Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.
Ilonko dziękuję. Mushimara bardzo ładnie pachnie. I aż tak nie trzeba się nad nią nachylać. Jak np. nad Chopinem, który też ma zniewalający zapach.
Aniu w basenie udało mi się dzisiaj pochlapać. Może pochlapać to zbyt wybujałe określenie. Po prostu usiadłam na kole i czytałam gazety, pływając od końca do końca.
Anitko Darla Anita bardzo ładny. Mam jakiegoś podobnego, ale nazwy nie pamiętam. Jak zakwitnie to sobie porównasz Kupiłam w tym roku im nawóz. Pewnie efekt zobaczę dopiero za rok.
Wysadziłam do gruntu resztę żurawek od Ewci. Stały się towarzystwem dla coniców na pniu.
Charming Piano- niezawodna. Kwitnie tak kolejny tydzień. Nie opuściła ani jednego płatka.
Floks wiechowaty
Czekam na ociągającą się Charlottę
Postanowiłam dzisiaj wziąć się za rozmnażanie bukszpanu. Powiedzcie mi, czy te folie to powinnam nakłuć? Czy wystarczy że mają lekki przewiew od dołu?
Wyrósł mi spory berberys Golden Ring. Chciałabym jedną gałąź uciąć bo mi zaczyna wchodzić na bez. Szkoda mi ją wyrzuć. Czy da się taką dużą ukorzenić? Generalnie jak się ukorzenia berberysy, bo mam ich kilka i chciałabym je rozmnożyć sobie.
Chciałabym też rozmnożyć lawendę. Przeczytałam, że mam oderwać piętkę. Co to jest ta piętka w lawendzie?
Aniu w basenie udało mi się dzisiaj pochlapać. Może pochlapać to zbyt wybujałe określenie. Po prostu usiadłam na kole i czytałam gazety, pływając od końca do końca.
Anitko Darla Anita bardzo ładny. Mam jakiegoś podobnego, ale nazwy nie pamiętam. Jak zakwitnie to sobie porównasz Kupiłam w tym roku im nawóz. Pewnie efekt zobaczę dopiero za rok.
Wysadziłam do gruntu resztę żurawek od Ewci. Stały się towarzystwem dla coniców na pniu.
Charming Piano- niezawodna. Kwitnie tak kolejny tydzień. Nie opuściła ani jednego płatka.
Floks wiechowaty
Czekam na ociągającą się Charlottę
Postanowiłam dzisiaj wziąć się za rozmnażanie bukszpanu. Powiedzcie mi, czy te folie to powinnam nakłuć? Czy wystarczy że mają lekki przewiew od dołu?
Wyrósł mi spory berberys Golden Ring. Chciałabym jedną gałąź uciąć bo mi zaczyna wchodzić na bez. Szkoda mi ją wyrzuć. Czy da się taką dużą ukorzenić? Generalnie jak się ukorzenia berberysy, bo mam ich kilka i chciałabym je rozmnożyć sobie.
Chciałabym też rozmnożyć lawendę. Przeczytałam, że mam oderwać piętkę. Co to jest ta piętka w lawendzie?
A nie lepiej tą folie zamienic na butelkę plastykiwa z odciętym dnem?
Pozdrawiam. Ewa
Już ci tłumaczę z tą lawendą
Od dużego pędu lawendy odrywasz z "piętką" ( czyli boczne gałązki muszą mieć część z tej głównej) mniejsze przyległe gałązki, usuwasz też zbędne listki i jak ma to też kwiatostany i takie sadzonki wsadzasz do ziemi.
Lawendy ponoć nie należy przykrywać folią bo nie lubi nadmiaru wilgoci, wystarczy ją zraszać codziennie.
Od dużego pędu lawendy odrywasz z "piętką" ( czyli boczne gałązki muszą mieć część z tej głównej) mniejsze przyległe gałązki, usuwasz też zbędne listki i jak ma to też kwiatostany i takie sadzonki wsadzasz do ziemi.
Lawendy ponoć nie należy przykrywać folią bo nie lubi nadmiaru wilgoci, wystarczy ją zraszać codziennie.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Madziu zauroczyłaś mnie tym conicowo -żurawkowym zestawieniem. Wykończenie z szyszek bardzo eleganckie.
Tez mamy basen! Dużo mniejszy od Twojego ale dzieciaki mają frajdy co nie miara!
Tez mamy basen! Dużo mniejszy od Twojego ale dzieciaki mają frajdy co nie miara!
-
Ewuś to całą butelką przykryć doniczkę? Czy porobić w niej dziurki?
Anetko wielkie dzięki! Jutro będę próbować rozmnożyć białą i fioletową
Aniu szyszki darmowe i nie najgorzej się prezentują. Wiadomo, że na efekt muszę poczekać aż żuraweczki podrosną. Ale i tak już się cieszę Basen fantastyczna sprawa. I dla dzieci i tych starszych. Nawet moja mama lubi się wylegiwać na kole w basenie.
Anetko wielkie dzięki! Jutro będę próbować rozmnożyć białą i fioletową
Aniu szyszki darmowe i nie najgorzej się prezentują. Wiadomo, że na efekt muszę poczekać aż żuraweczki podrosną. Ale i tak już się cieszę Basen fantastyczna sprawa. I dla dzieci i tych starszych. Nawet moja mama lubi się wylegiwać na kole w basenie.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę, ze wzięłaś się za rozmnażanie bukszpanów. Z doświadczenia wiem, że ukorzeniona sadzonka ma bardzo gęste korzenie, więc lepiej jedna na jedną doniczkę. Ja swoich nie przykrywałam folią, tylko postawiłam w ocienionym miejscu i starałam się regularnie podlewać. Przed włożeniem do doniczek warto sadzonki potraktować ukorzeniaczem (AB Aqua) - oczywiście tylko ten fragment, który wkłada się do ziemi .
-
Potraktowałam je ukorzeniaczem. Nie pamiętam nazwy niestety. Jutro biorę się za lawendę. A może Ty Madziu wiesz coś na temat rozmnażania berberysów?
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nigdy nie ukorzeniałam berberysów, ale postąpiłabym identycznie, jak w przypadku bukszpanu: kawałek pędu z piętką do ukorzeniacza, a potem do doniczki. Tak samo można ukorzenić wszystkie gatunki hortensji. Dziś podobnie postąpiłam z gałązką budlei, którą ułamał kot, może coś z niej będzie. Na 23 stronie mojego wątku zamieściłam zdjęcie moich ukorzenionych sadzonek bukszpanu i żywotników.
Żurawki szybko rosną i na pewno pod koniec sezonu będą drugie tyle większe.
Madziu Anita jestem
Madziu Anita jestem
-
Madziu no to chyba faktycznie spróbuję z tym berberysem. Nic mi w sumie nie zaszkodzi. Najwyżej się nie uda.
Anitko najmocniej Cię przepraszam. Post na poprzedniej stronie mam Anitko, a potem Anetko.
Anitko najmocniej Cię przepraszam. Post na poprzedniej stronie mam Anitko, a potem Anetko.
Wybaczam ci zawsze można się pomylić
Madziu pobuszowałam po Twoich włościach, fajnie zagospodarowana działka. Berberysy też mi się podobają...na wiosnę znalazłam pod starszym krzakiem sadzonkę...z nasion widocznie też można je rozmnażać. Z patyczków można też rozmnażać żylistki, derenie, tawułki, trzmieliny, krzewuszki...bukszpan też rozmnażałam, sadziłam gałęzie bezpośrednio do ziemi...miejsce tylko było w miarę wilgotne, zacienione...dosłownie podważyłam ziemię, wetknęłam gałąź pod skosem, przydeptałam...ukorzeniło się kilkanaście sadzonek...zostało tylko kilka, resztę rozdałam. Ziemia jest u mnie gliniasta, na innej nie wiem czy się z taką łatwością przyjmą. Tobie życzę powodzenia, w rozmnażaniu
Madziu!
Ślicznie wygląda to obrzeże z szyszek! Super pomysł! W każdym Twoim kąciku widać dbałość o szczegóły.
Ślicznie wygląda to obrzeże z szyszek! Super pomysł! W każdym Twoim kąciku widać dbałość o szczegóły.