![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
Ewuniu-Daisy
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Kapuśniaczek
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Porcja na 6-8 -osób lubiących zupy
![Obrazek](http://images44.fotosik.pl/14/65b58afe7d41c772med.jpg)
40-50 dkg kapusty kiszonej
włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1/8 kapusty włoskiej lub białej
1 duża cebula
ok. 10-12 ziemniaków
6-7 grzybów suszonych
1 łyżka wegety, sól, pieprz mielony,
4-5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Kostka od schabu
30-40 dkg boczku wędzonego
1/2 laski cienkiej kiełbasy (wiejska, podlaska lub inna)
Wykonanie:
![Obrazek](http://images39.fotosik.pl/14/f72d0f4f0ff51686med.jpg)
Namoczyć grzyby.
Kapustę kiszoną jeśli ma długie wiórka - posiekać, zalać wodą tak, żeby ją tylko przykryła, lekko posolić i w mniejszym garnku wstawić, żeby się gotowała.
Do garnka w którym będzie się gotował kapuśniak włożyć kostkę od schabu, podgotować ok. 20-30 min. Nie należy wlewać zbyt dużo wody. Lepiej uzupełniać wodę wg potrzeb, w trakcie dodawania pozostałych składników, żeby zbytnio nie rozwodnić zupy.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Boczek i kiełbasę pokroić w grubą kostkę, pokroić cebulę, podsmażyć razem na patelni nie za mocno (jeśli dodajemy tłuszcz to bardzo mało, boczek trochę się stapia) i dodać do garnka.
Dołożyć ziele angielskie, liście laurowe, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera (czyli 1/4 w całości), grzyby z wodą w której się moczyły (przecedzoną, bez "piaszczystych dodatków ;), gotować dalsze 10 min.
Pozostałą 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera (czyli 1/4;) zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, pokroić kapustę białą lub włoską na wiórka - dodać do garnka. Wsypać wegetę.
W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, dodać do zupy.
Jak ziemniaki będą prawie miękkie dodać ugotowana kapustę kiszoną. Dodawana ilość kapusty będzie zagęszczała zupę, dlatego ja najpierw wlewam wodę z tej kapusty, sprawdzam kwasowość i potem dodaję samą kapustę. Chwilę pogotować na małym ogniu.
Dosolić, dodać pieprzu mielonego, dosmaczyć.
Kapuśniak jest dosyć gęsty, ale jeśli ktoś lubi można go jeszcze zarzucić zasmażką z 1 łyżki mąki.
Sól należy dodawać pod koniec gotowania, ponieważ kapusta kiszona gotuje się po lekkim jej posoleniu, boczek i kiełbasa też są słonawe, w trakcje dodawana jest też wegeta.
Kapuśniaczek jest niezastąpiony jako rozgrzewka na zimne jesienne dni. SMACZNEGO.