Lawenda(2012-2014),ogólnie Cz. 2
-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lawenda - Lavandula część 1 .
Kupiłam dziś 3 sześciopaki lawendy w Aldi. Jeden wysadziłam już na skalniak od ulicy. Mam nadzieję, że nikt mi jej nie wykopie i że będzie ładnie rosła. Mam w innym miejscu, też na skalniaku, 3 krzaczki lawendy kupione w zeszłym i są tak piękne i tak mocno wybarwione, że wciąż się dziwię i nimi zachwycam
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy nasionna poddajesz stratyfikacji?kura pisze:Ja miałam i do teraz mam olbrzymi problem z wyhodowaniem lawendy z nasion.... nie chce rosnąć, nie wiem jaki może być tego powód.
To warunek powodzenia wysiewu nasion lawendy.
Poczytaj forum choćby posty tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p2196156
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Bez ukorzeniacza, wątpię aby Ci się przyjęła.katkaaa pisze:Ika2008 dzięki - ciachnęłam je wszystkie, a to co ucięłam wsadziłam do ziemi, może będę miała farta i coś z tego się ukorzeni![]()
![]()
Biotit wiem, że szanse są niewielkie, ale gdybym je wyrzuciła to na pewno by się nie ukorzeniły. Nic nie tracę, a mam okazję poeksperymentować.
Nie nie poddaje, ale dzięki za podpowiedź, teraz na pewno tak zrobie, najpierw skorzystam z pomysłu aby nasiona poleżały troche w zamrażarceKaRo pisze:Czy nasionna poddajesz stratyfikacji?
To warunek powodzenia wysiewu nasion lawendy.
Poczytaj forum choćby posty tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p2196156

- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja sieję lawendę drugi rok , na mojej piaszczystej ziemi rośnie pięknie i się rozsiewa .
To moje nowe sadzonki ... te siałam 24 stycznia

a te siałam 2 czerwca

Nasiona lawendy trzymam w papierowej kopercie wymieszane z piaskiem .. .
taką wiedzę przekazał mi człowiek od którego kupiłam nasiona lawendy ...
To moje nowe sadzonki ... te siałam 24 stycznia

a te siałam 2 czerwca

Nasiona lawendy trzymam w papierowej kopercie wymieszane z piaskiem .. .
taką wiedzę przekazał mi człowiek od którego kupiłam nasiona lawendy ...
Viola K, rozumiem, że nasiona lawendy wymieszane z piaskiem trzymasz przez jakiś czas w zamrażarce, tak ?
W zeszłym roku zrobiłam dokładnie tak samo, tyle , ze w sierpniu. Powkładałam te zdrewniałe pojedyncze patyczki w ziemię i wszystkie 100% ukorzeniły się przed zimą i tę zimę przetrwały. Teraz to już małe ładne sadzonki są , ktore kwitną.Biotit pisze:Bez ukorzeniacza, wątpię aby Ci się przyjęła.katkaaa pisze:Ika2008 dzięki - ciachnęłam je wszystkie, a to co ucięłam wsadziłam do ziemi, może będę miała farta i coś z tego się ukorzeni![]()
![]()
W tym roku powtórka

Aga
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 lip 2014, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lawenda i cukier lawendowy
Podobno dobra jest ususzona do stworzenia "cukru lawendowego" Ale jak posiąść taką lawendę ze swojej działki? Tzn. jaki polecacie proces suszenia? Na Słońcu? Powiesić do góry nogami? Wyrwać i suszyć z korzeniem, czy obciąć?
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Re: Lawenda i cukier lawendowy
Wyrwać z korzeniem...?!
To tak na serio, czy jaja sobie robisz? Obcinasz nożyczkami łodyżki z kwitnącymi kwiatkami, zawiązujesz bukiecik sznurkiem i wieszasz w przewiewnym pomieszczeniu, najlepiej w cieniu, bo suszenie na słońcu zniszczy barwniki zawarte w kwiatach oraz przyspieszy ulatnianie się olejku eterycznego, a to jest oczywiście zjawisko niepożądane. Pod powieszony bukiecik najlepiej podłożyć biały papier, bo kwiatki w miarę schnięcia będą się obsypywały. Gdy lawenda uschnie, rozwiązujesz bukiecik i delikatnie obszczypujesz kwiatki z łodyżek.

Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Wiolu w tej zielonej doniczce masz kilka sadzonek czy to jest jedna taka rozgałęziona?
Ja w tym roku siałam lawendę po raz pierwszy i pełen sukces wydaje mi się że ludzie jej nie stratyfikują i dlatego im nie wschodzi.
Z obserwacji moich lawend mogę napisać, że wschodzą bardzo nie równomiernie dlatego trzeba trochę powstrzymać się przed pikowaniem bo różnica między pierwszą a ostatnią to nawet półtorej miesiąca.
Ja w tym roku siałam lawendę po raz pierwszy i pełen sukces wydaje mi się że ludzie jej nie stratyfikują i dlatego im nie wschodzi.
Z obserwacji moich lawend mogę napisać, że wschodzą bardzo nie równomiernie dlatego trzeba trochę powstrzymać się przed pikowaniem bo różnica między pierwszą a ostatnią to nawet półtorej miesiąca.
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Anitko w zielonej doniczce wsadziłam około 5 siewek lawendy .
Witam miłośników lawendy
Skuszona zawartością torebki z nasionami lawendy zakupiłam w hipermarkecie i zgodnie z info o stratyfikacji włożyłam do lodówki razem z piaskiem z pobliskiej piaskownicy ;) Leżała tam ok. miesiąca, po czym jak wyjęłam, była tam warstewka pleśni
Coś z piaskownicy zapewne. Potem posiałam do doniczek, nic nie wschodziło przez 2 tyg, potem doniczki miały 'wypadek' i ziemia wraz z nasionkami wysypała mi się. Spisałam na straty, ale ziemię w doniczkach zostawiłam - tak na wszelki wypadek. No i wykiełkowało mi gdzieś pod koniec maja jakieś 8 sztuk
Myślałam, że oszaleję, gdy po potarciu listka poczułam ten cudowny zapach
Jak na razie rosną ładnie i zastanawiam się, czy zimuje się sadzonki lawendy w domu czy lepiej do gruntu wysadzić? Czy jakaś pośrednia temperatura musi być? Czy na tych 60 stronach forum odnajdę odpowiedzi? 

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
dorra, tak na przyszłość - taki piasek z piaskownicy powinno się przemyć a następnie wyprażyć w piekarniku lub w mikrofalówce. No i teraz widać, w czym się dzieci bawią
. Doniczkę z siewkami zadołuj w ogródku już teraz. Na powietrzu wzmocnią się. A wiosną wyjmiesz i rozsadzisz
.