Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
laki, nawoziłeś na bogato. Fioletowe listki to brak fosforu, ale nie brakuje go w ziemi, tylko złe przyswajanie - np. z powodu zimna. Nie napisałeś z jakiego rejonu Polski jesteś, ale w prognozach widziałam gdzieniegdzie 5 st. w nocy . Szerokie brązowe znamię wokół szypułki to taka uroda pomidora, często spowodowana przez pozostający na owocu uschnięty kwiatek (powinno się je delikatnie wyskubywać). Nie wiem dlaczego jaśnieją ci liście, na zdjęciach wyglądają nieźle. A opadanie niezawiązanych kwiatów może być spowodowane przez ich nie zapylenie ale i przez szarą pleśń.
marcin31, jak już jest zaraza, to nie wiem czy Acrobat pomoże. Trzeba jakiś systemiczny środek - ja jestem zadowolona z Ridomilu Gold.
marcin31, jak już jest zaraza, to nie wiem czy Acrobat pomoże. Trzeba jakiś systemiczny środek - ja jestem zadowolona z Ridomilu Gold.
Jode22 bardzo dziękuję za Twoj post i poświęcony czas, to dobrze że nie jest tak źle jak myslalem. Jestem ze środkowej Polski , k/Konin.
Ridomil Gold nie jest środkiem interwencyjnym, ale wg. mnie to co jest u Marcina, to nie musi być ZZ.
Pozdrawiam
Adam
Adam
bologno pisze:Proszę o diagnozę zmian na liściach.
Na jednej roślince zauważyłem blado-zielone plamki. Dodam że znajduje się ona zaraz przy drzwiach od tunelu.
Na kilku innych zauważyłem rdzawe przebarwienia.
To coś poważnego czy jakieś niedobory?
Tunel cały czas otwarty z obu stron. Podlewam umiarkowanie, w upałach częściej żeby nie przesuszyć. Do podlewania dodaję nawóz substral magiczna siła do pomidorów.
Wznawiam prośbę o rozpoznanie co dolega moim pomidorom. Jutro jadę na działkę i chciałbym wiedzieć czy jakiś zabieg jest konieczny w związku z powyższymi zmianami?
Pozdrawiam Janek
Jedno jest pewne - to jest raczej nietypowe. Albo choroba bakteryjna/wirusowa, albo jakiś szczególny niedobór, ew. problemy z światłem.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Może to być niedobór manganu
-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Panowie i Panie....
czy na tę moją zaawansowaną brunatną plamistość mogę potraktować moje pomidory TOPSIN M500SC?
Mam coś takiego w domu, czy kupić coś innego?
I rozumiem że starać się nie pryskać na owoce, tylko same liście?
czy na tę moją zaawansowaną brunatną plamistość mogę potraktować moje pomidory TOPSIN M500SC?
Mam coś takiego w domu, czy kupić coś innego?
I rozumiem że starać się nie pryskać na owoce, tylko same liście?
BobejGS pisze:Może to być niedobór manganu
Możliwe. Wygląda podobnie jak niedobory manganu. Ale dziwne że te jasno zielone plamki występują tylko na jednym krzaku tym który znajduje się najbliżej drzwi wejściowych do tunelu. Poza plamkami roślinka, kwiatki, pomidorki i wszystko inne zdrowe - tak jakby nie miały one wpływu na roślinkę.
Natomiast te rdzawe plamki są na kilku pomidorach w różnych miejscach tunelu.
Może warto podlać florovitem do pelargonii? Dotychczas z każdym podlaniem na 10litrów wody stosuję małą łyżeczkę nawozu do pomidorów substral magiczna siła. Chyba że ten substral nie jest za dobry?
Pozdrawiam Janek
Jakby to była ZZ to liście by czerniały. Pomidory są zaniedbane. To żółknięcie liści jest spowodowane niedoborem substancji odżywczych. Trzeba je wypielić, usunąć chore i dolne liście oraz wilki i zasilić, najlepiej dolistnie nawozem wieloskładnikowym. Trzeba również opracować długookresową strategię odżywiania.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,mam posadzone podwónie Pokusę iYellow Pearl w donicy 20l, ziemia Aura z Pasłęka wymieszana z kompostem 1/1, fertygowana Florowit NPK 3ml/l Żółtej gruszce zaczęły się skręcać liście i na dolnych liściach pokazują się przebarwienia, czy ta odmiana tak ma,czy też wynik nawożenia?
Nie wiem,czy mam opuścić kilka fertygacji, czy też nic nie zmieniać
Nie wiem,czy mam opuścić kilka fertygacji, czy też nic nie zmieniać