Sukulenty Mataana
Re: Sukulenty Mataana
Mietku, u mnie sytuacja wygląda podobnie. Swoim rojnikom przygotowałem w tym roku nową miejscówkę, tylko z kotami sąsiadów mam problem, bo grzebią tam niemiłosiernie.
Mateusz
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z kotami to również i ja mam problem, kopią i załatwiają swoje potrzeby w najbardziej nieodpowiednich miejscach na rabatach - wyrządzają sporo szkód.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Dokładnie o to mi chodziło - traktowanie rojnikowiska jako toalety. Kilkakrotnie musiałem sadzić rośliny i pozbywać się niespodzianek pozostawionych przez koty. Dopiero obłożenie wszystkiego kamieniami, nie do końca wprawdzie, pomogło. Podejrzewam, że spokój będziemy mieli (rośliny i ja), gdy rojniki się rozrosną i opanują przeznaczoną dlań powierzchnię.
Mateusz
- Akwelan_2009
- w pewnym stopniu tak, tylko broń swoich rojników przed "pożytecznym" kretem. Już w tym roku, musiałem "chemicznie" interweniować odstraszaczem na krety, bo rujnował mi skalniak mimo, że rośliny rosną całkowicie w kamieniach, są "obsypane" kamieniami różnej wielkości. Skalniak pokryty jest całkowicie kamieniami, a mimo to od "spodu" bobrowały krety w poszukiwaniu pędraków i dżdżownic. Jedna interwencja chemicznym "odstraszaczem" w zasadzie wystarczy na cały sezon. W ubiegłym sezonie miałem spokój, a w tym wyjątkowo i skalniak i trawnik systematycznie były atakowane i upiększane "kopczykami". Czasowo wyeksmitowałem krety .Podejrzewam, że spokój będziemy mieli (rośliny i ja), gdy rojniki się rozrosną i opanują przeznaczoną dlań powierzchnię.
Mieczysław
Mieczysław
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
A co za odstraszacz stosujesz,że wystarczy jedna interwencja na cały sezon.
- Akwelan_2009
Stosuję odstraszacz w płynie; "BROS płyn na kret", taki: - druga pozycja - w ofercie. Ma specyficzny zapach, moczę małe kawałki gąbki (lekko wyciskam) i wkładam w tunele, które kopią krety. Jedna butelka tego płynu wystarczy na "zaopatrzenie" kilkudziesięciu tuneli. Wg mnie płyn ten jest bardzo skuteczny, łatwo paruje, a jego opary szybko przenikają całą długość tuneli. W ubiegłym roku również przez jedno zastosowanie, miałem spokój na trawniku przez cały sezon. W tym, po "zaopatrzeniu" tuneli kretów na trawniku, a było ich sporo, na rabatach, skalniaku i w kwaterze z borówką amerykańską, na drugi dzień już nie miałem żadnych oznak buszowania - śladów po wędrówkach kretów. Po włożeniu namoczonej gąbki w "tunel", lekko zasypuję miejsce włożenia ziemią lub jeżeli ma pod ręką kawałek sztywnej folii, przykrywam otwór folią i na folię sypię ziemię, co umożliwia rozprzestrzenianie się oparów e różnych kierunkach. Nie niweluję widocznych tuż pod powierzchnią podłoża tuneli, żeby umożliwić przenikanie jak najgłębiej oparów preparatu.
Mieczysław
Mieczysław
Jak do tej pory problemów z kretami nie miałem i mam nadzieję, że mieć nie będę, a na koty chemii raczej nie zastosuję. Twój skalniak widziałem na jakiejś fotce - bardzo pomysłowy i estetyczny.
Mateusz
- Akwelan_2009
- trzymam kciuki, żeby spełniła się Twoja "nadzieja", bo jedna nieproszona "wizyta", może zakończyć się dużymi stratami. Nigdy nie wiadomo co takie miłe stworzonko pod ziemią planuje - gdzie i kiedy uda się na polowanie za posiłkiem.Jak do tej pory problemów z kretami nie miałem i mam nadzieję, że mieć nie będę, / ... /
- nawet nie wiem czy jest "chemia" odstraszająca koty i czy by zadziałała. U mnie problem z kotami jest "wywoływany" przez Sąsiadów działkowców, którzy dokarmiają koty, a te zamiast polować na myszy idą na łatwiznę i przyłażą na gotowy posiłek i "koło się zamyka". Nie pomaga zwracanie uwagi, że wyrządza się tym zwierzętom krzywdę, bo przyzwyczajone przychodzą zimą na działki, a tu papu nie ma i kociaki bardzo głodują./ ... / a na koty chemii raczej nie zastosuję. / ... /
- jak kwitły rojniki u mnie w ubiegłych sezonach, możesz zobaczyć: tutaj, a cały skalniak, tutaj. Są to "stare" fotki, jak będę na działce porobię jak będą kwitły rojniki, to wstawię w moim wątku. Zanosi się na bardzo obfite, mam nadzieję, że ostatnie duże opady deszczu nie spowodują zbytniego zalania roślin, chociaż podłoże jest luźne i przepuszczalne.Twój skalniak widziałem na jakiejś fotce - bardzo pomysłowy i estetyczny.
Mieczysław
Mieczysław
Właśnie we wskazanych przez Ciebie zakątkach forum podziwiałem Twój skalniaczek.
Nareszcie nastąpiła poprawa pogody, więc udało się zrobić jakieś zdjęcia.
Stapelia hardyi (delikatnie "pachnie")
Na dworze nadal kwitną rojniki:
A największa L. martagon - wyprodukowała około 40 pąków:
Nareszcie nastąpiła poprawa pogody, więc udało się zrobić jakieś zdjęcia.
Stapelia hardyi (delikatnie "pachnie")
Na dworze nadal kwitną rojniki:
A największa L. martagon - wyprodukowała około 40 pąków:
Mateusz
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Mateusz! Stapelia zakwitła przepięknie!
Ja zrobiłam porządek ze swoimi, ale nie zauważyłam pąków przy przesadzaniu. Nie wiem, co będzie dalej - czy się będą rozwijać, czy staną w miejscu. Oby rosły!
Ja zrobiłam porządek ze swoimi, ale nie zauważyłam pąków przy przesadzaniu. Nie wiem, co będzie dalej - czy się będą rozwijać, czy staną w miejscu. Oby rosły!
- Akwelan_2009
- piękna lilia. Ja mam odmianę o pomarańczowych kwiatach. Również u mnie kwitła obficie, ale nie aż tak dużą ilością kwiatów.A największa L. martagon - wyprodukowała około 40 pąków:
Mieczysław
Mieczysław
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękna ta latarnia!! Dobry początek, gratuluję!
U Ciebie na pewno będą rosły. Moje się podzieliły: jedne się rozrastają, inne pączkują. Huernia schneideriana w tym roku kwiatki produkuje potęgę. Do pasji doprowadzają mnie Orbeopsis lutea i Orbeopsis melanantha - rosną tak wolno, że zwariować można. Nie wiem czy one tak mają, czy po prostu nieodpowiednio je uprawiam...piasek pustyni pisze:Ja zrobiłam porządek ze swoimi, ale nie zauważyłam pąków przy przesadzaniu. Nie wiem, co będzie dalej - czy się będą rozwijać, czy staną w miejscu. Oby rosły!
Z moich tylko jedna tak bujnie kwitnie. Pozostałe dają do 10ciu kwiatów, ale to dopiero drugi sezon po przesadzeniu, więc liczę na to, że w przyszłości się poprawią.Akwelan_2009 pisze:piękna lilia. Ja mam odmianę o pomarańczowych kwiatach. Również u mnie kwitła obficie, ale nie aż tak dużą ilością kwiatów.
Byłem zaskoczony rozmiarem kwiatu. Wydawało mi się, że będzie mniejszy.onectica pisze:Piękna ta latarnia!! Dobry początek, gratuluję!
Mateusz