Latem w wiejskim ogrodzie cz. 20
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Latem w wiejskim ogrodzie cz. 20
Najwyższy czas, żeby zmienić tytuł wątku tu jest wiosenny wątek , bo lato zrobiło się upalne, a rośliny zachowują się jakby był środek lata.
Przypomnę, że mieszkam w pięknej podkrakowskiej wsi. Na wąskiej 45 arowej działce stoi dom, w tzw terenie ogrodzonym uprawiam ogród i połowa terenu to już zastany nieużytek. Początkowo myślałam o zaoraniu i posadzeniu tak drzew, ale cały zapał i pieniądze skierowałam na teren przy domu, który przeobrażam w ogród...wiejski ogród
Bardzo lubię kolorowe kwiaty i sadzę je wszędzie, więc nie znajdziecie u mnie eleganckich rabat tematycznych czy kolorystycznych. U mnie panuje orgia barw i kształtów, czy jest ładnie zobaczcie sami To jest mój ogród i odzwierciedlenie mojej natury. Przede wszystkim jest to ogród otwarty dla wszystkich i serdecznie Was zapraszam i wirtualnie i w realu
Nad ogrodem czuwa osobisty święty św. Fiakriusz
zapytacie dlaczego ten , a bo ma trudne imię do wypowiedzenia i pewnie nie jest tak bardzo zajęty przez innych ogrodników
W tym roku, sadzone rok i dwa lata temu róże zawładnęły ogrodem. na pewno ilościowo nie jest ich dużo, ale wybierałam takie jakie mnie się podobają i na pewno jeszcze coś dokupię i będę coś zmieniać, bo chyba nie wszystkie posadziłam z głową
A oto moje wybranki!
Mogłabym tak jeszcze długo pokazywać róże, ale przecież mój ogród to również skalniak, rabatki z maleńkimi roślinkami ale i krzewy, trochę drzew. Poza tym uprawiam jarzyny, mam również owoce i wszystkiego w tym krótkim wstępie nie jestem w stanie pokazać
Uprzedzając prośby wstawiam tzw. szerszy plan ale sprzed miesiąca, bo obecnie przez cały ogród maszerują taczki pełne zaprawy i ścieżka nie wygląda najlepiej
Chociaż zrobiłam i pomijając niektóre elementy udało się coś wykroić!
Jest mi niezmiernie miło, że towarzyszycie mi w od 20 części i tworzeniu mojego wiejskiego ogrodu, wspierając mnie roślinami, radą i niezasłużonymi komplementami. Przyznam jednak, że wpływa to na mnie mobilizująco i znoszę trudy ostatniej inwestycji po to żeby uporządkować ogród, żeby wyglądał jak najlepiej! I dlatego bardzo Was proszę i dalsze towarzyszenie mi w tej drodze
Przypomnę, że mieszkam w pięknej podkrakowskiej wsi. Na wąskiej 45 arowej działce stoi dom, w tzw terenie ogrodzonym uprawiam ogród i połowa terenu to już zastany nieużytek. Początkowo myślałam o zaoraniu i posadzeniu tak drzew, ale cały zapał i pieniądze skierowałam na teren przy domu, który przeobrażam w ogród...wiejski ogród
Bardzo lubię kolorowe kwiaty i sadzę je wszędzie, więc nie znajdziecie u mnie eleganckich rabat tematycznych czy kolorystycznych. U mnie panuje orgia barw i kształtów, czy jest ładnie zobaczcie sami To jest mój ogród i odzwierciedlenie mojej natury. Przede wszystkim jest to ogród otwarty dla wszystkich i serdecznie Was zapraszam i wirtualnie i w realu
Nad ogrodem czuwa osobisty święty św. Fiakriusz
zapytacie dlaczego ten , a bo ma trudne imię do wypowiedzenia i pewnie nie jest tak bardzo zajęty przez innych ogrodników
W tym roku, sadzone rok i dwa lata temu róże zawładnęły ogrodem. na pewno ilościowo nie jest ich dużo, ale wybierałam takie jakie mnie się podobają i na pewno jeszcze coś dokupię i będę coś zmieniać, bo chyba nie wszystkie posadziłam z głową
A oto moje wybranki!
Mogłabym tak jeszcze długo pokazywać róże, ale przecież mój ogród to również skalniak, rabatki z maleńkimi roślinkami ale i krzewy, trochę drzew. Poza tym uprawiam jarzyny, mam również owoce i wszystkiego w tym krótkim wstępie nie jestem w stanie pokazać
Uprzedzając prośby wstawiam tzw. szerszy plan ale sprzed miesiąca, bo obecnie przez cały ogród maszerują taczki pełne zaprawy i ścieżka nie wygląda najlepiej
Chociaż zrobiłam i pomijając niektóre elementy udało się coś wykroić!
Jest mi niezmiernie miło, że towarzyszycie mi w od 20 części i tworzeniu mojego wiejskiego ogrodu, wspierając mnie roślinami, radą i niezasłużonymi komplementami. Przyznam jednak, że wpływa to na mnie mobilizująco i znoszę trudy ostatniej inwestycji po to żeby uporządkować ogród, żeby wyglądał jak najlepiej! I dlatego bardzo Was proszę i dalsze towarzyszenie mi w tej drodze
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Re: Latem w wiejskim ogrodzie cz. 20
Róże zawładnęły ogrodem To stwierdzenie bardzo mi się podoba. A zaczęłaś od mojej ulubionej
- chinanit
- Od: 6 lip 2013, o 14:59
Myślałam, że choć raz będę pierwsza, ale Ania mnie ubiegła.
Z pozdrowieniami, Maria
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wspaniałe rozpoczęcie nowego watku Marysiu. Osobisty święty na pewno będzie czuwał na d tym pięknym ogrodem. Dziękuję za zdjęcia z większej perspektywy. , zmieniło się u Ciebie od czasu mojej wizyty ale było to już tak dawno, że nie dziwi mnie tak piękny widok nie żeby wtedy było brzydko tylko chyba jesiennie bo już jabłka dojrzały a Ty jeszcze tworzyłaś te piękne zakątki
- maliola
- Od: 26 cze 2012, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu rozpoczęcie jak zwykle wspaniałe, ale trudno się dziwić Ty naprawdę masz piękny ogród, ogrom roślin i wiedzę o nich.
Rozpoczęcie w ciągu dnia, nawet takiego roboczo-biurowego i od razu tłumy
Oczywiście będę zaglądać, z wpisywaniem się już gorzej bo ciągle w biegu
Rozpoczęcie w ciągu dnia, nawet takiego roboczo-biurowego i od razu tłumy
Oczywiście będę zaglądać, z wpisywaniem się już gorzej bo ciągle w biegu
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Pięknie, moje faworytki to te żółte, Fresia jest prześliczna
- Margolcia_K
- 200p
- Od: 27 kwie 2014, o 14:58
Marysiu , jestem i jak zawsze podziwiam!
Wiejski dom Margolci - na stare lata zaczynam od podstaw!
Wynajmowane ogrody Margolci
Pozdrawiam - Margolcia
Wynajmowane ogrody Margolci
Pozdrawiam - Margolcia
- Maska
- Kontakt:
O jak miło, że jesteście
Aniu ona chyba z Agnes to hity tego sezonu, zostawiłam jej przekwitłe kwiatki i czekam na czerwone kulki
Marysiu gdybym wiedziała dałabym Ci znać może na następny raz się uda, bo jak chodzi o mnie to każda (-y) jest pierwsza i jednakowo ważna
Ewciu zajrzyj do poprzedniej części jest tam liliowiec od Ciebie i musisz kiedyś odnowić wspomnienia
Olu każdą obecność doceniam, bo jaki byłby sens prowadzenia wątku dla siebie, w końcu to jest forum a nie pamiętnik ogrodniczki
Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu a wiedzę o nich zdobywam tutaj od Was i swoimi doświadczeniami lubię się dzielić, a nuż komuś się przyda
Truskawki już owocują a poziomki są pyszne
Beatko bardzo się cieszę, że masz już za sobą doświadczenia ogrodnicze może pokusisz się na ukorzenianie?
Margolciu tak się cieszę ....dziękuję
Aniu ona chyba z Agnes to hity tego sezonu, zostawiłam jej przekwitłe kwiatki i czekam na czerwone kulki
Marysiu gdybym wiedziała dałabym Ci znać może na następny raz się uda, bo jak chodzi o mnie to każda (-y) jest pierwsza i jednakowo ważna
Ewciu zajrzyj do poprzedniej części jest tam liliowiec od Ciebie i musisz kiedyś odnowić wspomnienia
Olu każdą obecność doceniam, bo jaki byłby sens prowadzenia wątku dla siebie, w końcu to jest forum a nie pamiętnik ogrodniczki
Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu a wiedzę o nich zdobywam tutaj od Was i swoimi doświadczeniami lubię się dzielić, a nuż komuś się przyda
Truskawki już owocują a poziomki są pyszne
Beatko bardzo się cieszę, że masz już za sobą doświadczenia ogrodnicze może pokusisz się na ukorzenianie?
Margolciu tak się cieszę ....dziękuję
Śliczne rozpoczęcie Maryś co prawda Twój przepiękny ogród już widziałam ,ale przebieram nogami za kolejną jego odsłoną
- Maska
- Kontakt:
Iwonko bo ogród w przeciwieństwie do ogrodniczki im starszy tym piękniejszy ja też czekam
- maliola
- Od: 26 cze 2012, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maska pisze:Iwonko bo ogród w przeciwieństwie do ogrodniczki im starszy tym piękniejszy ja też czekam
Marysiu, cieszę się z truskawek i poziomek. U mnie poziomki w ubiegłym roku miałam do października. Ciekawa jestem tych Twoich całorocznych truskawek, bo smakowo są pyszniutkie jak będą tak owocować cały sezon to będzie super!
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Marysiu, się melduję w Twoim zaczarowanym ogrodzie, nad którym niebo jest wyjątkowe a kwiaty cieszą oczy od wczesnej wiosny do późnej jesieni
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
moje wątki miastowe i wiejskie
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Witam Marysiu. Melduję się w wątku i pozostaje mi tylko pozdrawiać "ozięble" w te gorące dni.