Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Tacca pisze:Skończył mi się tani spirytus, nastawiłam zacier, cały czas fermentuje , stoi tydzień, czy zioła dodawać jak przestanie pracować, trochę długo to będzie trwało, jakoś nie mogę doczytać.
Pytanie z serii dobijam gwóźdź do trumny :oops:

Czy można by przyśpieszyć proces wykorzystując zamiast zacier z drożdży, domowe wino? Mam takie jedno na zbyciu, co smaku nie ma bo było pomysłem na wykorzystanie starych kompotów, więc praktycznie woda, cukier i drożdże :)
Ania
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Wino może być, ale wytrawne.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

jokaer pisze:Wino może być, ale wytrawne.
To super, stoi już z 2 lata, cukier przerobiony jest w nim do cna :lol:
Ania
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pryskałam 2 dni temu w szklarni Curzate Cu, nadal na liściach są ślady oprysku. Czy mogę dziś zrobić oprysk OW?
Ile czasu musi być na roślinie, by zadziałał nim deszcz go zmyje, bo dzień przekropny, a ja jutro wyjeżdżam.
magdak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lip 2010, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, chciałam podziękować forumowicz za jego geniusz ;:180 . Dzięki niemu mam w tym roku ( odpukać ) piękne i zdrowe warzywa (pomidory, ogórki, buraczki itp.) Stosuję naprzemiennie oprysk OW z HB i HT, liście na wszystkich roślinach wyglądają jak z magazynu ogrodniczego :). Oby tak dalej to doczekam się ładnych zbiorów, mam nadzieję ;). OW robiłam jednak inaczej niż wszyscy, nie mogłam dostać kredy, użyłam zmielonych, wysuszonych skorupek jaj. Działa :). W nowo nastawionym OW użyłam jednak coś innego - sepii dla ptaków :) mam jej pod dostatkiem, jest tania i jak podają żródła to prawie czysty węglan wapnia. Potwierdzam, jak zmieloną sepię zalałam octem to musiałam szybko słój wstawiać do miski, tak się burzyło ;:138

pozdrawiam i dziękuję ;:136
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

magdak pisze: robiłam jednak inaczej niż wszyscy, nie mogłam dostać kredy, użyłam zmielonych, wysuszonych skorupek jaj. Działa :). W nowo nastawionym OW użyłam jednak coś innego - sepii dla ptaków :) mam jej pod dostatkiem, jest tania i jak podają żródła to prawie czysty węglan wapnia. Potwierdzam, jak zmieloną sepię zalałam octem to musiałam szybko słój wstawiać do miski, tak się burzyło ;:138
Przynajmniej wiesz,co na prawdę zawiera Twój OW,nie tak jak wszyscy. ;:108
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witam, pewnie mi się zaraz dostanie, ale chciałabym się upewnić.Mam zamiar zrobić oprysk wzmocnionym HT tj.300ml na 3l,czy do oprysku dodać 100 ml mleka 3,2%, czy pozostać przy dawce 50ml?
Proszę o szybką odpowiedz bo moje pomidory i ogórki chcą się napić ;:136
Rozumiem, że nie można dodawać mleka do oprysku pomidorów w donicach?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
akkara
50p
50p
Od: 14 maja 2011, o 15:46

Post »

A ja mam pytanie być może głupie, ale nie wiem jak rozumieć wysokie stężenia preparatów do oprysków. Jeśli HT dajemy 150 ml na 2-3 l wody i do tego ewentualnie jeszcze tyle samo mleka, to całość przygotowanego środka ma objętość 2,3 l? Czy dobrze rozumiem?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

A jakie to ma znaczenie skoro zawartość terpenoidów w olejku eterycznym zawartym w ziołach nie jest stała i waha się od 20-45 % a z kolei ilość olejku eterycznego też się waha od 1-4 % ???. Praktycznie to oznacza, że zawartość tymolu może wahać się od 2 mg/g do 18 mg/g suchej masy.

Nie wiem, czy Wy uprawiacie warzywa, czy też piszecie prace doktorskie ? ;:oj
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Jest taki preparat SUPERAM 10AL
http://www.fungichem.pl/superam-10-al-1l.html
Czy można go dodawać do HT?
magdalenka147
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 19:35

Post »

Od początku czerwca regularnie pryskam naprzemiennie OW (ocet najtańszy z Tesco, kreda z firmy Anser) i HT. Oprócz pomidorów pryskam paprykę, ogórki, melony, fasolkę, poziomki i arbuzy. Nie pisałam wcześniej, bo boję się zapeszyć. W Wrocławiu zaraza była ogłoszona chyba od 10.06., a ja, na razie niczym więcej nie pryskałam. Liście mam zielone, wszystko wiąże ładnie (może oprócz melonów i arbuzów, ale to zdecydowanie moja wina). Jestem realistką, w razie potrzeby wjadę z chemią. Ale na razie potrzeby brak. forumowicz, dzięki ;:180
Pozdrawiam. Magda
Awatar użytkownika
akkara
50p
50p
Od: 14 maja 2011, o 15:46

Post »

Właśnie przygotowałam sobie OW i oczywiście się rąbnęłam w ilości użytej zawiesiny kredy. Na 250 ml octu dałam 200 ml kredy(zawiesiny) :evil:
Nie mam więcej octu więc nie mogę go uzupełnić, a dodam, że już zdążyłam dolać wody do 5l butli. Moje pytanie brzmi:
czy szykując oprysk wystarczy przygotowany przeze mnie preparat rozcieńczyć wodą 1:1, czy też przy tej ilości octu nie wszystka kreda jakiej użyłam przereagowała i rozcieńczanie nie ma sensu? A może jednak skoczyć do sklepu i kupić octu, dolać do butli ćwiartkę i dopiero potem rozcieńczać przed opryskiem 1:1? Tylko czy taka kolejność łączenia składników da porządany efekt?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

250 ml octu, ale jakiego ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”