Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
To jest szara pleśń.
A co z tym zrobić...czy za dużo podlewam?
To nie jest kwestia podlewania, chyba że często lejesz po liściach. Musisz unieszkodliwiać zarodniki grzyba. Oprysk HT powinien pomóc.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=52707
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=52707
Pozdrawiam
Adam
Adam
Oprysk HT wykonany parę dni temu i po brunatnej śladu nie widać , jutro powtórka oprysku.forumowicz pisze:Dorkal
To wpis dzisiejszy z innego wątku:
kanclerz pisze:Drugi raz zaatakowała mnie brunatna plamistość,i drugi raz HT rozprawiło się w 100% z tym grzybkiem
Najważniejsze, że pomidorki rosną w oczach.
Proponuję po tygodniu powtórzyć oprysk. Może dojść do infekcji wtórnej.
Niewykluczone, że wilgotność jest za duża a i zagęszczenie też. Proponuję oprysk HT samych gron z dodatkiem paru kropel płynu do naczyń. Można zastosować nieco większe stężenie HT. Ten preparat zwalcza szarą. No chyba, że wolisz standardowe preparaty.haszka pisze:A co z tym zrobić...czy za dużo podlewam?
ABan bardzo dziękuję za odpowiedz. Twoj post mnie zawstydził, więc jutro biorę się ostro do roboty. Wiosną dodałam kurzaka, pomidory zasilałam biohumusem raz w tygodniu, raz zasiliłam je nawozem npk....To są moje początki z ogrodnictwem. Czy jakiś konkretny nawóz m?głbyś mi polecić? Byłabym wdzięczna
Dobrze, w takim razie poczekam, dziękuję.forumowicz pisze:Proponuję po tygodniu powtórzyć oprysk. Może dojść do infekcji wtórnej.
Pozdrawiam Dorota
mila_
Jeśli chodzi o nawóz - tutaj polecany jest Florovit do pelargonii.
Poczytaj trochę o cięciu pomidorów, te wilki z dołu trzeba powycinać.
haszka
W poście dotyczącym HT dostałaś link do miejsca z przepisem. Trzeba kliknąć, nacisnąć ctr+f wpisać HT i nacisnąć enter.
Jeśli chodzi o nawóz - tutaj polecany jest Florovit do pelargonii.
Poczytaj trochę o cięciu pomidorów, te wilki z dołu trzeba powycinać.
haszka
W poście dotyczącym HT dostałaś link do miejsca z przepisem. Trzeba kliknąć, nacisnąć ctr+f wpisać HT i nacisnąć enter.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powiedzcie co to może być za choroba - pomidor dojrzały ,ładny czerwony a w środku gniazdo nasienne czarne?
To może być forma suchej zgnilizny wierzchołkowej.
Pozdrawiam
Adam
Adam