Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Zauważyłam na 3 pomidorkach suchą zgniliznę Włosy blond, więc zapytam, a co tam Czy zamiast cytrynianem mogę spryskać owoce octanem wapnia? Poniżej zdjęcia dla pewności
, ,
, ,
Ola
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 sie 2013, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz, ekopom, jokaer
zapytam jak "niedorozwinięty pomidor"- mam ziemię raczej zbitą. Rozumem że jak widzę na powierzchni jest sucho to podlewam?
zapytam jak "niedorozwinięty pomidor"- mam ziemię raczej zbitą. Rozumem że jak widzę na powierzchni jest sucho to podlewam?
Witam wszystkich, po raz pierwszy piszę na tym forum. Jestem bardzo początkująca, uprawiam kilka krzaków pomidorów w donicach na balkonie. I jeden z nich nie ma się zbyt dobrze, proszę o pomoc w diagnozie. Liście brązowieją, najpierw na czubku, potem dalej brzegi, a dalej nie wiem, bo obrywam. Pojawiły się też pojedyncze brązowe plamy na czubkach malutkich pomidorków. Czy to zgnilizna, czy ZZ? Da się powiedzieć na podstawie takich zdjęć?
I jeszcze jeden oberwany liść:
Z góry dziękuję!
I jeszcze jeden oberwany liść:
Z góry dziękuję!
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
pavelwhitecky
Jeśli ziemia jest wyraźnie z wierzchu przeschnięta, a dodatkowo ma być słonecznie i co za tym idzie ciepło,
to trzeba podlać. Zawsze ręką możesz sprawdzić, czy tylko z wierzchu jest sucho, a jak jest jest trochę głębiej.
W każdym razie na tym etapie pomidory powinny mieć ziemię wilgotną w szerokim zakresie. Bo on ma rozległy system korzeniowy.
Jak ziemia jest b.zbita to delikatnie pazurkami ją można wzruszyć.
Jeśli ma być deszcz i raczej chłodno to jak już pisałam, ja nie podlewam wtedy roślin w tunelu.
Jeśli ziemia jest wyraźnie z wierzchu przeschnięta, a dodatkowo ma być słonecznie i co za tym idzie ciepło,
to trzeba podlać. Zawsze ręką możesz sprawdzić, czy tylko z wierzchu jest sucho, a jak jest jest trochę głębiej.
W każdym razie na tym etapie pomidory powinny mieć ziemię wilgotną w szerokim zakresie. Bo on ma rozległy system korzeniowy.
Jak ziemia jest b.zbita to delikatnie pazurkami ją można wzruszyć.
Jeśli ma być deszcz i raczej chłodno to jak już pisałam, ja nie podlewam wtedy roślin w tunelu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 kwie 2014, o 14:54
Ostatnio nie udało się ustalić co moim pomidorom dolega, poobserwowałem, mam nowe fotki. Ale od początku...
Odmiana - black cherry, doniczki 18 l, ziemia pokon do pelargonii +perlit (20%), balkon. Od ponad tygodnia nie fertyguję, wcześniej przesadziłem z nawozem do pelargonii.
Liście mają brązowe plamy, początkowo były lekko błyszczące, z czasem zmatowiały, od spodu liścia w miejscu plany robiły się "dołki o ostro zaznaczonej krawędzi, z czasem również stały się brązowe, cały czas są lekko błyszczące. Liście w miejscach w których występują plamy są wyschnięte. Dodatkowo liście z większą ilością plam są bardziej zdeformowane. Objawy występują na dwóch krzakach tej samej odmiany, oba rosną w tej samej doniczce. Plamy pojawiają się na wszystkich liściach z danej łodygi liściowej (nie wiem jak to się fachowo nazywa) albo na żadnym. Większość łodyg jest od strony słonecznej, nie jest to jednak regułą.
Foto:
Proszę o pomoc w ustaleniu co im dolega, moja wiedza na temat pomidorów jest... delikatnie mówiąc - skromna.
Odmiana - black cherry, doniczki 18 l, ziemia pokon do pelargonii +perlit (20%), balkon. Od ponad tygodnia nie fertyguję, wcześniej przesadziłem z nawozem do pelargonii.
Liście mają brązowe plamy, początkowo były lekko błyszczące, z czasem zmatowiały, od spodu liścia w miejscu plany robiły się "dołki o ostro zaznaczonej krawędzi, z czasem również stały się brązowe, cały czas są lekko błyszczące. Liście w miejscach w których występują plamy są wyschnięte. Dodatkowo liście z większą ilością plam są bardziej zdeformowane. Objawy występują na dwóch krzakach tej samej odmiany, oba rosną w tej samej doniczce. Plamy pojawiają się na wszystkich liściach z danej łodygi liściowej (nie wiem jak to się fachowo nazywa) albo na żadnym. Większość łodyg jest od strony słonecznej, nie jest to jednak regułą.
Foto:
Proszę o pomoc w ustaleniu co im dolega, moja wiedza na temat pomidorów jest... delikatnie mówiąc - skromna.
Pozdrawiam, Tomek.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 sie 2013, o 16:50
Dziękuje Jokaer za łopatologiczne wyjaśnienie podlewania. Więc powodem problemów z moimi pomidorami było zasuszanie ich....
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Oprysk OW wystarczy.mroovka pisze:Zauważyłam na 3 pomidorkach suchą zgniliznę Włosy blond, więc zapytam, a co tam Czy zamiast cytrynianem mogę spryskać owoce octanem wapnia? .....
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 maja 2014, o 16:26
Mam pytanie.
Czy na zgnilizne preparat fungicide jest ok?
Dziekuje.
Czy na zgnilizne preparat fungicide jest ok?
Dziekuje.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
chicago1974
Na jaką zgniliznę? jaki fungicyd?
Jeśli masz na myśli suchą zgniliznę wierzchołkową to lekarstwem jest wapń,
którym pryska się pomidory- owoce..
Na jaką zgniliznę? jaki fungicyd?
Jeśli masz na myśli suchą zgniliznę wierzchołkową to lekarstwem jest wapń,
którym pryska się pomidory- owoce..
Dodam, że zjawisko pod tytułem " sucha zgnilizna wierzchołkowa " ma określony mechanizm i proponowałbym każdemu uprawiającemu pomidory zapoznać się z nim.
Jeśli już powstaną brązowe plamy, to jest pozamiatane. Żaden oprysk tego nie cofnie. Jeśli więc , w okresie intensywnego wzrostu owoców są warunki do zaburzeń w transpiracji tj wysoka wilgotność powietrza, wysoka albo za niska wilgotność gleby, wysoka temperatura, to grona trzeba opryskiwać profilaktycznie, bo jest więcej jak pewne, że mogą wystąpić niedobory wapnia. Jest też czynnik nawozowy. Ryzyko wystąpienia SZW jest znacznie większe przy pomidorach przekarmionych.
Jeśli już powstaną brązowe plamy, to jest pozamiatane. Żaden oprysk tego nie cofnie. Jeśli więc , w okresie intensywnego wzrostu owoców są warunki do zaburzeń w transpiracji tj wysoka wilgotność powietrza, wysoka albo za niska wilgotność gleby, wysoka temperatura, to grona trzeba opryskiwać profilaktycznie, bo jest więcej jak pewne, że mogą wystąpić niedobory wapnia. Jest też czynnik nawozowy. Ryzyko wystąpienia SZW jest znacznie większe przy pomidorach przekarmionych.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
nie zrywajcie owoców z suchą zgnilizną wierzchołkową bo pojawi się na kolejnych.
One i tak na straty, niech zostaną na krzaczkach.
One i tak na straty, niech zostaną na krzaczkach.
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
Dzięki za cenne uwagi Pryskając OW będę zwracać większą uwagę na owoce.
Ola
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Przede wszystkim pryska się owoce i wierzchołki pomidorów.