Konserwacja drewna w ziemi
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lip 2014, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Konserwacja drewna w ziemi
Cześć wszystkim Buduję właśnie swoją szklarnię w ogrodzie i mam do dyspozycji drewniane bele oraz szyby, to na fundamenty postanowiłem ułożyć pionowo na ziemi bele i pod kątem 90 stopni zamocować o nie szyby. Jako że chciałbym aby szklarnia zachowała się na nieco dłuższy czas, przez który zakopane bele zdążyły by przegnić potrzebuję jakiejś porady w związku z konserwacją, izolacją tych beli, czymś łatwo dostępnym i tanim. dzięki za ewentualne porady
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Konserwacja drewna w ziemi
Olej silnikowy zużyty, lepik do papy, smoła ale jej nie dostaniesz pewnie już nigdzie .
Preparat do impregnacji.
Preparat do impregnacji.
-
Tak się składa że mam w beczce na działce trochę smoły, ale nie jest to przypadkiem toksyczne? Nie znam się na takich rzeczach, ale nie wiem czy to dobre połączenie z rosnącymi obok warzywami + intensywny zapach smoły + zamknięte pomieszczenie (szklarnia) Co sądzisz o obsypaniu bei piaskiem i zawinięciu w folie?
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Nie wiem czy szkodliwie itd. podałem przykłady.
Osobiście to bym kupił najtańszy impregnat wlał do jakiejś formy obłożonej folią namoczył bale w impregnacie i tyle.
Osobiście to bym kupił najtańszy impregnat wlał do jakiejś formy obłożonej folią namoczył bale w impregnacie i tyle.
-
Te bale ważą około 20 kg i mają po 3m długości. Jak bym je po prostu pomalował tym impregnatem to by był wiele gorszy efekt ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 gru 2010, o 00:33
Kolega gemciu83 dobrze radzi. Można kupić lepik na bazie smoły, śmierdzi to to, ale nieźle chroni na długi czas przed wilgocią. Do lepiku możesz przykleić grubą folię tak, by wystawała ponad grunt. Można też użyć sposobu który stosuje się, przy montowaniu płotów drewnianych, czyli opalanie końcówek drewnianych w kantówkach. Poza tym resztę rusztowania i tak trzeba będzie zaimpregnować.
Eko mnie zjedzą ale jak masz smołę to się nie zastanawiaj - zamaluj gorącą końce i do grubego foliowego worka - przetrwa lata.
Tak pomiędzy Bugiem a prawdą to najlepsza jest smoła właśnie/ lub też olej przepalony na gorąco. Postawić to na ognisku w wiadrze, niech się podgotuje, we dwóch zdejmujesz wiadro za pomocą pręta. Grube rękawice spawalnicze i potem od góry wkładasz bal.
A na impregnaty szkoda pieniędzy, bo warstwa jest tylko z wierzchu / w przypadku grubego drewna albo ciśnienie albo zatapianie.
Ja malowałem kilkukrotnie bale i mi pogniły. Siedziały w ziemi, na wiosnę była woda i po trzech latach zrobiło się mydło.
A na impregnaty szkoda pieniędzy, bo warstwa jest tylko z wierzchu / w przypadku grubego drewna albo ciśnienie albo zatapianie.
Ja malowałem kilkukrotnie bale i mi pogniły. Siedziały w ziemi, na wiosnę była woda i po trzech latach zrobiło się mydło.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
Wykonałem podstawę pod bele, z cegieł i zdecydowałem że bele będę opalał lub zaimpregnuję ( najpierw napuszczenie drewna drewnochronem, później polakierowanie o ile można jakie macie opinie na temat opalania?
-
Konserwacja drewna- opalanie czy napuszczanie/malowanie
Witam. Poszukuję porady w sprawie konserwacji beli, których planuję użyć jako podstawę pod montaż okien w mojej szklarni. Bele znajdują się na ceglanych "fundamentach" i będą miały niewielki kontakt z ziemią. Są póki co nieoszlifowane. Jako że szklarnię chcę mieć na nieco dłuższy czas pytam Was forumowicze czy skuteczniejsze będzie opalanie tych beli czy nasączenie impregnatem a później pomalowanie?
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Konserwacja drewna- opalanie czy napuszczanie/malowanie
My nasączaliśmy preparatem i dopiero były malowane
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
Ajajaj ale namieszałem przepraszam za poprzedni post, ale w złej zakładce wkleiłem
@Kasienkar- I jak się sprawdza taki sposób ?
Wszystko w porządku, połączyłam tylko wątki, tutaj będziesz miał więcej odpowiedzi, pomid.
@Kasienkar- I jak się sprawdza taki sposób ?
Wszystko w porządku, połączyłam tylko wątki, tutaj będziesz miał więcej odpowiedzi, pomid.