Sundaville (-, Dipladenia) - Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mimo zimna i braku słońca moja Sundavilla nadal kwitnie i ma jeszcze bardzo dużo pąków :D

Obrazek Obrazek Obrazek

A to moja sadzoneczka zrobiona wiosną. Nie kwitła w tym roku, ale mam nadzieje, że w przyszłym zakwitnie :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Anula.........masz przepiękny okaz sundavilli.......szczepka tez śliczna.Ja w zeszłym roku na jesieni zrobiłam sadzonkę i zakwitła w tym roku. Zdjęcie kilka postów wyżej..Chętnie zrobię sadzonkę.Sadze ze musi już być dobrze ukorzeniona do wysyłki .Tylko jak ją wysłać oto jest pytanie nie mam doświadczenia. Białej niestety nie mam
:(

Pozdrawiam Teresa
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witam wszystkich:)
z gory przepraszam za brak polskich znakow, ale niestety nie posiadam na mojej klawiaturze polskiej czcionki...
jestem poczatkujacym "ogrodnikiem", ale z wielkim zainteresowaniem czytam forum i dowiedzialam sie juz wielu pozytecznych rzeczy:)
ja tez kocham sundaville i mam jedna piekna na balkonie. tez sie boje co sie z nia stanie zima, nie wiem czy juz ja chowac, czy czekac, gdzie najlepiej postawic...
oto ona:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12a ... 609ce.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e5 ... 04cf0.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dda ... 3f35d.html
pozdrawiam serdecznie:)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Baiana wśród zakręconych ogrodniczek.Swoją sundaville juz zabrałam na stałe do mieszkania i po raz kolejny będę usiłowała ją przezimować.Do tej pory mi sie to nie udało

Pozdrawiam Teresa Obrazek :(
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

i ona tak sobie po prostu stoi w mieszkaniu? trzeba ja najpierw przyciac? czy tylko odplatac z kratki i do domu? ja wiem, ze duzo pytam, ale ona jest taka ladna i wszystkim sie podoba, wiec chcialabym zeby przezyla. no i moja mama chce "kawalek"....to tez nie wiem jak zrobic....uciac galazke i od razu do ziemi?czy najpierw w wodzie potrzymac? z gory dziekuje za odpowiedz:) pozdrawiam
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baiana....myślę ze będziesz musiała przyciąć,ponieważ jest dosyć wysoka i bez podpórek nie wytrzyma.Chyba ze tak sprytnie odplączesz z kratki i wsadzisz do doniczki jakieś podpórki.Wyczytałam tez ze po przekwitnięciu powinno sie przycinać aby na następny rok bardziej sie rozkrzewiła.Inni twierdzą ze na wiosną trzeba przycinać.Tak naprawdę nikt nie maa doświadczenia w zimowaniu.Szczepki po obcięciu dolnych liści należy opłukać pod bieżącą wodą aby usunać białe mleczko,wysuszyć ręcznikiem papierowym i do wody.Do ziemi lub kermazytu dopiero po ukorzenieniu wsadzałam.Poczytaj jeszcze klikajćc na poniższe linki.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=16
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 332#476332
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 69&start=0

Pozdrawiam Teresa
Szpilka
200p
200p
Od: 11 sty 2007, o 19:14

Post »

Przez 3 lata kupowałam po 2 Sandaville i stawiam przed drzwiami do domu bo bardzo mi się ten kwiat podoba. Z tamtego roku po zimowaniu w mieszkaniu została mi tylko jedna, która wiosną wypuściła małe listeczki i do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło, nie kwitła. Taka dzika roślinka :cry: Teraz wstawiłam już ją do domu i zaczęły opadać listki. To koniec, nie walczę o nia, wyrzucę.U moich 2 sąsiadek to samo sie dzieje. Może komuś się uda z tymi sadzonkami.
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szpilka....ja będę walczyć 4 rok uparta ze mnie bestia :D Może sie uda.Są szczęśliwcy którym sie udało....może tym razem mnie sie uda.Jestem[/b] bardzo ciekawa jak sie zachowa szczepka ukorzeniona w zeszłym roku która zakwitła i kwitnie do tej pory.Dodam ze trzymam ja cały czas w domu na parapecie i jest uprawiana w hydroponi
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szpilka....ja będę walczyć 4 rok uparta ze mnie bestia :D Może sie uda.Są szczęśliwcy którym sie udało....może tym razem mnie sie uda.Jestem[/b] bardzo ciekawa jak sie zachowa szczepka ukorzeniona w zeszłym roku która zakwitła i kwitnie do tej pory.Dodam ze trzymam ja cały czas w domu na parapecie i jest uprawiana w hydroponice.

Mag...jestes starsza stażem oczywiście i może wiesz jak dotrzeć do administratora aby przedstawić mu powyższy problem połączenia tematów sundaville.

Jak usunąć powyższy post? :( wysłany przez pomyłkę.

Pozdrawiam Teresa Obrazek
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Kupiłam dipladenię na wiosnę zeszłego roku. Trzymałam na balkonie skierowanym na wschód. Przed zimą lekko przycięłam zbyt długie pędy. Przeżyła jakoś naszą grudniową przeprowadzkę, a zimę spędziła na jasnej nieogrzewanej werandzie. Trochę listków straciła, ale niezbyt wiele. Na wiosnę wystawiłam ją na słoneczny południowo-zachodni taras. W sierpniu wyglądała tak:
Obrazek
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anwi........gratuluję przezimowania sundaville W sierpniu wyglądała pięknie, może i tą zimę uda Ci się ją przezimować....będę trzymać kciuki.Moja zabrana z balkonu do mieszkania już zaczyna tracic liście i przestała kwitnąć :(

Pozdrawiam Teresa Obrazek
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Spróbuję oczywiście i w tym roku - na wiosnę dam znać, czy przetrwała :D Jeszcze pięknie kwitnie, ale sprawdzam na bieżąco prognozy, żeby przenieść ją przed przymrozkami. Niestety kilka dni temu kot zrzucił donicę i kilka pędów połamał, ale na szczęście nie narobił większych zniszczeń :roll:
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A moja nadal stoi na tarasie i pomimo małych szkód mrozowych na niektórych listkach i płatkach kwiatowych, nadal rozwija nowe pąki. Aż żal zabierać ją do domu na prawie pewną śmierć. :cry: Najdłuższe pędy mają ponad 2,5 metra długości :shock:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”