Zielono wszędzie (Frael)
- koniczynka2014
- 1000p
- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielono wszędzie :) (Frael)
Plectranthusy super ! szczególnie ten pierwszy
Zimujesz je w domu , czy co roku kupujesz nowe ?

Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
Re: Zielono wszędzie :) (Frael)
Marcinie, Janku, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Doroto, plectranthusa jak do tej pory miałam jednego tego variegata, najbardziej popularnego, i kupowałam co roku nowe, bo nie miałam jak zimować. W tym roku zdobyłam kilka innych, mniej dostępnych, szkoda byłoby wyrzucać jesienią. Te małe sukulentowe, spróbuje jakoś przechować przez zimę razem z innymi sukulentami, które wczasują na balkonie. Z reszty, chociaż sadzonki postaram się zrobić, bo łatwe do zdobycia nie są, a nie chciałabym ich stracić. Dużych roślin, niestety nie mam jak przechowywać.

Doroto, plectranthusa jak do tej pory miałam jednego tego variegata, najbardziej popularnego, i kupowałam co roku nowe, bo nie miałam jak zimować. W tym roku zdobyłam kilka innych, mniej dostępnych, szkoda byłoby wyrzucać jesienią. Te małe sukulentowe, spróbuje jakoś przechować przez zimę razem z innymi sukulentami, które wczasują na balkonie. Z reszty, chociaż sadzonki postaram się zrobić, bo łatwe do zdobycia nie są, a nie chciałabym ich stracić. Dużych roślin, niestety nie mam jak przechowywać.
Re: Zielono wszędzie (Frael)
A to komarzyca jest jednoroczna?
(pytam bo serio nie wiem!)

(pytam bo serio nie wiem!)
To zależy, jest wiele odmian plectranthusa i niektóre zapewne świetnie sobie radzą w mieszkaniu wielosezonowo, ale większość zdecydowanie lepiej czuje się na zewnątrz. Dlatego na ogół traktowany jest jako jednoroczny. Tego zwykłego z białymi obrzeżami nie wyobrażam sobie przechowywać w mieszkaniu, głównie dlatego, że po sezonie na balkonie jest tak wielki, że ciężko znaleźć mu miejsce. Poza tym przeniesiony do mieszkania jesienią strasznie sypie liśćmi i nawet jakby przeżył, to na wiosnę piękny by nie był. A np ornatus i amboinicus kupiłam jako sukulenty i trzymane w domu na parapecie nawet sobie radziły ale potrzebują dużo światła. Lime Light, po zakupie trzymałam w mieszkaniu i bardzo sypał listkami, a na balkonie mu fajnie.
Ale widziałam u innych forumowiczów odmiany, które dobrze rosną w mieszkaniu.
Ale widziałam u innych forumowiczów odmiany, które dobrze rosną w mieszkaniu.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 maja 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepiękne surfinie
coraz bardziej się skłaniam żeby mieć je u siebie w przyszłym roku. Zioła też pięknie rosną.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
kurcze mam ta zółto-prawieczarną,ale moja tak nie wygląda. Piekne rośliny! 

Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
Elu ja nawet nie mam pojęcia jaką mam odmianę, nawet jeszcze za bardzo nie urosła bo przywiozłam ją stosunkowo niedawno 

Myślałam, żeby ją zimować w drugim, chłodnym pokoju.

- IkaD
- 1000p
- Od: 12 cze 2012, o 10:06
Elu piękny ,ukwiecony balkon i cudne odmiany plektranhusa 

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Chwalę kolekcję komarzyc. Zasługuje na to.
Bardzo fajny masz skalniaczek ... nareszcie wiem, czego brakuje w moim... kamyków
Chwalę kolekcję komarzyc. Zasługuje na to.
Bardzo fajny masz skalniaczek ... nareszcie wiem, czego brakuje w moim... kamyków

- maadro
- 1000p
- Od: 17 mar 2014, o 20:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam Elu
Piękne masz Plectranthusy, szczególnie zauroczył mnie ten pierwszy, Plectranthus oertendahlii Lime Light.
Bardzo podobają mi się zdjęcia Twoich wszystkich roślin.
To pewnie wielka zasługa Fotografa i sprzętu ?
Pięknego weekendu życzę

Piękne masz Plectranthusy, szczególnie zauroczył mnie ten pierwszy, Plectranthus oertendahlii Lime Light.

Bardzo podobają mi się zdjęcia Twoich wszystkich roślin.
To pewnie wielka zasługa Fotografa i sprzętu ?

Pięknego weekendu życzę

Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
balkonowo i doniczkowo
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Piękne plektrantusy ;)
Wpadł mi w oko ornatus
Wpadł mi w oko ornatus

Bardzo mi miło, że zaglądacie do mojego zaniedbanego przez kilka dni wątku.
Odcięło mnie od powietrza - czyt. awaria internetu - na szczęście już wszystko naprawione.
Ale ile mam zaległości...
Sama zobaczysz, że ciężko giganta wtargać do mieszkania.
Mnie się nie udało jej przechować, kiedyś próbowałam na klatce schodowej. Sypała liśćmi i w końcu drapaka wyrzuciłam. Według mnie, lepiej kupić sobie wiosną młody egzemplarz, ładniej będzie wyglądał a i tak rośnie szybko. Ale popróbować możesz... ja też próbowałam.
Cieszę się, że zdjęcia się podobają. Ja jestem amator, nie fotograf, staram się, próbuję i coś tam czasem wyjdzie jak trzeba. Aparat cyfrowy Panasonic Lumix, nie pamiętam numerków (taki ze mnie "fachowiec"). Lubię aparaty cyfrowe, głównie dlatego, że z setki zdjęć, zawsze coś znośnego się wybierze.
Jakby co niedługo będzie się czym podzielić. 
Nowych zdjęć balkonu nie ma, ale za to pokażę Wam kilka kwiatuszków hojowych. Bo ja hojowa jestem głównie.
hoja acuta

hoja lacunosa Giant

hoja kerri splash

hoja weebella

hoja pubicalyx Black Dragon

hoja pachyclada New Moon

A na koniec moja kicia, jej kłaki przewijają się często na moich zdjęciach.

Karino, masz właśnie tą niezawodną, ona pięknie wyrasta przez sezon letni na wielkiego krzaczora.KarinaX pisze:Elu ja nawet nie mam pojęcia jaką mam odmianę, nawet jeszcze za bardzo nie urosła bo przywiozłam ją stosunkowo niedawno

Haha, kamyki na skalniaku są konieczne i niezbędne... nawet jak skalniak jest w misie o średnicy 30cm.welkam pisze: Bardzo fajny masz skalniaczek ... nareszcie wiem, czego brakuje w moim... kamyków

Pięknie dziękuję za komplementy.maadro pisze: Bardzo podobają mi się zdjęcia Twoich wszystkich roślin.
To pewnie wielka zasługa Fotografa i sprzętu ?![]()

Przyrasta całkiem fajnie.justus27 pisze:Piękne plektrantusy ;)
Wpadł mi w oko ornatus

Nowych zdjęć balkonu nie ma, ale za to pokażę Wam kilka kwiatuszków hojowych. Bo ja hojowa jestem głównie.

hoja acuta
hoja lacunosa Giant
hoja kerri splash
hoja weebella
hoja pubicalyx Black Dragon
hoja pachyclada New Moon
A na koniec moja kicia, jej kłaki przewijają się często na moich zdjęciach.

No moja komarzyca jakoś nie zachwyca wielkością, odkąd ją kupiłam coś tam urosła, ale kiedy z niej wielki krzaczor ma wyrosnąć to nie wiem
A hoyki są cudne !

A hoyki są cudne !

Spokojnie, daj jej szansę. 

No zobaczymy co z niej będzie, spróbuję też ją przezimować, a nuż się uda 
Zapomniałam skomentować kota - jest uroczy
To pers? 

Zapomniałam skomentować kota - jest uroczy