Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ilona58
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Post »

kalisto1986 nie łączy się OW z HT -stosuje się je naprzemiennie.Łączy się oprysk OW z HB. Ilona
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jeśli I klasa gleby, to tym bardziej Ludwik ma rację. Powinnaś regularnie zasilać dolistnie magnezem.
kalisto1986
50p
50p
Od: 1 wrz 2013, o 00:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki wielkie.
Jutro dostaną co trzeba. Czy powtórzyć im nawożenie florovitem, czy na razie wystarczy gnojówka z pokrzyw ?
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Witam.Mam pytanko?Co dolega tym kwiatkom. Joanna
Obrazek Obrazek
dorkal
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 cze 2014, o 18:29

Post »

Witam, moją przygodę z pomidorkami zaczęłam rok temu. Zbierałam piękne plony, ominęły mnie choróbska i grzyby. A to wszystko dzięki temu forum i waszym radom ;:196. Niestety, ale ten rok napawa mnie rozpaczą, gdyż moje pomidorki dopada powoli wszystko. ;:145
I tak, pomidorki pod folią otwartą non stop, ziemia nawieziona na wiosnę kurzym obornikiem, podlewane z dodatkiem Bioponu do pomidorów, pomidorki malinowe, niestety nazwy nie znam. Pryskane Miedzianem pod koniec maja, następny oprysk po zauważeniu pierwszych plam na liściach czyli 2 tygodnie temu Curzate, tydzień temu Rovral, jutro idzie Topsin a przynajmniej taki mam zamiar, może się mylę co do diagnozy, ale podejrzewam brunatną plamistość liści i szarą pleśń. Proszę potwierdźcie czy mam rację, może się mylę i co mogę jeszcze zrobić? :cry: Bardzo chcielibyśmy z rodzinką rozkoszować się smakiem swoich pomidorków.
forumowicz w Tobie moja nadzieja.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

slowianka75D, to przykład staśmionego kwiatka. Wyrośnie z niego niekształtny pomidor -dziwoląg ;:oj . Takie kwiatki powinno się usuwać.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Dorkal

To wpis dzisiejszy z innego wątku:
kanclerz pisze:Drugi raz zaatakowała mnie brunatna plamistość,i drugi raz HT rozprawiło się w 100% z tym grzybkiem :heja
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

Witam:)
Mam nieduże poletko pomidorków, zauważyłam że dwóm krzaczkom coś dolega, liście zawijają się do góry, proszę o pomoc w zdiagnozowaniu, co je "boli", jakiś niedobór?

Obrazek
kalisto1986
50p
50p
Od: 1 wrz 2013, o 00:58

Post »

Dzisiaj chciałam zrobić oprysk pomidorów (amistral + magnez). Jednak jak byłam w połowie zaczeło padać. Mam pytanie, kiedy mogę powtórzyć oprysk na tych pomidorach ? I jeszcze co jaki czas zasilać je magnezem ( miało być regularnie, ale to nie wiele mi mówi ;:123 )
Ehh miało być tak pięknie i nie padać, a przejściowy deszcz popsuł mi plany ;:131
Poza amistralem mam jeszcze tanos i chce przygotować OW, chciałabym jak najmniej stosować kupnych oprysków, ale przez to, że dopiero teraz przeczytałam cały wątek o OW boje się, że troche za późno na samo Ow .

(tzn OW będzie dopiero po "przepisowym" okresie karencji )
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Witajcie:)
To tylko brak magnezu czy jeszcze coś? 4 dni temu popryskałem siarczanem magnezu ale nie przyhamowało żółkniecie liści na dwóch krzakach. Pojawiły się jeszcze takie brązowe plamki między żółtymi barwami.
Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Pomidek
Takie plamy z braku magnezu nie cofają się.
Poczytaj sobie o brakach magnezu w Pomidorach w pigułce.
Jest tam sporo przykładów i zaleceń jak opryskiwać.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

[quote="Lunarii"]Uspokoiły mnie Wasze wypowiedzi. Jestem teraz na miejscu i jednak zauważyłem inne zmiany na pomidorach, których nie ma na zdjęciu, i nie było ich wcześniej. Ten szarawy nalot to pewnie po oprysku, jednak plamy już nie. Jeżeli chodzi o odmiany to najbardziej pozwijane liście ma odmiana Saint Pierre.
Pierwsze i trzecie zdjęcie to jakby moje dwa pomidory koktajloweI jeszcze brzegi liści wywinięte do góry.Przyjęłam ,że to brak magnezu i opryskałam siarczanem magnezu.Na pewno nie jest to choroba grzybowa bo każdy z nich rośnie w oddaleniu na dwóch końcach szklarni ale blisko innych pomidorów (inna odmiana), które żadnych zmian nie mają i jak na razie -odpukać -świetnie się mają.Wszystkie posadzone w tej samej ziemi ,tak samo pielęgnowane hmm.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

kryzysowa

Na ;:oj pewno nie niedobór
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”