Przydomowa hodowla kur cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mała, przydomowa hodowla kur

Post »

Barbara2000 pisze:Moja mała kurka od 01.04 siedzi na jajkach.Naznosiła sobie siedem jajek bo jest sama i usiadła. Zobaczymy co się wylęgnie.
Moja kurka 21.07. wylęgła 7 kurczątek. Z 1,5 tyg temu zdechły 3. Myślałam, że może zmarzły bo akurat wtedy były przymrozki w nocy i wypadły z pod kwoki bo już zaczęły siedzieć na grzędzie. Wczoraj natomiast w nocy na gnieździe gdzie spały zdechły wszystkie pozostałe 4 sztuki natomiast jak wróciłam z pracy okazało się, że na wybiegu zdechła również kwoka. Nie mam pojęcia co mogło być przyczyną. Miały już miesiąc i chowały się z wszystkimi pozostałymi kurami. Pozostałym nic nie jest. Może macie jakieś pomysły, sekcji im nie robiłam ale żadnych obrażeń nie zauważyłam. Jadły to co pozostałe i dlaczego na dodatek kwoka zdechła.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może zjadły jakąś trutkę. Lista chorób jest długa i bez doradztwa specjalisty nie da rady określić niektórych chorób.
Pozdrawiam Paweł
Barbara2000
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Post »

Trutka raczej nie wchodzi w grę. Chodzą tylko w moim obejściu a ja żadnej trutki nawet na myszy nie mam. Może to mieć raczej związek ze zbożem. Trzy dni wcześniej kupiłam nowe zboże. Może ono było jakieś felerne?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możliwe że było przyspieszane i przed zbiorem opryskane jakimś herbicydem.
Pozdrawiam Paweł
anna2507
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2014, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kury w ogrodzie - gatunki

Post »

Witam jestem tu nowa.mam kilka pytań co do wylęgania jaj w inkubatorach.nastawiłam raz i nic mi sie nie wykluło.w jednym jajku był tylko taki zalazek.nie wiem jaki błąd zrobiłam jaja były 3 razy dziennie przekręcane tem.37,6.woda w podstawkach tez była.nie wiem czy po prostu jaj a były nie zalezone.teraz siedzi mi kura na jajch i juz na koniec tego tygodnia mają byc kurczaki.zobacze czy cos sie wylegnie ,bo jedynie co mi przychodzi to to,ze kogut do niczego.mam takiego swojego chowu.w zeszłym roku kura wychowała 9 kurczaków.
kupiłam tez sobie 19 kurczaków juz takich obrastajacych w piórka.5 zdechło.ale podobno to pedzone na chemi i dlatego.daje teraz im wode gotowana z czosnkiem.zobaczymy czy reszta zostanie.
mam tez 2 kurczaki małe brachmy olbrzymiej.jak na razie,to najlepie sie zachowuja.ale to od takiego małego hodowcy to moze były bez chemi.
jeśli ktos moze mi cos poradzic na temat inkubacji to prosze o porady
pozdrawiam anna :(
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19

Post »

Ważne jest, aby jajka również obracać w trakcie przechowywania przed inkubacją. Jeśli inkubacja przebiegała prawidłowo, to rzeczywiście może być wina koguta. Sam mam zawsze jakiś (często niemały) odsetek jaj niezalężonych.
anna2507
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2014, o 08:10

Post »

Jaja były zebrane z 2,3 dni, więc nie leżały długo, ale i tak je 2 razy przekładałam.W piątek lub sobotę okaże się co wysiedzi kura, wszystko po tym samym kogucie.

Proszę o poprawną pisownię, w internecie wielkie litery oznaczają krzyk, pomidorzanka.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Po co czekać, prześwietl jajka pod lampką. Jeśli będą prześwitywać to znaczy , że nie zalężone. Jeśli natomiast ciemne przelewające się i lekko chlupiące to zbuki. Inne ciemne to prawie już kurczęta.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Re: Przydomowa hodowla kur

Post »

Ja przepiórki lęgłem w inkubatorze własnej roboty skuteczność ok 50% z jajek przesłanych pocztą.
maciej83vip
50p
50p
Od: 6 lut 2014, o 10:07

Post »

Moje kury
Obrazek
Obrazek
Obrazek
nowy kogut.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

Co jest przyczyną że kury noszą jajka bez skorupki.? Kilka kurek zniosło mi jajka ale bez skorupek :(
AlicjaP
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 08:16

Post »

Prawdopodobnie mają za mało wapna
Alicja
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

arty poczytaj tutaj, może w jakiejś części Ci tu się odp znajdzie :wink: http://www.forum.woliera.com/viewtopic. ... t=skorupki
Basia_1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2010, o 08:09

Post »

Mam pytanie do posiadaczy kurek jedwabistych - jak wysoko potrafią podfrunąć wasze pociechy?
W sobotę przywiozłam parkę silek, dorosłe już, ok. roczne, naczytałam sie, że nieloty, że nawet 50 cm płotka im wystarczy, ogrodziliśmy więc ich teren płotem 90 cm i kogut bez problemu przelatuje:-( O ile wiadomo, że latającym kurom przycina sie lotki, żeby nie fruwały nad płotami, to przecież nie będę silce lotek przycinać, co to silka, która wymaga takiej korekty:-(
Powiedzcie mi proszę, czy u was też tak wysoko podlatują?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Według mnie on nie przeleciał tego ogrodzenia tylko użył mięśni nóg czyli przeskoczył je. Więc nawet podcięcie lotek tu nic nie da. Lepiej podnieść płotek.
Pozdrawiam Paweł
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”