Trojeść amerykańska ( Asclepias syriaca )
Dostałam kiedyś kłącza tej rośliny. Posadziłam na działce i wyrosło coś takiego. Wysokość do 2 m.
Kwiaty silnie pachnące. Bardzo mocno rośnie. Kwitnie latem.
Kwiaty silnie pachnące. Bardzo mocno rośnie. Kwitnie latem.
Bardzo dziękuję za szybką podpowiedż. Ja mam też trojeść która ma inny kwiat i wąskie małe liście przypominające trochę liście wierzby czy oliwki. Jest niższa od tej. Nie mam jej zdjęcia , ale z opisu może wiesz jak ona się nazywa ? Też ją od kogoś dostałam. Tylko tamta słabo rośnie. Pozdrawiam Marysia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
A jakie kwiaty? Różowoczerwone czy pomarańczowe? Bo jak różowoczerwone to trojeść krwista (Asclepias incarnata), a jak pomarańczowe to trojeść bulwiasta (A. tuberosa). Pierwsza lubi mokro, ale niekoniecznie, a druga musi mieć sucho, szczególnie zimą.
Innych trojeści na polskim rynku chyba nie ma. Póki co, bo sprowadziłem już z USA nasiona paru tamtejszych gatunków
Chciałbym ostrzec, że A. syriaca może się stać bardzo ekspansywnym, trudnym do opanowania chwastem.
Innych trojeści na polskim rynku chyba nie ma. Póki co, bo sprowadziłem już z USA nasiona paru tamtejszych gatunków
Chciałbym ostrzec, że A. syriaca może się stać bardzo ekspansywnym, trudnym do opanowania chwastem.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uciekinier na przytorzu
Trojeść amerykańska - Asclepias syriaca
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 lut 2011, o 03:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich, mam spory problem z identyfikacją tej byliny.
Rośnie od wielu wielu lat, kwitnie od lipca, wysokości 140-180cm, rozłogowe,późno wyrasta z ziemi rośnie szybko, po złamaniu wycieka biały płyn (wiem że trujący) oraz uznaję że jest miododajna bo jest oblegana podczas kwitnienia. Zimą zanika.
Z góry bardzo dziękuję !
Rośnie od wielu wielu lat, kwitnie od lipca, wysokości 140-180cm, rozłogowe,późno wyrasta z ziemi rośnie szybko, po złamaniu wycieka biały płyn (wiem że trujący) oraz uznaję że jest miododajna bo jest oblegana podczas kwitnienia. Zimą zanika.
Z góry bardzo dziękuję !
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 lut 2011, o 03:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Miododajne & trujące, ale co to jest ? (Tojeść Amerykańska)
Dobra znalazłem sam na zagranicznych stronach
Tak więc nie kłopotać sie dzięki !!
Tak więc nie kłopotać sie dzięki !!
Re: Miododajne & trujące, ale co to jest ? (Tojeść Amerykańska)
Tylko że to jest trojeść, nie tojeść. "r" robi różnicę; tojeść wygląda zupełnie inaczej, kwitnie na żółto, jest rodzima i pospolita (kilka gatunków). Trojeść jest importowana i wciąż raczej rzadka - choć kilkanaście lat temu trafiłam na stanowisko poza ogrodem, więc najwyraźniej może dziczeć. Nie są ze sobą spokrewnione - należą do innych rodzin.
Anna