Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
sajko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 cze 2014, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus sprężysty - choroby i szkodniki

Post »

Witam.
Mam w domu fikusa sprężystego, którego odziedziczyłem po poprzedniej właścicielce mieszkania.
Pod koniec zeszłego roku zaczęły na niektórych liściach pojawiać się rdzawe plamy. Fikus stoi w pokoju od strony zachodniej prawie 5m od okna, ma wysokość ponad 2,5m. podlewany jest raz na tydzień. Około 3 miesiące temu zauważyłem wciornastki na fikusie i innych roślinach, które ogarnąłem obsydianem 01AL. Plam w zasadzie więcej się nie tworzy ale wolę sie dowiedzieć czy to przypadkiem nie jakiś grzyb. Poza tym w tym fikusie również zaczęły w niektórych liściach tworzyć się pofalowane brzegi w charakterystyczny sposób. Zarówno na liściach młodych jak i starych. To samo mam na jednym z beniaminów. Poniżej zdjęcia
pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Fikus sprężysty - szkodniki

Post »

Witam
Mam problem z moim fikusem sprężystym zaatakowały go jakieś szkodniki . Próbowałem je zwalczyć wywarem z pokrzywy , ale to na nic .

Tak wyglądają już liście mojego fikusa .
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Patryk
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fikus spreżysty - szkodniki

Post »

To są albo przędziorki, albo wciornastki - zobacz co jest pod spodem wszystkich liści. Wywar z pokrzywy tutaj nie pomoże. Musisz użyć chemii. Poszukaj preparatów na te szkodniki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pod spodem liści są szkodniki w paski , jakby czarno-szare .
Poleciłbyś jaki preparat ?
Pozdrawiam Patryk
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zobacz Karate, Vertimec, Magus.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
obrecka
100p
100p
Od: 23 cze 2011, o 15:41

Post »

witajcie kochani i ratujcie...

Mój fikus ma okolo 1,6 metra. Od pewnego czasu na liściach zrobiły się takie plamki brązowe i po przeczytaniu calego postu zastanawiam się czy go nie przelalam? Stoi ciągle w tym samym miejscu, swiatła raczej ma sporo, nie stoi przy kaloryferze, ładnie rozkrzewia się (po tym jak stał około 3 mcy na stole bo moja mała córa lubiła grzebać w donicy ;:306 i juz prawie dosięgał sufitu i chyba z braku miejsca rozrastał się na boki). Podlewam go odstalą wodą z biohumusem 2.5 nakrętni na 1,5 litrową butelkę tak co 3- 4 dni (może za często?). Co robię źle? Ma też maluteńkie drobniutkie kropeczki białe na jednym liściu ale pajęczynki nie zauważyłam- czyszczę liście co ok dwa tygodnie. Pomożecie? :wit Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Karolina
"Jeśli nie masz w życiu własnego celu, będziesz całe życie realizował cele innych. "
Zapraszam do mojego profilu
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o podlewanie, to faktycznie za często go podlewasz. Raz na tydzień powinno wystarczyć, w zasadzie o tej porze roku, można nawet pozwolić delikatnie przeschnąć wierzchniej warstwie ziemi. Możesz powiedzieć, czy doniczka dosięga dna te j osłony? Jeśli tak, to czy po podlaniu sprawdzasz, czy doniczka nie stoi w wodzie?
Te białe kropki to normalna cecha fikusów, natomiast te brązowe mogą być właśnie efektem przelania. Musisz obserwować, czy będą się powiększać. Natomiast dla pewności wyjmij delikatnie fiskusa z doniczki i sprawdź w jakim stanie są korzenie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
obrecka
100p
100p

Post »

Ta oslonka robi u mnie za donicę, nie ma w środku wkładki plastikowej bo była za mała :(nigdy nie podlewalam dużą ilością wody, zawsze tak samo i nigdy nie wypływała do tej pory, przesadzony był tydzien temu do tej donicy ze zwykłej malutkiej plastikowej, w jakiej go rok temy zakupilam w biedroce :oops: plamy nie powiększają się ale pojawiło się ostatnio ich troszkę więcej. przetarłam wczoraj liście wodą z płynem- te ktote wydawały mi się podejrzane. Będę go obserwowała i troszkę go przesuszę. napiszę niebawe co i jak. dziękuję za podpowiedzi, żal mi go aby się nie zmarnował bo jest piękny :heja
Karolina
"Jeśli nie masz w życiu własnego celu, będziesz całe życie realizował cele innych. "
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie dobrze, że posadziłaś bezpośrednio do osłonki. Praktycznie każda roślina powinna rosnąć w pojemniku, w której jest odpływ. Tylko w ten sposób można kontrolować, czy roślina nie jest przelewana.
Druga kwestia, po co nawozisz biohumusem bezpośrednio po przesadzeniu? W świeżej ziemi jest wystarczająco składników mineralnych na kilka tygodni. Zaprzestanie nawożenia przynajmniej do powiedzmy połowy marca.
Nadmiar nawozu też może być przyczyną powstawania tych plamek.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
obrecka
100p
100p

Post »

Obejrzałam szczrgółowo jeszcze raz wszystkie liście i chyba jednak to robactwo, więcej liści jest zajętych :( wstawiam zdjęcia i proszę o identyfikację szkodnika i pomoc :( Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Karolina
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wg mnie są to tarczniki.
Zobacz w tym wątku było opisane: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... i#p5038463
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
obrecka
100p
100p

Post »

Dziękuję za odpowiedź :)
Karolina
chwila_slonca
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2015, o 17:09

Post »

rupert pisze:Witam
Mam problem z moim fikusem sprężystym zaatakowały go jakieś szkodniki . Próbowałem je zwalczyć wywarem z pokrzywy , ale to na nic .
Wydaje mi się, że Twojego fikusa zaatakował szkodnik (wciornastek lipowiec) który żeruje na wierzchniej stronie liścia przebijając się przez skórkę i wysysając treść komórkową dlatego powstają takie drobne srebrzyste plamy , a czarnoszare szkodniki to prawdopodobnie samice tego owada . Możesz spróbować przemywać liście wodą z szarym mydłem , użyć pałeczek owadobójczych ( takich wbijanych do doniczki) a ze środków chemicznych np obsydian 01 al :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”