Agrest pienny - uprawa, problemy, choroby, szkodniki
- kusnier
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 kwie 2010, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
agrest - choroba
Witam
nie było nas kilka dni - wracamy i takie coś zastaliśmy to :
co sie stało ?
jak z tym walczyć ?
owoce są kwaśne i praktycznie wszystko do wyrzucenia
i
nie było nas kilka dni - wracamy i takie coś zastaliśmy to :
co sie stało ?
jak z tym walczyć ?
owoce są kwaśne i praktycznie wszystko do wyrzucenia
i
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: agrest - choroba
Był nawożony?Jak z poziomem wody?Małe ,zielone gąsieniczki są na krzewie?
- kusnier
Nie był nawożony, wilgotność gleby ok, gąsienic brak i innych robali też (przynajmniej tych co widać)
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Kusnier, sprawdź dokładnie czy nie jest to antraknoza czyli opadzina liści. Na zdjęciach widoczne są kropki na liściach , lecz mój komp chyba ulega /nie mogę powiększyć/ awarii, dlatego piszę sprawdź.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
- kusnier
Są plamy na liściach i na teraz wszystkie już opadły.
Jeżeli to choroba, o której wspomniałeś to co jest najlepszy aby w przyszłym roku już jej nie było ?
Jeżeli to choroba, o której wspomniałeś to co jest najlepszy aby w przyszłym roku już jej nie było ?
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Jeśli to opadzina - sprzątnij opadłe liście i sprawdź czy nie ma choroby na pędach. Pamiętaj, że Polyram, Topsin i Dithane straciły rejestrację na krzewy jagodowe 30 kwietnia br. Mają ją Signum, Zato, i Score. Opryskuj po zbiorach i wiosną do kwitnienia.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zasychanie końcówek blaszek liściowych wskazuje na brak potasu i azotu.Miałem to samo ,ale nie w takim stopniu.Listki były małe,z zasychającymi brzegami,brak przyrostów.Zrobiłem analizę gleby na działce,uzupełniłem niedobory i teraz mój Niesłuchowcki wygląda tak:
pH powinno być 6,2-6,7,wtedy pobieranie składników jest optymalne.
Ps. czy miejsce szczepienia jest zdrowe?Nie ma nekroz lub wysypujących się trocin?
pH powinno być 6,2-6,7,wtedy pobieranie składników jest optymalne.
Ps. czy miejsce szczepienia jest zdrowe?Nie ma nekroz lub wysypujących się trocin?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 lip 2013, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przycinanie piennej porzeczki
Witam. Nie wiem czy gdzieś pojawił się taki temat. Ja w każdym razie nie potrafię znaleźć go ani na forum, ani w ogóle nigdzie. Mam trzy pienne krzaki - porzeczka czarna, czerwona i agrest. Czarna choruje prawdopodobnie na opadzinę liści. Została opryskana, a razem z nią profilaktycznie dwa pozostałe krzewy. W tym momencie moja porzeczka wygląda trochę dziwnie. Ma baaaardzo chude, długie cztery gałązki i niewiele liście. Jako że już drugi rok praktycznie wcale się nie rozkrzewia, tylko ciągle wydłuża i wydłuża swoje cztery łodygi chciałabym ją jakoś przyciąć. Bardzo proszę o jakieś informacje jak i kiedy można przycinać formy pienne ww. krzewów.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Re: Porzeczka i agrest na pniu
Ja ciąłbym na wiosnę, ale nie mam doświadczenia z tego typu roślinami.
Re: Porzeczka i agrest na pniu
Witam. Ja na swoich czerwonych porzeczkach piennych wszystkie długie pędy na wiosnę poskracałem o 1/3 w celu rozkrzewienia.Teraz owe pędy wydają nowe pędy boczne zagęszczając koronę . Tak samo postąpiłem z agrestem piennym.Czarną mam tylko w formie krzaczastej ale tam wycinam tylko stare kilkuletnie pędy ale bez skracania nowych przyrostów.
Pozdrawiam Józef
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Agrest - żółknące liście
Witam
W zeszłym roku posadziłem kilka odmian agrestu piennego, jakiś czas temu zauważyłem, że na jednym krzewie liście najpierw bledną i stają się jasno zielone, później żółkna a teraz robią się czerwone. Ktoś wie co to za choroba i czym to zwalczać?
W zeszłym roku posadziłem kilka odmian agrestu piennego, jakiś czas temu zauważyłem, że na jednym krzewie liście najpierw bledną i stają się jasno zielone, później żółkna a teraz robią się czerwone. Ktoś wie co to za choroba i czym to zwalczać?
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: agrest żółknące liście
Jakby jakaś fizjologiczna- problem z odżywianiem przez korzenie. Może jakiś robak wewnątrz 'pnia' . Trudno wnosić... FOTO!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Ściółkowanie agrestu piennego.
Dzień dobry, chciałbym się Państwa podpytać czy agrest pienny oraz arestoporzeczkę, można ściółkować korą sosnową?