Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
ulkabe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 wrz 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Post »

:shock:
Tak jak wspomniałam już wcześniej,,,ruskie fiołki są najpiękniejsze,ale i chyba trudniejsze w uprawie? Piękna ta Twoja kolekcja. :wit

-- 23 cze 2014, o 23:03 --

Poradziłas sobie już z tymi roztoczami?Już po kłopocie?Daj znać
Pozdrowionka Ulka

Piękno przyrody poszerza nasze serce, nasze wewnętrzne JA, a jego obraz odbija się w naszej duszy.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ula, dziękuje za miłe słowa :)
Z roztoczami już sobie poradziłam wygląda na to, że jest ok, opowiem jak było... :roll:
Trafiła do mnie podejrzanie wyglądająca sadzonka, to był chyba pacjent zero :wink: Miała drobniejsze i sztywne liście, zawinię pod spód nie jestem jednak biegła w chorobach roślin i myślałam, że to problem dotyczy raczej gleby lub oświetlenia. Moja czujność została uśpiona.. Po jakimś czasie zauważyłam, ze sadzonki zaczęły wolniej rosnąć, do tej pory działo to się dosłownie w oczach a teraz tak jakby zamarły. Poza tym, w ogóle zaczęły dziwnie wyglądać, młode listki były małe i zdeformowane, brakowało im witalnego wyglądu, przestały się rozwijać.
roślinki wyglądały tak:

Pacjent zero ??-????????? ?????/LE-Sirieniewaja Dymka
Obrazek

??-?????????????? ?????/LE-Nieapolitanskij Zakat przed
Obrazek

??-??????????? ???????/EK-Małachitowaja Orchidea przed
Obrazek

Mądrzy ludzie na rosyjskim forum oświecili mnie, że to roztocz. Rzuciłam się do ratowania mojej ukochanej kolekcji, zakupiłam Magus i Nissorun i utopiłam w nich paskudę :twisted:
Teraz odżywają, niektóre rozetki są strasznie rozczochrane ale pozwalam im na to, niech odrosną porządnie :)

??-??????????? ???????/EK-Małachitowaja Orchidea po
Obrazek

??-?????????????? ?????/LE-Nieapolitanskij Zakat po
Obrazek

Przygoda z roztoczem zakończona szczęśliwie :)

Czekam teraz na kwitnienia, pączki szykuje ??-????????/LE-Madżenta
Obrazek

Sunkissed Rose pokazała swój pierwszy kwiatek :)
Obrazek
Awatar użytkownika
ulkabe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 wrz 2013, o 13:54

Post »

Fajne to określenie "rozczochrane" :wink:
Ja tez mam kilka fiołeczków,Są to te zwykłe,nie gatunkowe,ale i tak je kocham bo zawsze i niezawodnie pięknie u mnie kwitną. :roll:
Pozdrowionka Ulka

Piękno przyrody poszerza nasze serce, nasze wewnętrzne JA, a jego obraz odbija się w naszej duszy.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Ja też mam kilka kundelków, zajmują mi cały parapet w kuchni, ale uwielbiam je bo są śliczne i pięknie kwitną, bez kompleksów prawie cały rok :wink:
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Dużą i piękną masz kolekcję. Widziałam, że fiołek z lipca ubiegłego roku już Ci kwitł i zastanawiam się czy moje nie mają za ciemno, urosły do pewnego rozmiaru ale od jakiegoś czasu rozetki nie powiększają się ;:185 Stoją w kuchni, przy oknie ale nie bezpośrednio na parapecie, dodatkowo przed oknem rośnie duży orzech, który częściowo ogranicza dostęp promieni słonecznych... Jeden maluch ma już dwa pączki ale one też bardzo wolniutko się powiększają.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Dzięki :) kolekcja na razie nie jest duża, ale ukochana :wink:
Sprawdziłam i rzeczywiście Sunkissed Rose i ???????? ?????, 10 sierpnia listki posadzone na ukorzenianie, rośliny zakwitły po ok 10 mcach. Ja trzymam je na regale obok okna i dodatkowo doświetlam, rosną dobrze. Z tego co piszesz Twoje rośliny mogą mieć trochę za ciemno. Jeśli są zdrowe i wykluczasz inną przyczynę zahamowania wzrostu, szkodniki, glebę to może spróbuj je doświetlić.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Pokażę Wam trochę cudaczków, które ledwo odrosły od ziemi a już nie mogły się doczekać, żeby pokazać kwiatuszki :)

Śliczny ??-????????/LE Saszeńka ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

??-????? ???????/LE Rubin Mogolov
Obrazek

Warm Sunshine (LLG/P.Sorano)
Obrazek
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

;:138 brawa za wygraną walkę z niechcianym gościem... człowiek musi mieć oczy dookoła głowy ;:108 zdrowo teraz wyglądają- widać , że chce im się żyć- co same udowadniają kwitnąc w najdziwniejszy sposób... :;230
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
lorimmel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 sie 2013, o 13:14

Post »

Przepiękna kolekcja Illonko!
Moje listki posadzone latem ubiegłego roku mają dopiero małe sadzonki - i to i tak nie wszystkie. Niektóre dalej stoją i stoją :/
A o kwitnieniu własnego fiołka z listka to jeszcze na długo mogę zapomnieć.
Świetnie ci to idzie :)
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Dziękuję :)

Oj najadłam się strachu, nikomu nie życzę takich przygód, ale wszystko dobre co się dobrze kończy :wink:

Listki na ukorzenianiu potrzebują ciepła, dobrą temperaturą jest ok 22-24 stopni. Powinny też mieć stale lekko wilgotną ziemię, ale nie za bardzo, żeby nie zgniły! Ziemia powinna być lekka, przepuszczająca powietrze i nie zatrzymująca wody, listek nie może siedzieć za głęboko (optymalnie ok 1-1,5 cm) bo maluchom będzie trudno wyjść na powierzchnię. Bardzo duże znaczenie ma tez jakość samego liścia, musi być jędrny i zdrowy, nie za młody i nie za stary, że się tak wyrażę w kwiecie wieku :wink:
Młode roślinki - warunki podobne do listków tylko dodatkowo potrzebują jasnego rozproszonego światła.
Ja trochę już nabrałam wprawy w ukorzenianiu, ale na początku miałam bardzo duże straty, padało mi jakieś 40-50%. Tobie też się uda, cierpliwości życzę i powodzenia :D
lorimmel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 sie 2013, o 13:14

Post »

Dziękuję za dobre życzenia ;:167
Za pierwszym razem, rok temu, popełniłam mnóstwo błędów przy ukorzenianiu: za bardzo zbita ziemia, za dużo podlane, za głęboko posadzone, i nie przycięłam ogonków po otrzymaniu listków poczta :oops: Na dwadzieścia parę zamówionych listków siedem mi padło.
Teraz kilka dni temu posadziłam nowe listki, zobaczymy jak tym razem mi pójdzie :)
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Początki zawsze są trudne... ja tez mam na sumieniu kilka listków... ;:219 kwitnących odmianowców jak na razie się nie doczekałam- ale doświadczenie jakie zdobyłam- jest bezcenne :wink: więc powodzenia i wytrwałości- tego też sobie życzę ;:173 a uda się ;:108
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48

Post »

Witam!
Znalazłam dzisiaj Twój wątek Illonko :-) cudne fiołaski! ;:oj
Powiedz mi proszę jak długo moczysz listki w tym nadmanganianie i skąd go bierzesz?i w jakiej proporcji roztwór robisz?
Właśnie zakupiłam kilka listków odmianowych i wolałabym je odkazić, żeby nie przyplątało się jakieś paskudztwo, do mojej obecnej kolekcji. Pozdrawiam i będę do Ciebie zaglądać, bo masz cudaśne egzemplarze:-)

Ps.a kto to ta Tereska od odmianowych fiołków i gdzie ją znaleźć ?:-)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”