Jeżyna -wymagania,uprawa cz.1
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jeżyna bezkolcowa
Robi wrażenie.
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
riczi1804,
Co to za odmiana? Wygląda cudnie!!!
Co to za odmiana? Wygląda cudnie!!!
Niestety nie wiem jaka to jest odmiana, ale wszystko wskazuje na to ze jest to "Loch Ness".
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Riczi cudne, już Ci zazdroszczę uczty.
U mnie dużo skromniej bo zaczęłam z jeżynami w zeszłym roku od Black Satin i Thornfree. Obie dopiero zaczęły kwitnienie więc owocowanie gdzieś za miesiąc. W tym roku dokupiłam Thornless i potrzebuję rady co jeszcze dokupić bo mam sporo miejsca. Zależy mi na słodkich odmianach.
U mnie dużo skromniej bo zaczęłam z jeżynami w zeszłym roku od Black Satin i Thornfree. Obie dopiero zaczęły kwitnienie więc owocowanie gdzieś za miesiąc. W tym roku dokupiłam Thornless i potrzebuję rady co jeszcze dokupić bo mam sporo miejsca. Zależy mi na słodkich odmianach.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Niestety nie moge Ci pomoc. Mam tylko jedna odmiane i nie mam rozeznania, ktore sa dobre i slodkie. Ja tez chetnie bym dokupil, ale nie mam miejsca.
-- Wt, 8 lip 2014, 12:03 --
Czy ktos ma doswiadczenie w zwalczaniu szpeciela jezynowca?
-- Wt, 8 lip 2014, 12:03 --
Czy ktos ma doswiadczenie w zwalczaniu szpeciela jezynowca?
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
Moja mala oaza
Moja mala oaza
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie dopiero kwitną, kilka odmian. Na owoce muszę jeszcze sporo zaczekać.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 100p
- Od: 20 maja 2014, o 06:25
Dzisiaj zebrałem pierwsze jeżyny, odmiana prawdopodobnie Loch Ness, smaczne, słodkie, i duże jakieś w tym roku , podlewanie gnojówką z pokrzyw zrobiło swoje ...
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
W tym roku na mojej jeżynie bezkolcowej pojawiła się jakaś "choroba" .
Owoce po wybarwieniu na ciemno, mają gdzie nie gdzie białe miejsca.
Pierwszy raz jeżyna zaowocowała tak obficie, szkoda tylko że coś ją dopadło
Podpowiedzcie co to może być i czy można takie owoce spożywać?
Pozdrawiam Kaśka
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Czy te białe kuleczki nie występują po południowej stronie? To może być poparzenie słoneczne.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Jest to szkodnik: szpeciel jezynowiecminia821 pisze:W tym roku na mojej jeżynie bezkolcowej pojawiła się jakaś "choroba" .
U mnie tez szaleje juz drugi rok i nie moge sie go pozbyc. Robi bardzo duzo strat.
Tutaj mozesz o nim troche poczytac:
http://www.inhort.pl/files/program_wiel ... nowiec.pdf
To jeszcze znalazlem o zwalczaniu:
Chemiczne zwalczanie szpeciela jeżynowca, można przeprowadzić wiosną, w okresie opuszczania przez szkodnika kryjówek zimowych i rozpoczynania żerowania na liściach jeżyny. Szpeciele należy także zwalczać przed kwitnieniem i w razie konieczności na początku kwitnienia oraz po kwitnieniu. Bardzo ważne jest, aby nie dopuścić do żerowania szkodnika w kwiatach i na zawiązkach owoców. Ograniczenie liczebności szpecieli można uzyskać opryskując krzewy środkami roztoczobójczymi na przykład Omite 30 WP (0,2?0,23%), Torque 50 WP (0,12%), Magus 200 SC (0,09%), Ortus 05 SC (0,1?0,15%). Zabieg musi być wykonany dokładnie, tak aby ciecz z preparatem dotarła na dolną stronę liści, a także w kąty liści i na pąki kwiatowe, gdzie żerują szpeciele. Przed opryskaniem, należy przeczytać instrukcję stosowania preparatu, zwracając szczególną uwagę na toksyczność preparatu dla pszczół, oraz przestrzegać okresu prewencji dla nich i ludzi. Wymienione akrycydy zwalczają jednocześnie na jeżynie przędziorka chmielowca.
Moja mala oaza
Moja mala oaza
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Riczi dzięki, to będzie to, niestety
Jak myślisz można jeść takie owoce?
Tych białych kulek jest niewiele na jednej jeżynie.
Jak myślisz można jeść takie owoce?
Tych białych kulek jest niewiele na jednej jeżynie.
Pozdrawiam Kaśka
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Witam wszystkich.
Moja jeżyna w tym roku bardzo ładnie obrodziła, ale jest to chyba jakaś późna odmiana, nie wiem jaka gdyż dostałam sadzonki od sąsiada. Wydawało mi się ,że zdrowo wygląda, ale dziś zobaczyłam na spodniej stronie liści żółtopomarańczowy nalot, liście również na wierzchu są pożółknięte. Na tych zaatakowanych łodygach też są jakieś chorobowe zmiany. Może ktoś wie co to może być i czym to paskudztwo zwalczać Pewnie zwalczanie będzie można przeprowadzić dopiero po zbiorze, o ile w ogóle te owoce dojrzeją i będą się nadawać do jedzenia
Dodam, że nowe pędy wydaję się być czyste. Czy powinnam wiosną zrobić jakieś profilaktyczne opryski?
Przepraszam za jakość zdjęć - robiłam komórką.
Moja jeżyna w tym roku bardzo ładnie obrodziła, ale jest to chyba jakaś późna odmiana, nie wiem jaka gdyż dostałam sadzonki od sąsiada. Wydawało mi się ,że zdrowo wygląda, ale dziś zobaczyłam na spodniej stronie liści żółtopomarańczowy nalot, liście również na wierzchu są pożółknięte. Na tych zaatakowanych łodygach też są jakieś chorobowe zmiany. Może ktoś wie co to może być i czym to paskudztwo zwalczać Pewnie zwalczanie będzie można przeprowadzić dopiero po zbiorze, o ile w ogóle te owoce dojrzeją i będą się nadawać do jedzenia
Dodam, że nowe pędy wydaję się być czyste. Czy powinnam wiosną zrobić jakieś profilaktyczne opryski?
Przepraszam za jakość zdjęć - robiłam komórką.
-
- 100p
- Od: 20 maja 2014, o 06:25
U mnie zbiór jeżyny w pełni , najsmaczniejsze takie ze słońca, które bardzo lekko odchodzą zrywane z krzaka.