Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Post »

pavelwhitecky
Primo, źle rozumiesz choroby grzybowe takie jak ZZ , to nie jest tak , jak np. grypa u człowieka, że ktoś kichnie na cieebie i cię zarazi , to raczej jak przeziębienie, te bakterie masz w sobie i jak się przeziębisz to zachorujesz. Podobnie jest z ZZ ale też alternariozą, szara pleśnią i innymi, te grzyby już u ciebie są i czekają na odpowiednie warunki, z tego co widzę, masz idealne wietrzenie, więc warunków do rozwoju choroby nie ma, nawet jakbyś przyniósł chore liści i pokruszył na swoje to nie zachorują, więc przestań bezsensownie pryskać.
Po drugie, jest zimno, i pomidory nie rosną stąd te fioletowe zabarwienie, po trzecie one nie wyglądają marnie tylko to takie odmiany, czyli wybitnie amatorskie malinówki do tego w tuzinie odmian . Nie pryskaj, poczekaj na ocieplenie , ma być na dniach podobno.
Dość rzadko posadzone , jakie są odstępy między krzakami?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

pavelwhitecky

Czemu chcesz pryskać tym siarczanem magnezu, czy na dolnych liściach są niedobory?

Fosfor jest nieprzyswajalny jeśli jest: za wysokie i za niskie pH, jest za zimno, w glebie jest za dużo azotu,
który właśnie w nadmiarze utrudniania przyswajanie fosforu.
Owszem magnez ułatwia przyswajanie fosforu.

Wprawdzie artykuł pod kątem sadownictwa, ale wreszcie bardzo szeroko omówiona sprawa fosforu.
Koniecznie warto przeczytać:
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... e,838.html
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
pavelwhitecky
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2013, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dyrydyry7
Dzięki za uświadomienie mnie o ZZ. Odstępy 40-50 cm. Odmiany to VP-1, bawole serca, paprykowe, HP-1, Koraliki

jokaer
Pryskać chcę bo na dolnych liściach oznaki niedoboru magnezu

Podpowiedzcie mi jak oceniacie (jaki macie sposób) czy pomidory należy podlewać - czy mają za sucho?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ja widzę ziemię mokrą tylko w niewielkim obrębie krzaczka ;:oj
Ziemia powinna być mokra cała, pomidor ma rozległy system korzeniowy.
Może i tu jest przyczyna, że podlewasz tylko pod krzak?

Siarczanem magnezu możesz też podlać pomidory, ale to musisz zmoczyć całą glebę.
Tylko jaka jest u Ciebie pogoda, bo jak zimno i pada to ja np wtedy nie podlewam i nie pryskam.

Stężenie i do oprysku i do podlania 0,5 %, co kilka dni.
pavelwhitecky
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2013, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te ślady podlania to jednorazowo konewką ok 2 litrów na krzak. normalnie widać na zdj linię kroplującą. Raz myślałem że przelałem raz że jest na sucho. Pytam więc jak określić że jest oki. CO ile podlewacie? W tej chwili jest ciepło ok 25 st/.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Ja obecnie podlewam 2 razy dziennie, ale to zależy od ziemi, u mnie piasek. Ale też zależy ile można jednorazowo użyć wody, żeby nie przelać. U mnie nie ma podsiąkania i tylko pomidory korzystają z wody podlewanej.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Czy podlewam konewką czy wężem, leję tak, żeby ziemia była po prostu mokra.
Jak są upały to nawet codziennie, jak normalne temp. to co parę dni, aż widzę, że ziemia zaczyna przesychać.
Mam grunt przepuszczalny, ale władowałam trochę różnej próchnicy.

Przeciętnie co drugi dzień, ale porządnie.
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

Od momentu wysadzenia do gruntu (koło 10 maja) podlewałem 3 razy. Zasługa tej pogody deszczowej u mnie i "lekkiego" zagęszczenia krzaków :wink:

Miały być 50 cm ścieżki ale niektóre odmiany w szerz poszły.
Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Pewne rzeczy jak np podlewanie robi się na wyczucie , obserwując krzaczki :roll: u mnie piachy , pomidory posadzone gęsto więc podlewam 2 razy dziennie , pierwszy raz rano gdzieś koło 6 :wink: drugi po południu nigdy wieczorem .Nie leję punktowo dokładnie zlewam całą powierzchnię . Zastanawiałam się jak niektórzy piszą o zruszaniu ziemi koło krzaków w celu natlenienia ziemi a co za tym idzie korzeni , u mnie to nie możliwe , wokoło sam korzeń :oops:
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

kanclerz pisze:Na ;:oj pewno nie niedobór
- to jest uwaga do postu kryzysowej- mod.jokaer

Nie wiem czy to do mnie ale zakładając,że tak....
Chętnie bym wstawiła zdjęcia ale jestem na etapie nauki wstawiania zdjęć i zong mam z tym jeszcze problemy.Jeden pomidorek zrobił się ,nie wiedzieć czemu samokończący i już wszystkie liście mają żółtawe plamki między nerwami . Powstają brązowe punkty na spodniej stronie .Drugi pomidorek ma się trochę lepiej.Żółtawe plamy miedzy nerwami są na środkowej części rośliny natomiast dolne i górne są ok.Wierzchołek też jest bez żadnych zmian.Jestem co prawda początkująca na tym forum ale z tego co poczytałam na forum i w innych źródłach ,dla mnie jest to wręcz książkowy niedobór Mg.Nie wiem tylko czy te brzegi liści zawijające się w łyżeczkę -tak jak u pomidka- to jeszcze jakiś inny objaw ale pomidory nie są przenawożone Półtora miesiąca temu zostały posadzone do szklarni do kubłów w mieszaninę ziemi kompostowej i biedronkowej z niewielką ilością przefermentowanego obornika.Od tego czasu nie dostały żadnego nawozu i miały się dobrze.Oprócz niedoboru magnezu niestety mają także niedobór potasu objawiający się zielonymi piętkami na czerwieniejących owockach.Oprysk siarczanem magnezu dostały ale czy za parę dni mam też opryskać jakimś nawozem zawierającym potas?Pomidory mięsiste mają się dobrze,są pryskane drugi raz OW i wszystkie w najbliższym czasie będą nawożone gnojówką z pokrzyw.
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

podjadek pisze:Proszę o diagnozę.

Obrazek Obrazek

To są pomidory :D
Na wiosnę ziemia została tylko przekopana. Dał saletrę amonową, po wierzchu posypał (przy mnie nie sypał więc nie wiem ile to mogło być). Zaklina się, że nie pryskał nie podlewał żadnymi środkami. Tylko wodą i to też nie dużo bo padało.
Da się z tego jeszcze wyjść?
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Czy jeśli 6-8 h po oprysku HT padało to oprysk jest aut?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Wyszło mi niewyraźne zdjęcie ale może zobaczycie o co mi chodzi.
Obrazek

Na kilku pomidorkach na różnych krzakach pod szypułką jest ciemne znamię - czy to jakaś choroba?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”