewka z czarnych porzeczek
3 kg. czarnej porzeczki
1,5 l spirytusu 95%
1,5 l czystej wódki
0,75 kg. cukru lub miodu
3 goździki
Wódkę połączyć ze spirytusem.
Owoce wsypać do gąsiora, zalać alkoholem, dodać goździki.
Odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni, a po tym czasie zlać nalewkę.
Owoce zasypać cukrem i zostawić na kolejne 6 tygodni.
Powstały sok zlać i wymieszać z nalewką.
Przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy.
51. Pigwówka
2 kg dojrzałych owoców pigwowca
10 goździków, pół laski wanilii, 2 cm kory cynamonu
30 dkg. cukru
20 dkg. miodu
2 szklanki spirytusu
1 l wódki
Owoce pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć w dużym słoju.
Dodać goździki, wanilię i cynamon.
Zalać spirytusem wymieszanym z wódką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące.
Po tym czasie zlać nalew spirytusowy.
Owoce zasypać cukrem, dodać miód i potrząsać słojem, aż się rozpuści.
Powstały syrop zlać i połączyć z nalewem spirytusowym.
Przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać co najmniej pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2338
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Lubuska
a to moja 52. Nalewka aroniowa
1/2 kg aronii
1l wody
1/2 kg cukry
garść liści z wiśni
wszystko razem dobrze wygotować, przestudzić i dodać 1/2 l spirytusu. Smacznego
1/2 kg aronii
1l wody
1/2 kg cukry
garść liści z wiśni
wszystko razem dobrze wygotować, przestudzić i dodać 1/2 l spirytusu. Smacznego
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6087
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Rypina
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7946
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk/Chrztowo
Ludzie czemu ja tu zajrzałam dopiero dzisiaj ?
Stan na dzisiaj:
1 - nalewka z wiśni - robi się
2 - nalewka z jeżyn - j.w.
3 - nalewka z orzechów włoskich - j.w.
4 - winogrona leżą w misce - ja szukam przepisu
5 - pigwowiec na krzaku nabiera mocy urzędowej
a ja się zastanawiam skąd ja sierota wezmę tyle butelek, żeby to wszystko pomieścić
Naleweczko a ja się kiedyś zastanawiałam skąd taki pomysł na nick
Stan na dzisiaj:
1 - nalewka z wiśni - robi się
2 - nalewka z jeżyn - j.w.
3 - nalewka z orzechów włoskich - j.w.
4 - winogrona leżą w misce - ja szukam przepisu
5 - pigwowiec na krzaku nabiera mocy urzędowej
a ja się zastanawiam skąd ja sierota wezmę tyle butelek, żeby to wszystko pomieścić
Naleweczko a ja się kiedyś zastanawiałam skąd taki pomysł na nick
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6516
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
No cóż, mamy na forum sporo lepszych fachowców od nalewek, ale ja "załapałam się" na ten nick pierwsza
Smacznego!!!
Smacznego!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5152
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
- Kontakt:
Oczywiście zamykać. Alkohol ucieka
Wina jedynie nie można na "sztywno", bo powstający dwutlenek węgla zwiększa ciśnienie. Dlatego stosuje się rurki fermentacyjne.
Wina jedynie nie można na "sztywno", bo powstający dwutlenek węgla zwiększa ciśnienie. Dlatego stosuje się rurki fermentacyjne.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5152
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
- Kontakt:
Zrób z pigwy i zrób z pigwowca. A za rok już będziesz wiedzieć, ktorą wolisz
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6516
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Ściemnieją i jeśli nie są zanurzone, to alkohol nie wyciągnie z nich tego, co trzeba w wystarczającym stopniu. Czym zalałaś? Wódką czy spirytusem? Rozważ, czy możesz nieco zmniejszyć oprocentowanie przez dolanie wody.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."