Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Mam problem następujący : na moich pomidorach od dołu zwijają się liście do góry ( do środka) . Były zasilone tydzień po posadzeniu saletrzakiem, później opryskane florovitem dolistnie a potem nawiezione nadwoziem do pomidorów. Dodam że mam pomidory generatywne ( bawole serca, faworyt, malinowy olbrzym, krakus). Czy to głód czy co innego.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Raczej przesyt ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje też się zwijają ,miały tylko obornik i po tygodniu od posadzenia zasilone saletrzakiem .W ubiegłym roku dawałam jeszcze gnojówkę z pokrzyw i też były zwinięte,chyba nie mam ręki do pomidorów.

Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

A ja mam problem z Caro Richem, krzaki porosły grubaśne, liście skręca w baranie rogi, mało kwitnie i nie wiąże.
Obrazek
Wsadzony do ziemi z garścią suszonego obornika i 1 l ziemi z Biedronki, niczym później nie dokarmiany, podlewany czystą wodą + opryski forumowicz, nawet saletra potasowa go ominęła.
Gdyby tak wyglądał 1 krzak pomyślałabym, że trafił w jakąś grudę starego nawozu ale 3 krzaki w rzędzie ?
Wiem, że jode22 go miała i bardzo go chwaliła może da mi jakieś rady ;:180
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jode22 pisze:Raczej przesyt ;:224 .
A czy w przesycie pomidorów generatywnych liście nie powinny być lekko wygięte do dołu oraz oklapłe ( jakby podwiędnięte) ?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Owszem przy delikatnym przesycie wierzchołek podwiJa się delikatnie w dół, jak rogi barana :) jednak gdy jest dużo za dużo to skręca aż łodygi z liśćmi w spiralę.
spanishfly
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 kwie 2014, o 14:54

Post »

Moje krzaczki już od ponad 10 dni nic nie dostawały poza wodą, dodatkowo pozwoliłem rosnąć wilkom żeby przejadały florovit który im dowaliłem w nadmiarze. Myślicie że ten krzaczek już dochodzi do siebie i mogę go oczyścić z wyrastających pędów czy jeszcze nie ? Oczywiście nie zamierzam dolewać nawozu :P
Obrazek
Pozdrawiam, Tomek.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

tencia pisze:Moje też się zwijają ,miały tylko obornik i po tygodniu od posadzenia zasilone saletrzakiem .W ubiegłym roku dawałam jeszcze gnojówkę z pokrzyw i też były zwinięte,chyba nie mam ręki do pomidorów.
Bardzo czesto mam dolene liscie na krzakach zwiniete w rurki (blaszka lisciowa podwija sie od gory na bocznych krawedziach liscia - jak rozumiem o to chodzi). Jedne krzaki to maja, inne nie. Rosna kolo siebie i sa tej samej odmiany. Na szczescie w pomidorach ze smakiem zjada sie owoce, a nie liscie. To zwijanie w rozwoju owocow raczej nie przeszkadza, wiec dlaczego piszesz, ze nie masz reki? :)
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze że napisałem na forum bo myślałem że one są głodne i dlatego wykręcają liście ale dzięki wam już wiadomo że mają przedobrzone. Ale muszę spryskać dolistnie siarczanem magnezu bo już Betaluxy jako wrażliwe na jego niedobór zaczynają dawać znać o tym.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Bardzo interesujący wątek.
Moje pomidory na razie jeszcze zielone (* i te żółte i te czerwone). Zauważyłam kilka staśmionych kwiatów. Pewnie trzeba je oberwać?
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Paweł zrób (jak możesz) zdjęcia betaluxom.

U mnie część pomidorów też się zwija ale mam x odmian i jakby dopóki tylko część ma jakieś nieładne liście to się tym zbytnio nie przejmuję.

Mam pytanie. Niektóre rośliny chyba dały z siebie już dużo i mają liście zwisające do samej ziemi. Czy powinnam je oberwać?

A oto i rysunek :;230

Obrazek

Te dolne liście powinnam oberwać jeśli prowadzę roślinę na 2 pędy? Nie mam jak przenieść zdjęcia z aparatu na laptop stąd też ten mój rysunek ;:131
Pozdrawiam Jola
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też prowadzę zawsze pomidory wysokie na dwa pędy i mniej więcej teraz, jak krzaki są już wyrośnięte obrywam dolne liście do pierwszego grona. Potem już nic nie ruszam aż do końca sezonu, oprócz wilków oczywiście.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

grazka100 najważniejsze by ze staśmionych kwiatów, z owoców nie zbierać nasion.A czy oberwiesz to sama musisz zdecydować. Ja oberwałam w sumie dwa, bo były na dużych gronach, resztę zostawiłam - będą do jedzenia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”