Sępolia - fiołek afrykański cz.3
Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3
lorimmel
Pomyliłam się w opisie świetlówki, mam T5 21W
U mnie odległość między półkami wynosi 40 cm, miedzy świetlówką a roślinami jest ok 25 cm, uważam, że to jest akurat bo roślinki są na razie malutkie i w miarę wzrostu odległość będzie się zmniejszać Świetlówki T5 są w miarę nowoczesne i nie nagrzewają się tak jak starsze typy np T8 i odległość może być mniejsza, 15-20 cm jest optymalnie
fotka poglądowa..
Pomyliłam się w opisie świetlówki, mam T5 21W
U mnie odległość między półkami wynosi 40 cm, miedzy świetlówką a roślinami jest ok 25 cm, uważam, że to jest akurat bo roślinki są na razie malutkie i w miarę wzrostu odległość będzie się zmniejszać Świetlówki T5 są w miarę nowoczesne i nie nagrzewają się tak jak starsze typy np T8 i odległość może być mniejsza, 15-20 cm jest optymalnie
fotka poglądowa..
Prawie wszystkie moje listki wypuściły młode sadzoneczki . Niedługo bedę musiała pomyśleć nad przesadzaniem i mam pytanie. Czy sadzonki z takich kubeczków po jogurcie trzeba przesadzać? Czy sadzonki z kieliszków przesadzać od razu do docelowej doniczki, czy do czegoś pośredniego ( mi się wydaje, że jak przesadze do dużej doniczki o średnicy 8 czy 10 cm to bedzie za duże i pójdzie w korzenie ) ? Listki siedziały w podłożu ubogim w składniki odżywcze, teraz już sadzonki powinny iść do czegoś bogatszego, prawda? Też dodawać perlit/werkumilit, albo kokos?
Pozdrawiam Ania
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zależy czy to standard czy mini? Jeśli standard zazwyczaj przesadzam do pośredniej doniczki.
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
To pochwalę się i ja swoimi kwiatuszkami:
Ruffled Skies od Gracjelli właśnie zaczął kwitnąć!
Coral fantasy
Biały bliźniak zabarwia się na fioletowo
I pierwsze, tegoroczne maluszki z listeczków od Gracjelli również
Ruffled Skies od Gracjelli właśnie zaczął kwitnąć!
Coral fantasy
Biały bliźniak zabarwia się na fioletowo
I pierwsze, tegoroczne maluszki z listeczków od Gracjelli również
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdecydowanie nie powinienem wchodzić w ten wątek przez was mam ochotę na kolejne odmiany fiołków,a miejsca na parapetach brak
Na razie mam ok 20 szt, kiedyś było więcej, ale nie były na tyle ładne i poszły w świat.
mój ulubiony blue dragon
ma's melody girl
tego też lubię Pretty miss Kelly
Cherry Vanilla
A te mi kwitną pierwszy raz ( nazwy były zamazane więc proszę o podpowiedź co do prawidłowości nazw)
wymarzennik
ogieryije
Na razie mam ok 20 szt, kiedyś było więcej, ale nie były na tyle ładne i poszły w świat.
mój ulubiony blue dragon
ma's melody girl
tego też lubię Pretty miss Kelly
Cherry Vanilla
A te mi kwitną pierwszy raz ( nazwy były zamazane więc proszę o podpowiedź co do prawidłowości nazw)
wymarzennik
ogieryije
Pozdrawiam Tomek
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Niżej podałam Ci link tam możesz śmiało pytać,szukać :)Pozdrawiam
http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=11
http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=11
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Patrząc na nazwę
, to mogą być ???????? ???????? (?????)tom_mix pisze:ogieryije
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
fiołek afrykański
Witam Was wszystkich, mam pytanie jak nawozić fiołki afrykańskie??? Kristalon??? ale który, a może ktoś mógłby mi polecić jakiś sprawdzony nawóz, ale dostępny w Plosce??
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
Jupiiii!!!
Korzonki w mojej "sałatkowo-wodnej" szklarence są już długie (tylko jeden listek ociąga się z ich wypuszczeniem...) i będę mogła wsadzić je do ziemi. Tylko mam jedno pytanko- jeden z listków puścił już stadko maluchów- czy powinnam wsadzić je do ziemi/ nie wsadzać/wsadzić tylko korzonki??? Help
I drugie pytanie- kiedy rozsadzić ze szklarenki listki z maluchami? Tzn jak duże muszą być, żeby można je było ruszyć?
Korzonki w mojej "sałatkowo-wodnej" szklarence są już długie (tylko jeden listek ociąga się z ich wypuszczeniem...) i będę mogła wsadzić je do ziemi. Tylko mam jedno pytanko- jeden z listków puścił już stadko maluchów- czy powinnam wsadzić je do ziemi/ nie wsadzać/wsadzić tylko korzonki??? Help
I drugie pytanie- kiedy rozsadzić ze szklarenki listki z maluchami? Tzn jak duże muszą być, żeby można je było ruszyć?
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Jak sadziłam do doniczek, zastosowałam podłoże uniwersalne i dodałam trochę kwaśnego torfu. Ponoć fiołki to lubią i maja przez to bardziej zielone liście.
Kwitną (lub zaczynają dopiero) kolejne:
Bishop
Erotica
Bob Serbin
? (może ktoś zna jego imię)
Kwitną (lub zaczynają dopiero) kolejne:
Bishop
Erotica
Bob Serbin
? (może ktoś zna jego imię)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 maja 2008, o 14:42
Ładne kwitnienia się zapowiadają
nr. 2 to EK - Exotica/??-????????
nr. 4 to chyba Różowa Akwarela/??????? ????????
nr. 2 to EK - Exotica/??-????????
nr. 4 to chyba Różowa Akwarela/??????? ????????
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Dzięki! Oczywiście Exotica! Pomyliło mi się z zupełnie innym kwiatkiem
Miłka
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2014, o 14:03
Lepiej by było wsadzić tylko korzonki, a stadko maluchów pozostawić nad ziemią.mycha_paulina pisze:Jupiiii!!!
Tylko mam jedno pytanko- jeden z listków puścił już stadko maluchów- czy powinnam wsadzić je do ziemi/ nie wsadzać/wsadzić tylko korzonki??? Help
Pochwalę się trochę - otrzymałam 15 listków, w tym ?????? ????, ??????? ??????, ??-????? i Apache Midnight, tylko ta ostatnia odmiana chyba nie przeżyje, coś ten liść powoli gnije.