Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Post »

Bo tak sobie myślę że obsypanie pomoże w utrzymaniu wilgotności w tym miejscu, możliwość dokarmiania dyni jak i poprawi stabilność prowadzenia pędu.
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44

Post »

Bez różnicy to będzie. Korzeń właśnie po to wrasta żeby czerpać wilgoć i składni z ziemi. Sama łodyga tego nie robi więc obsypywanie trochę nie ma sensu. Co do stablilizowania łodygi to jak już sobie korzeń wrośnie to łodyga jest tak stablina że ciężką ją czasem z ziemi wyrwać:D
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17

Post »

No to eksperymentalnie w jednej obsypię w drugiej nie.
I dzisiejsze pomiary, to jest długość pędu głównego od mojego ustalonego punktu odniesienia, od korzenia do tegoż punktu jest ok140cm
Obrazek
dynia zapylona wczoraj ręcznie-teraz będę mierzył jak szybko się rozwija
Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z drugiej strony idąc na logikę, gdzie będzie łatwiej pod korzeń przybyszowy dokarmić? Na górkę, czy płaskie :D
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli mam ciagle pęd główny ok 3- 3,5 m bez pędów bocznych z rzadko roozstawionymi choc ogromnymi liśćmi to bardzo źle (zresztą nie wiem czemu mi tak rosną)?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie jest źle. Przyjdzie czas to co lisc będzie pęd boczny :D
jondi
500p
500p

Post »

Od jakiegoś czasu straciłam obserwację tego wątku i dziś wyszukałam na nowo, po przeczytaniu kilku stron pełna załamka widząc Wasze monstra, a myślałam, że moje tak dobrze rosną...
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Obiecane spóźnione moje dyniowate .
Ciekawam bardzo , czy coś z tego się wykluje :roll: white swan acorn ma już duże dyńki a ta jeszcze daleko w polu .
Niby jakaś nadzieja jest
Obrazek
A tu cały krzaczek, jeszcze bez bocznych rozgałęzień ,póki co , sam się prowadzi poprawnie :lol: długość 140 cm .
Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ładny i zdrowy krzaczek ;:333 Ale jakie bez rozgałęzień? :) Przecie na pierwszym zdjęciu jak wół jest pęd boczny :D No na drugim również go widać :wink: Jak zacznie się rozrastać, to będzie niezły busz :D U mnie też te mniejsze dopiero zaczynają na boki iść, a przy tym największym to pędy się rzucają na siebie jakby walczyły o słońce ;:oj
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Oj tam oj tam , skoro nie ma na pół metra to ja nie mam szansy ich zobaczyć, tylko ślepy zrozumie ślepego ;:306
Dzięki za pochwałę , nie wiedziałam że warta tego ;:oj ja jednak wole ją od czasu do czasu postraszyć bo liczę pobić swój ubiegło roczny rekord mianowicie 29 kg :;230 jak będzie zdrowo rosła i osiagnie 30 będę happy o większym nie marzę /powiedzmy :wink: /
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W tym roku pogoda nikogo nie rozpieszcza, więc jest to naprawdę ładny krzaczek ;:108 Dwa moje nie są nawet w połowie takie, tak dostały deszczu i chłodu. Teraz jest trochę cieplej(dziś nawet cieplutko) więc dynie trochę przyspieszą. Jednak na tamte dwie za bardzo już nie liczę. Moja pierwsza dynia jakoś rośnie :) Myślałem że będzie metr dalej, a tak to musiałem wykopać fasolke :D Mam nadzieję że rodzynka mi nie zadusi :) Czekam niecierpliwie na dynie na innym krzaku. Zbyt późno wracam z pracy aby pojechać na działke by ocenić optymalny czas zakwitnięcia żeńskiego. Ale jak tylko zdołam wrócić przed ciemkiem to zaraz się tam wybieram :)
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44

Post »

Dziś byłem na działce i jak się okazało żeński kwiat jeszcze nie zakwitł. Na moje będzie kwitł jutro. Nie mniej jednak jak już pisałem tą dyńkę raczej traktuje eksperymentalnie i przeznaczam ja do usunięcia.
Cieszy mnie jednak że faktycznie pęd główny rusza zdrowo do przodu. Dzisiejszy pomiar wskazał 1,8m. Pojawiła się też kolejna mała dyńka
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
jondi
500p
500p

Post »

Na moim najlepszym krzaku zauważyłam dziś piekny pączek żeński ale się ucieszyłam, zaraz za nim był zniekształcony więc usunełam i stwierdziłam, że nie czekam na 3m te 2m muszą wystarczyć, ale za chwilę doszło do mnie, że wszystko fajnie ale w ogóle nie ma śladu męskich! Wieczorem zmierzyłam pęd i hmm ten piekny kwiat, który może pojutrze zakwitnie jest na 1,1 m...cóż mam krzywe oko albo pobożne życzenia:):)... I skoro nie ma i tak męskich kwiatów to mam czekać na kwiaty na dalszych odległościach?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

zaraz raz za nim był zniekształcony więc usunełam
Sorry ale nie rozumiem tego :roll:
jondi
500p
500p

Post »

Z kąta między pędem i liściem wyrósł jakby splaszczony pęd z liściem i kwiatem żeńskim jednocześnie. Wygląd ogólny : między łodygą i liściem ten ładny kwiat i zaraz za ok 20cm przy nastepnym liściu ten dziwiląg. Potem długo długo nic i nastepny malusieńki żeński.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”