Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Post »

ABan pisze:Alternarioza zaczyna się od małych brązowych kropek i postępuje wolno. Czarne, szybko rozwijające się plamy to nie jest alternarioza. Martwica liści spowodowana niedoborem magnezu to też nie jest alternarioza. Na alternariozę bardzo pomaga oprysk sadzonek pomidorów miedzianem od spodu (przed sadzeniem).
Moje były opryskane przed sadzeniem i Alternarioza je właśnie dopadła :roll:
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Dokładnie ;:306 byłoby pięknie.

Więc mam juz Mildex 711,9 WG i Armetil M72 WP. Do zastosowania w lipcu naprzemiennie. Dziś wieczorem Mildex :roll:
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poradźcie co mam robić..cały czas lecę HT,ale co i rusz pada,a przed chwila ulewa i grad.Na pomidorach juz objawy zarazy,czy powinnam wejść z jakaś cięższą artyrerią?Na najbliższe dni tez zapowiadają opady :cry:
Awatar użytkownika
Deerf
50p
50p
Od: 19 maja 2010, o 17:45

Post »

Czy przy zbyt dużej dawce miedzi dostarczonej dolistnie mogą pojawić się jakieś objawy na liściach ?
Pytam bo dostałem jakiegoś zaciemnienia i dałem 20 ml Cu zamiast 4ml na 4 l wody naokoło 35m2 (intermag: 80g Cu w 1l).
Żeby było śmieszniej już chciałem wlać kolejne 20ml, ale się opamiętałem ...
Na starszych liściach pojawiły się kropeczki, o dziwo szczytom nic się nie stało. Z góry wkluczam choroby.
Miedź była w mieszaninie z innymi mikro-makro ale w zaniżonej dawce.

danutka66:
Bo przed opadami oj nie wie się czy będzie dobrze czy już jest źle :) Jak masz małe pomidorki to pokrop czymś układowym np ridomil/ armetil, a z braku laku to wgłębnym
Chwieją się w polu maki purpurowe
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Help co robić-na sadzonce pomidora są kwiaty-ale coś się z nimi stało-zrobiły się takie malutkie i tak jakby zasychały i odpadają. Co robić? większość kwiatów mi opada na tej sadzonce :(
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

To może być szara pleśń, ew. duże niedobory składników pokarmowych i duże osłabienie rośliny. Na SzP działa HT.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Zacznijmy od temperatury, stwórzmy 20 do25 oC i wszystko wróci do normy, przecież to pomidory się gotują w takim upale, a przynajmniej u mnie. Opryski, a szczególnie miedziowe tylko zaszkodzą, nawet nie można wykonywać żadnego oprysku, bo temperatura na to nie pozwala.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

msk83
Zanim zaczniesz strzelać z armaty popatrz , czy ta choroba postępuje, często tak jest że dolne liście atakuje alternarioza i najczęściej wystarczy je usunąć, lekkie przypadki alternariozy na dolnych liściach występują dość często ale nie jest to bardzo groźne.
przynajmniej u mnie ;:219
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Dzisiaj znalazłam w moich pomidorach 3 liście z objawami alternariozy (żółknące, z brązowymi odbarwieniami, ograniczonymi nerwami). Wszystkie liście były jako najniższe (w sumie dotykały ziemi), wszystkie w okolicy rzeczki. Za jakiś tydzień dostanę zamówione śor, mam nadzieję, że do tego czasu się nie "rozejdzie" po całym ogrodzie. 3-go był robiony oprysk HT, w piątek planowałam OW, ale nie wiem czy go lepiej nie przyspieszyć jeśli pogoda pozwoli...
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

roots23
Jak to mówi młodzież: poka fotę :)
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Deerf pisze:

danutka66:
Bo przed opadami oj nie wie się czy będzie dobrze czy już jest źle :) Jak masz małe pomidorki to pokrop czymś układowym np ridomil/ armetil, a z braku laku to wgłębnym
Mam Curzate/to zwykłe/Miedzian i Topsin...tylko czy ma jakiś sens oprysk skoro pada co i rusz?
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

Ridomil wchłania się podobno w pół godziny. Może znajdziesz jakąś lukę :)
madd
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2014, o 17:39

Post »

Miałam wstawione zdjęcia pomidorów od góry, ale coś źle zrobiłam i małe zdjęcia były bez możliwości ich powiększenia.
Teraz nie mam czasu na poprawki, ale czubki są zielone, wyglądają na zdrowe, na jednym czy dwóch krzaczkach były po 1 zaschniętym brązowym kwiatku.
Kupiłam też nawóz do pelargonii. Dałam i powiedziałam żeby na razie nic z nim nie robić bo nie wiem czy warto teraz ani w jakich proporcjach, najwyżej pelargonie się podleje.
Godzinę później " aaa mówiłaś żeby podlać"

Może uda mi się jeszcze dzisiaj zdjęcia prawidłowo wstawić.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”