Uratowane storczyki (Art) :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Wszyscy wyrazili już swój zachwyt, to ja powiem tylko ŚLICZNY :)
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Art pisze:To mój mały sukcesik - kwitnienie innego rodzaju storczyka niż Phalaenopsis.

Obrazek
:) Jest taki dostojny :) ... piękny :!: ... gratuluję :!: :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Zaniemówiłam ;:226

Czy pobudzałaś go jakoś do tego kwitnienia? Mój King Artur ma już sporą rozetkę (większą od tej, z której wypuszczał poprzedni pęd) a pędu nie widać.
jasminee1 :wit
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Bobi, Jasminee1, dziękuję :) !
Elu, niczym go nie pobudzałam. Opiekowałam się nim wg zasad podanych w Orchidarium.
Podlewałam wodą w proporcjach - pół na pół, destylowana z przegotowaną i odstaną z kranu + nawóz dla storczyków
1/4 zalecanej dawki z przepłukaniem co czwarte podlewanie.
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

No to pozostaje mi nadzieja, ze wkrótce i mój królewicz zechce mnie obdarować swym kwiatem :-)
jasminee1 :wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

super Paphiopedilum. zawsze lubiłam te z liśćmi w kratkę.
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joasiu już nic nie powiem na temat twojego sabotka. Wszystko już tutaj zostało powiedziane, ale mimo wszystko troszkę zazdroszczę (ale pozytywnie) :) Piękne kolorki ma :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michale, Duśka, Halinko wam również dziękuję za pochwały mojego Sabotka.
Halinko, ta pozytywna zazdrość mobilizuje nas do pogłębiania wiedzy na temat naszych podopiecznych (mnie również :) )
Elu, bądź cierpliwa - mnie też wyczekiwanie na pędzik wydawał się wiecznością ;:65

Pisałam już kiedyś, że mam jeszcze drugie, bliźniacze Paphiopedilum, ale ono zachowuje się zupełnie inaczej ;:24
Poprzednie kwitnienie miały w tym samym czasie. Teraz, drugi Sabotek zatrzymał wzrost większej rozetki i zajął się
rozrostem innej, młodziutkiej, ok. 5-centymetrowej. Warunki mają identyczne. Jak widać, nie ma żadnych reguł na zachowanie
naszych storczyków. Każdy z nich to indywidualista.

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joasiu, zgadzam się z Tobą. Każda roślinka to odrębna, indywidualna ,,istotka,, mimo identycznych warunków same decydują czym nas zaskocza i ucieszą. Jedne potrzebuja dłuższego odpoczynku, inne to długodystansowcy, ale wszystkie kochamy tok samo :D Pozdrawiam Agnieszka
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Post »

Dzięki Joasiu za odwiedzanie mnie, z tą biedronką to tak wyszło ,że mama kupiła mi to takiego fajnego potem dodam foto więc zajrzyj do mnie, a z Radkiem idziemy dziś do lekarza i pewnie antybiotyk albo coś tam fuj fuj jak on to mówi.pozdrawiam.p.s. ja też bywam u ciebie. bardzo ciekawa kolekcja u ciebie, ja w tej chwili mam tylko 15 szt. :wink:
martuś
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu, co słuchać u Ciebie, jak storczyki mają się w czasie remontu, dajesz sobie z tym wszystkim radę??Powiem Ci ,że mój Tikuś łobuz odgryzł mi kwiat Paphiopedilum, zrobił to w czwartek, a w sobotę przy podlewanie odgryzł pączek, jestem zła, tak się nim cieszyłam, widzę że jest jeszcze jeden malutki pączek to może zakwitnie.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko dziękuję za troskę ;:58
Krótko mówiąc - ja jestem u kresu wytrzymałości (pomijając wszelkie niewygody, od półtora miesiąca codziennie od samego rana obcy mężczyźni w domu :evil: !)
Co do storczyków - mają się chyba całkiem nieźle. Dbam o nie, mimo karkołomnych warunków przy podlewaniu.
Kwitnie mi już tylko moja "perełeczka" Paphiopedilum. Reszta jest zdrowa i przyrasta we wszystko (poza pędami :? )
One chyba też czują, że muszą przetrwać ten horror ;:175, a potem pewnie wezmą się do roboty... :)
Żal mi Twojego Paphiopedilum. Gdybym nie widziała, jaki Tikuś jest słodki, pogoniłabym go miotłą za to rozrabianie !!!
Chroń swoje kwiatuszki, bo tak długo czeka się na kwitnienie, że naprawdę szkoda.
SUPER, że tyle się u Ciebie dzieje (z tego co czytałam w Twoim wątku) ;:138
Trzymam kciuki za wszystkie nowe pędy, żeby przy Tikusiu dotrwały do kwitnienia :!:

Pozdrawiam cieplutko, Joanna
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Joanno dziękuję za cieplutkie słowa.Powiem krótko trzymaj się dzielnie, u mnie dzisiaj kładą płytki na balkonie więc nabawem będę miała okna na świat.

Pozdrowionka :P
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”