Wszystko o pomidorach cz. 8
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
U mnie w tym roku jest ogromna ilość staśmionych, nie wiem, czy to taki rok, czy to dlatego, że pierwszy raz sama siałam rozsadę i może coś zrobiłam nie tak.
Niekiedy są całe grona staśmione i w 2 gronach też pojedyncze kwiaty dziwne...
Niekiedy są całe grona staśmione i w 2 gronach też pojedyncze kwiaty dziwne...
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pytanie, czy faktycznie staśmione, czy odmiana wielkoowocowa Bo Ja, na początku uprawy rozmaitych odmian, też myślałem że niektóre są staśmione, ale po dokładniejszym przyjrzeni nie zauważyłem żadnych deformacji i douczono mnie na forum, że wielki pomidor to wielki kwiat No i teraz już nie mam problemu z rozpoznaniem
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Laryssa11 raczej pogoda. U mnie tak pierwszy raz mam, w zeszłym roku tylko pojedyncze sztuki.
Błażej jak masz 2-3 grona to widać, czy kwiatki odbiegają od normy. A dla mnie to oczywiste, że różne odmiany mają różne kwiatki. U mnie najmniejsze są porzeczkowe ;)
Błażej jak masz 2-3 grona to widać, czy kwiatki odbiegają od normy. A dla mnie to oczywiste, że różne odmiany mają różne kwiatki. U mnie najmniejsze są porzeczkowe ;)
- BobejGS
- Kontakt:
Na późniejszych gronach nie mam staśmionych. Zdarzały się w pierwszym kwiacie, pierwszego grona, przy niektórych odmianach i nie jestem pewny czy mgd we wszystkich, ale na pewno w większości Bawolich serc Ale ta odmiana chyba już tak ma
-
U mnie w gruncie zdarzały się całe staśmione 1-sze grona. Na balkonie po 1 kwiatku lub wcale (np. P-20). Pogoda taka małoletnia i na 2 gronach też pojedyncze sztuki jeszcze staśmione. Dodatkowo sporo krzyżówek ma wystający pręcik kwiatka na 1 gronie w 1-2 kwiatkach. Nasiona będę zbierać od 2-3 gron. Największy pomidorek to u mnie krzyżówka Jarsona (teraz nie pamiętam ale albo19 albo 17, bo kwitły jako pierwsze). Dzisiaj dostaną oprysk HT z nawozem. Po ostatnim dolistnym (mimo iż za duża dawka) już widać rezultaty. To kilkukrotne zalanie je wymęczyło...
- BobejGS
- Kontakt:
Też muszę się powoli zastanowić nad sposobem, w jaki wybiorę kwiat do pomidora na nasiona Muszę się posłużyć wyszukiwarką, by sprawdzić czy wystarczy wybrać zdrowy kwiatek który, czy trzeba go dodatkowo osłonić. Choć wydaje mi się, że jeśli nie będzie ani staśmiony, ani wystawał pręcik, to powinno wystarczyć oznaczenie go wstążką
-
Z tego co wiem to wystarczy ;) Jeszcze chyba warto sprawdzić czy pręcik nie jest uszkodzony. Normalnie bym zebrała z 2 grona z owoców, ale przy tej pogodzie to trzeba je sprawdzać. Zobaczymy też ile gron zdąży dojrzeć w gruncie (tu wiele od pogody zależy).
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lut 2014, o 19:10
Czy stosuje sie taką metodę polegająca na oberwaniu dużych całkiem zielonych pomidorów żeby inne mniejsze szybciej rosły? Mowa o Bawolich sercach i Malinowych olbrzymach. Teściowa mi podpowiada taki sposób i nie wiem czy jej posłuchać. Czy te zielone o wadze 500g+ dojdą i się wybarwiaąna czerwono?
-
Wybarwią się, ale kosztem smaku. Ja mam pomidory dla smaku, więc na krzakach zostaną ile się da (zerwę przed mrozami zielone i do skrzynek) ;)
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Wireo, usuwasz je tak samo jak przy liściach - wyłamujesz na boki.
Te "podziemne" - najpierw odsuną bym ziemię wokół łodygi, wyłamał 'wilka' i jak przyschnie rana
za dzień, dwa uzupełnił ziemię wokół łodygi.
Przy ziemi masz dużo lepsze warunki ukorzeniania - blisko jest ziemia do utrzymania systemu korzeniowego
i oczywiście blisko dużo 'papu' do konsumpcji
Te "podziemne" - najpierw odsuną bym ziemię wokół łodygi, wyłamał 'wilka' i jak przyschnie rana
za dzień, dwa uzupełnił ziemię wokół łodygi.
Przy ziemi masz dużo lepsze warunki ukorzeniania - blisko jest ziemia do utrzymania systemu korzeniowego
i oczywiście blisko dużo 'papu' do konsumpcji
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2013, o 12:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Spróbuję, chociaż przy wilgoci od ziemi, nawet w suchą pogodę ryzyko infekcji wydaje mi się spore.
Pozdrawiam,
wireo
Pozdrawiam,
wireo
wireo
Bez obaw , Żadnej infekcji nie będzie , na tysiąc procent , urwij te pędy jak najszybciej, i nie musisz czekać na przyschnięcie, zasyp ziemią i po ptokach,
-- 4 lip 2014, o 10:24 --
A istotna przyczyna jest taka, że pomidor wypuszcza pędy gdzie się da , jak załatwiłeś je od góry to próbuje cie wziąć od dołu, to podstępna natura pomidora
Bez obaw , Żadnej infekcji nie będzie , na tysiąc procent , urwij te pędy jak najszybciej, i nie musisz czekać na przyschnięcie, zasyp ziemią i po ptokach,
-- 4 lip 2014, o 10:24 --
A istotna przyczyna jest taka, że pomidor wypuszcza pędy gdzie się da , jak załatwiłeś je od góry to próbuje cie wziąć od dołu, to podstępna natura pomidora