Ja to wszystko wiem,tunel wietrze maksymalnie i tam robie opryski tylko z HT naprzemiennie z OW+HB, w tunelu mam spokój,jeśli się coś pojawia to obrywam i nie ma sprawy, ale problem jest w gruncie.No cóz z tych pomidorów raczej nie będzie pożytku, chociaż po oprysku Tanosem jakby się przystopowało i poprzysychało na liściach. Tutaj tylko chemia niestety.dyrydyry7 pisze:cydynka
To nie jest tak, że tę chorobę przywiało, zarodniki grzybni ZZ są wszedzie, ale nie tylko jej, inne choroby grzybowe też masz u siebie, one są powszechne, sęk w tym, żeby nie dać im szansy na rozwinięcie. Poczytaj w jakich warunkach rozwija się ZZ, do tego potrzeba trzech rzeczy, po pierwsze wilgoć , po drugie wilgoć i po trzecie wilgoć, nie bez przyczyny jest powiedzenie rośnie jak grzyby po deszczu.
Jeśli masz w tunelu sucho, tzn wietrzysz maksymalnie to nie powinnaś mieć z tym problemu , pomimo, że sąsiedzi mają zarazę na ziemniakach. Intensywne wietrzenie, od samego rano jest potrzebne bo w takie dni jak teraz, kiedy słońce wstaje bardzo wczześnie, nie ma wiatru, wilgoć w zamkniętym tunelu rośnie błyskawicznie.
-- 7 lip 2014, o 13:56 --
Dlatego też niestety, uprawa pomidora bez osłon, to rosyjska ruletka, albo pryskasz albo zaraza, liczenie na łut szczęścia najczęściej się nie opłaca
Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
pozdrawiam Monika
Cydynka, wklej jakieś zdjęcia, bo jak piszesz - dużego doświadczenia nie masz, więc może to nie ZZ, tylko coś innego.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
ABan sprawdzałam w sieci,niestety to ZZ i to łącznie z odmianą łodygową.Na początku też myślałam,że to może szara jest, ale niestety stara zła ZZ.Dobra nie zawracam głowy w tym wątku bo nie tego dotyczy i dzięki za pomoc.pozdro.
pozdrawiam Monika
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
jokaer, myślę że masz rację, z tym alkoholem, przedtem HT robiłam na spirytusie i od razu rozcieńczałam, teraz za radą forumowicz robię zacier, jest tani, zioła mam w ogrodzie, robię tego koncentratu sporo, starczy pod wszystkie rośliny.
Testuję podlewanie HT na papryczkach pikantnych, wysadzone wiosną, męczą się strasznie, w ubiegłym roku siedziały w innym miejscu i urosły na 1,2 m , w tym roku widok był opłakany, po wczorajszym podlaniu jest widoczna zmiana, ale nie mam wcześniejszych zdjęć, bo wstyd by było pokazywać , byłam przekonana że to wina starych nasion, ale chyba się myliłam , pewnie coś im nie pasowało w gruncie. Dziś rano zrobiłam zdjęcia , za tydzień jak będzie widoczna poprawa zrobię znowu i pokażę,
Testuję podlewanie HT na papryczkach pikantnych, wysadzone wiosną, męczą się strasznie, w ubiegłym roku siedziały w innym miejscu i urosły na 1,2 m , w tym roku widok był opłakany, po wczorajszym podlaniu jest widoczna zmiana, ale nie mam wcześniejszych zdjęć, bo wstyd by było pokazywać , byłam przekonana że to wina starych nasion, ale chyba się myliłam , pewnie coś im nie pasowało w gruncie. Dziś rano zrobiłam zdjęcia , za tydzień jak będzie widoczna poprawa zrobię znowu i pokażę,
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Ja dziś rozmawiałam z sąsiadka, która 50 m od moich pomidorów ma ziemniaki. Ma też zaraze . Przeglądalam dziś pomidory i na jednym dolnym lisciu znalazłam plamę ZZ choć zaschniętą. Teraz na oprysk za gorąco, pojadę wieczorem i opryskam tym razem HT.
Czy do OW może być zastosowane wapno kredowe ogrodowe ? http://www.oczarjk.pl/?act=480
Magda - pilna uczennica Matki Natury
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Mam pytanie dotyczące łączenia HT z siarczanem magnezu. Mam 5% roztwór. Ile go dodać na każdy litr gotowego oprysku HT?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
OW nie zlikwidował problemu z ziemiórkami całkowicie, ale znacząco je zredukował. Cały czas zakładam nowe tablice lepowe (żółte) więc widzę ile tego paskudztwa jest. Zimą tablice wymieniałam co tydzień i były całe poobklejane muszkami, a teraz ostatnio nowe tablice zakładałam w maju i są na nich pojedyncze osobniki. Teraz w upały raz na tydzień podlewam OW, jak było chłodniej raz na 2 tygodnie lub rzadziej.Amanita napisała
whitedame napisał(a):
Wspominałam wcześniej, że wydaje mi się, że OW działa w jakiś sposób na ziemiórki i muszę ponownie to potwierdzić.
Po 2 krotnym podlaniu OW w stężeniu zalecanym przez forumowicz w moich Hipeastrach jest ich znacznie mniej.
Whitedame, i jak tam z tymi ziemiórkami? Ja mam w domu ziemiórki, raz mniej, raz więcej - jak tylko coś obficie podleję, od razu się wyłaniają i krążą Rok temu pozbyłam się ich w znacznej ilości podlewając rośliny rumiankiem, jak widać nie wszystkie się zabiły, bo ciągle jakieś gdzieś w donicach siedzą. Chciałabym się ich skutecznie pozbyć, myślałam, aby podlać roślinki domowe HT, ale tu whitedame pisze, że podlała OW, ciekawa jestem jak sprawa wygląda teraz
Im większe stężenie OW tym skuteczniej eliminuje te szkodniki, niestety można wylać dziecko z kąpielą tzn. zaszkodzić swoim roślinom ( przerobiłam to i nie polecam)
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Ja podlałem kwiatki dwa razy, w odstępie tygodnia roztworem 0,05% Confidor 200 SL ,i mam spokój.No ,ale wtedy jeszcze nikt nie słyszał o OW!
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stosowałam w ubiegłym roku KOHINOR 200 SL 3 ML o podobnym składzie i niestety nie dał rady moim ziemiórom.
Beata
Nie czytałem całego tematu tylko początek i koniec bo podejrzewam, że w środku znajdę wyniki testów, ale ufam, że działa.
Mam ocet winny ale dostępu do kredy nie mam.
Mam straszny kłopot z mszycami. Mechanicznie je rozbijam pryskam wywarem z czosnku i cebuli bo podobno się boją, ale to w ogóle nie pomaga. Pryskałem też piwem i dzisiaj mam zamiar spryskać popiołem z papierosów.
Nie mam pojęcia jak z tym walczyć. Jestem amatorem w zwalczaniu szkodników
Co stosujecie na te paskudzctwo? Czy może sam ocet winny wystarczy?
-- 10 lip 2014, o 11:44 --
Zaznaczam, że zanim zacznę stosować chemię chciałbym naturalnymi sposobami z tym walczyć póki nie są jeszcze czarne.
Mam ocet winny ale dostępu do kredy nie mam.
Mam straszny kłopot z mszycami. Mechanicznie je rozbijam pryskam wywarem z czosnku i cebuli bo podobno się boją, ale to w ogóle nie pomaga. Pryskałem też piwem i dzisiaj mam zamiar spryskać popiołem z papierosów.
Nie mam pojęcia jak z tym walczyć. Jestem amatorem w zwalczaniu szkodników
Co stosujecie na te paskudzctwo? Czy może sam ocet winny wystarczy?
-- 10 lip 2014, o 11:44 --
Zaznaczam, że zanim zacznę stosować chemię chciałbym naturalnymi sposobami z tym walczyć póki nie są jeszcze czarne.
Pozdrawiam, Krzysiek
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Jeśli zupka z petów ich nie wykończy, to chyba nic "naturalniejszego" nie podziała.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Z uporem maniaka powtarzam,Afik ,Agricolle.
Ps.
Piwko,papierosek,jak zaczną opowiadać świńskie kawały ,to same pospadają ze śmiechu!
Ps.
Piwko,papierosek,jak zaczną opowiadać świńskie kawały ,to same pospadają ze śmiechu!